eur:
390.55
usd:
364.91
bux:
68295.59
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Hallgat a kormány a titkozatos guantánamói fogolyról

Amerikai értesülések szerint már Magyarországon lehet a Guantánamóról érkezett egykori fogoly. A hírekről, az állítólagosan palesztin férfiről, és majdani lakhelyéről azonban nem nyilatkozik a kormány.

Az AP amerikai hírügynökség kedd reggel jelentette, hogy úton van Budapestre az a guantánamói fogoly, akit Magyarország befogad. Ha igazak az értesülések, már az országban lehet az állítólag palesztin férfi.

Az erről szóló híreket nem erősítette meg Juhász Gábor, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokért felelős tárca nélküli miniszter. "Sem a fogvatartott érkezését, sem az érkezés és a tartózkodás helyét nem hozzuk nyilvánosságra, részben az ő, részben a mi védelmünk érdekében" - jelentette ki.

Juhász Gábor türelemre és önmérsékletre kért mindenkit, aki érdeklődik az egykori fogoly felől, szerinte a türelem indokolt a férfi beilleszkedése és az ország rendje szempontjából.

Hozzátette, ha valaki több mint hét évig raboskodott, megilleti az esély a beilleszkedésre egy távoli ország kultúrájába, jogrendjébe és szokásaiba.

Juhász Gábor azt mondta, Magyarország vállalta, hogy megtanítja az illetőt magyarul, fizetőképes szakmát ad neki, és azt is, hogy gondoskodik az egészségügyi ellátásáról.

Bajnai Gordon miniszterelnök szeptember közepén jelentette be, hogy Magyarország befogad egy rabot, "egy olyan személyt, aki ellen nem folyik sem amerikai, sem nemzetközi bírósági eljárás vagy vizsgálat. A befogadásra azért van szükség, mert az illető hazatérése lehetetlen. A kiválasztott egy palesztin állampolgárságú férfi lesz, aki új életet kezdhet Magyarországon" - közölte akkor a kormányfő.

A kormány november 25-én fogadta el a befogadásról szóló kétoldalú egyezményt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×