eur:
368.54
usd:
344.72
bux:
48287.25
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke (b) és Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke (k) távozik az Andreas Norlénnal, a svéd parlament elnökével folytatott tárgyalások helyszínéről Stockholmban 2023. március 7-én. A Hende Csaba vezette parlamenti delegáció Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációja előtt látogatott az északi országba.
Nyitókép: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Caisa Rasmussen

A svédeknek még várniuk kell a magyar politikusokra

Még mindig nem lehet tudni, hogy az Országgyűlés mikor szavazza meg Svédország NATO-csatlakozását, és a dátumot illetően a témáról folytatott legutóbbi parlamenti vita sem szolgált információkkal. Az viszont kiderült, hogy meglesz a hozzájárulás, tehát már csak az időpontja a kérdéses.

A kormány támogatja Svédország NATO-csatlakozását, de azt is figyelembe kell venni, hogy az elmúlt években svéd részről nagyon sok sértő kijelentés hangzott el – mondta a parlamenti vitában Sztáray Péter a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkára.

Úgy fogalmazott: mi nem akarunk beleszólni a svéd belpolitikába, de a kölcsönös tisztelet alapján elvárnánk, hogy ez fordítva is így legyen, különösen, ha ez az ország ennyire a szövetségesünké szeretne válni. Tegyük oda azt is, hogy a parlament azért küldött delegációt, hogy ezeket a kérdéseket tisztázva, és amikor visszajött, akkor arról döntött, hogy szétválasztja a finn és a svéd ratifikáció kérését, mert eltérő benyomásai voltak a két kérdésről. Mi azt várjuk a svéd kormányzati szereplőktől, hogy megnyugtassák a magyar parlament tagjait, és ez azért lenne fontos, hogy minél nagyobb arányban lehessen megszavazni a svéd NATO-csatlakozást.

Tehát ne siessük el,

várjuk meg, amikor eljön az a pillanat és meglesz az a többség, amit tapasztaltunk a finn csatlakozási jegyzőkönyv ratifikációja esetében.

A DK-s Vadai Ágnes szerint Svédország hadereje és demokratikus elköteleződése hozzájárul ahhoz, hogy a NATO tovább erősödjön, a kormány pedig nem támasztott érdemi feltételeket a csatlakozni kívánó ország felé, mégis eltelt 8 hónap.

Az LMP-s Csárdi Antal úgy látja, hogy Magyarország külpolitikai megítélése soha nem látott mélységbe került a késlekedés miatt.

A szocialista Harangozó Tamás azt is tudni véli, hogy mi van a háttérben: "igaziból az ok a svédek sarokban tartásával az uniós pénzekhez hozzáférni? - tette fel a költői kérdést. Majd úgy folytatta: minden magyar ember érdeke, hogy ezek az uniós pénzek megérkezzenek. Megvan a feltétele: azokat a törvényeket kéne behozni, amelyekkel rendbe rakják a jogállamiság kérdését Magyarországon. Ott tart ma a magyar kormány megítélése, hogy a "lőtéri kutyát nem érdekli", hogy önök kit zsarolnak meg, így nem fogunk pénzhez jutni, egyébként nem kellene több országot nemcsak évekre, hanem évtizedekre vagy generációkra magukra haragítani, de nem csak magukra, hanem minden magyar emberre, mert "ehhez maguknak nincs joguk".

A fideszes Illés Boglárka szerint a kormánypártok támogatják a svédek NATO tagságát, de még vannak viták, amelyeket nem sikerült lezárni. Nem rajtunk fog múlni, hogy Svédország tud-e csatlakozni a NATO-hoz – ígérte a kormánypárti képviselő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít
Exkluzív

Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít

Nem vállal újabb számokat a júliusi fukuokai világbajnokságon az olimpiai bajnok úszó, mert a felkészülésének az utolsó időszakai nem sikerült jól Sós Csaba szerint. A szövetségi kapitány részleteket nem akart elárulni, de hozzátette, Milák Kristóf 2020-ban három héttel a súlyos Covid-megbetegedés után is képes volt világklasszis úszásra.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Minimális emelkedéssel zártak a Wall Streeten

Minimális emelkedéssel zártak a Wall Streeten

Tegnap egy mérsékeltebb hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, a nap végére Európa és az USA is lefordult. Utóbbiban részben az is szerepet játszott, hogy az Apple a napon belüli történelmi csúcs után esni kezdett, miután a cég bemutatta új AR-headsetjét, amelynek ára 3500 dollár - magasabb, mint amire sokan számítottak. Ezt követően ma az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk, és Európában is folytatódnak a bizonytalan mozgások, így csak minimális elmozdulásokat látni. Ugyanez mondható el az Egyesült Államokról is, ahol a kezdeti esést később mérsékelt emelkedés váltotta fel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×