INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 15. szombat
Mária

brexit

donald tusk

határidő

halasztás

Az unió rábólintott a jövő évi brexithatáridőre

Az unió rábólintott a jövő évi brexithatáridőre

Infostart

A tagállamok megszavazták, hogy 2020. január 31-ig kitolják az Egyesült Királyság unióból való kilépésének határidejét. Rugalmas engedélyt adtak.

Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk Twitter-bejegyzésében ugyanis azt írta, hogy ha a január 31. előtt kilépnének az EU-ból, abba is beleegyeznek. Nem lesz szükség soron kívüli európai uniós csúcstalálkozó összehívására, írásbeli eljárással történik a jóváhagyás.

Az ülés csak 15 percig tartott, miután Emmanuel Macron francia elnök a Boris Johnson brit kormányfővel folytatott telefonbeszélgetését követően vasárnap jelezte, hogy országa nem torpedózza meg a döntést. Franciaország ezt megelőzően azon az állásponton volt, hogy egy rövidebb halasztás megfelelőbb lenne.

Ezzel a rugalmas hosszabbítás lehetősége valósult meg, vagyis ha elfogadják a kilépési megállapodást a brit parlamentben, akkor a következő hónap 1-jétől hatályos lenne a kilépés.

A halasztásról szóló írásos dokumentum még nem készült el, de a BBC úgy értesült, hogy abban rögzítik: a britek nem tárgyalhatják újra a kilépési megállapodást a három hónapos alatt.

Időközben Boris Johnson előrehozott választásokról kívánja megszavaztatni a brit honatyákat hétfő este. A brit miniszterelnök múlt kedden bejelentette, hogy kormánya szünetelteti a kiválási megállapodás ratifikációs folyamatát, miután a londoni parlament alsóháza elfogadta a szerződés általános alapelveit, de leszavazta az annak jóváhagyására kidolgozott rendkívül feszes menetrendet.

Johnsont törvény kötelezi arra, hogy a határidő kiterjesztését kérelmezze 2020. január 31-ig.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018