eur:
392.93
usd:
366.52
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Az Európai Unió és Nagy-Britannia zászlói a brit parlament előtt Londonban 2019. október 28-án. Az Európai Unió 27 tagállama ezen a napon elfogadta az Egyesült Királyság kérését, hogy rugalmasan halasszák el az ország kiválását az Európai Unióból 2020. január 31-ig.
Nyitókép: MTI/AP/Alberto Pezzali

Igen bonyolult sakkjátszmába kezdett Boris Johnson

Összejöhet Boris Johnsonnak a brexitpatthelyzet miatt óhajtott előre hozott választás. A brit miniszterelnök hétfő este akarja megszavaztatni erről a parlamentet, de eddig gondot jelentett, hogy kétharmados többségre volt szüksége.

Miközben az Európai Unió 27 tagállama elfogadta az Egyesült Királyság kérését, hogy rugalmasan halasszák el az ország kiválását az Európai Unióból 2020. január 31-ig, Boris Johnson brit kormányfő karácsony előtt előre hozott választásokat akar rendezni, és ehhez úgy tűnik, talált egy kiskaput.

A legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt várhatóan Johnson kérése ellen szavaz, és így a kormányfőnek nem lesz meg a szükséges kétharmados többsége a választások megrendezéséhez.

A konzervatívokkal korábban koalícióban kormányzó Liberális Demokraták és a Skót Nemzeti Párt is támogatja azt az ötletet, hogy módosítsák a parlament időtartamát szabályozó törvényt, úgy hogy december 9-re írják ki a következő választásokat. A dátumot azonban törölték volna, ha az EU nem hosszabbította volna meg három hónappal a brexit határidejét.

Ezt a javaslatot kedd és csütörtök között fogadhatja el a brit parlament,

amely hétfőn – minden bizonnyal – leszavazza Johnson javaslatát az előre hozott választásokról. A hétközbeni voksolás után szinte bizonyosan azonnal feloszlatnák a parlamentet és jöhetnének az új választások. Mindezzel azonban nem segíteni akarják a kormányfőt, hanem

esélyt szerezni az elmozdítására.

A liberálisok által kínált kiskapu logikája szerint Johnson már nem tudja a választásokig ismét benyújtani a parlamentben a brit-uniós válási egyezményt.

„Boris Johnson nem tudta tartani a mindenáron brexit határidejét. Most előre hozott választást akar úgy, hogy közben átpasszírozná a parlamenten a brexittörvényét. Ez rossz alku, a Liberális Demokraták nem támogatják. El kell mozdítanunk Johnsont, feloldani a patthelyzetet és

esélyt adni a népnek, hogy az EU-ban való maradásra voksoljon”

– mondta Jo Swinson, a párt vezére.

A liberálisok szerint az ő tervezetükkel lekerülne az asztalról a szabályozatlan brexit lehetősége, és akár ők adhatnák a következő kormányt, amely leállítaná az unióból való kilépést és újabb népszavazást tartana az EU-tagságról. Az ötletet a Skót Nemzeti Párt is támogatja.

A legnagyobb ellenzéki erő, a brit Munkáspárt viszont halogatná a választásokat. Ennek fő oka, hogy egy felmérés szerint a kormánypárt 16 ponttal népszerűbb, mint ők. Johnson figyelmeztette is a Labourt: támogassák az ő ötletét, különben a brexit elhúzódik és csak valamikor jövőre valósulhat meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×