eur:
369.87
usd:
345.56
bux:
47869.61
2023. június 3. szombat Klotild
Finnország, a NATO és Svédország nemzeti zászlói a ceremónián, ahol Jens Stoltenberg NATO-főtitkár átveszi a Finnország és Svédország hivatalos csatlakozási kérelméről szóló dokumentumokat a katonai szövetség brüsszeli székházában 2022. május 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Reuters pool/Johanna Geron

A svéd külügyminiszter elbizonytalanodott a magyar NATO-bővítési jelzések után

Már kevésbé biztos abban, hogy hazája júliusig az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének tagja lehet.

A Magyarországról érkező jelzések után Svédország már "kevésbé biztos" abban, hogy júliusig a NATO tagja lehet - közölte Tobias Billström svéd külügyminiszter. A svéd diplomácia vezetője a múlt héten még biztosnak mondta magát abban, hogy hazája már az észak-atlanti szövetség tagja lesz júliusra, a NATO következő csúcstalálkozójára, amelyet Vilniusban tartanak.

A TT svéd hírügynökségnek csütörtökön azonban már azt mondta: "Figyelembe vettem az utóbbi napokban elhangzottakat, különösen Magyarország oldaláról. (...)

Úgy vélem, a mostani szövegkörnyezetbe már jobban illik a reménykedő szó."

Svédország a vele szomszédos Finnországgal együtt tavaly májusban adta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Ahhoz, hogy a két állam a szervezet tagjává váljon, mind a 30 NATO-tagállamnak el kell fogadnia és ratifikálnia kell a szervezet bővítését.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Amerika szerint Oroszország már Ukrajnában is csak a második legerősebb, Melitopolt és Bergyanszkot támadják az ukránok - Háborús híreink szombaton

Amerika szerint Oroszország már Ukrajnában is csak a második legerősebb, Melitopolt és Bergyanszkot támadják az ukránok - Háborús híreink szombaton

Megkezdődött az ukrán erők kiképzése az amerikai Abrams tankokon, ezzel együtt Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere pénteken kijelentette, hogy az Egyesült Államok Ukrajnával és más szövetségeseivel azon dolgozik, hogy konszenzust építsenek ki a háború befejezése érdekében. A külügyminiszter beszédében lekicsinyelte az orosz hadsereg képességeit. Ukrán rakétatámadás érte Melitopolt és Bergyanszkot, miközben a Wagner-csoport új feladatot kapott Bahmutban. Nagy-Britannia támogatja Ukrajna NATO-hoz való csatlakozását, bár a politikai realitás az, hogy Ukrajna nem csatlakozik a NATO-hoz addig, amíg háborúban áll Oroszországgal. Az ukránok által támogatott orosz lázadó csoportok elmondása szerint továbbra is harcolnak az oroszországi Belgorod régióban, annak ellenére, hogy Moszkva csütörtökön azt állította, hogy visszaverte a támadást.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×