eur:
392.63
usd:
365.72
bux:
66794.59
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Az unió rábólintott a jövő évi brexithatáridőre

A tagállamok megszavazták, hogy 2020. január 31-ig kitolják az Egyesült Királyság unióból való kilépésének határidejét. Rugalmas engedélyt adtak.

Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk Twitter-bejegyzésében ugyanis azt írta, hogy ha a január 31. előtt kilépnének az EU-ból, abba is beleegyeznek. Nem lesz szükség soron kívüli európai uniós csúcstalálkozó összehívására, írásbeli eljárással történik a jóváhagyás.

Az ülés csak 15 percig tartott, miután Emmanuel Macron francia elnök a Boris Johnson brit kormányfővel folytatott telefonbeszélgetését követően vasárnap jelezte, hogy országa nem torpedózza meg a döntést. Franciaország ezt megelőzően azon az állásponton volt, hogy egy rövidebb halasztás megfelelőbb lenne.

Ezzel a rugalmas hosszabbítás lehetősége valósult meg, vagyis ha elfogadják a kilépési megállapodást a brit parlamentben, akkor a következő hónap 1-jétől hatályos lenne a kilépés.

A halasztásról szóló írásos dokumentum még nem készült el, de a BBC úgy értesült, hogy abban rögzítik: a britek nem tárgyalhatják újra a kilépési megállapodást a három hónapos alatt.

Időközben Boris Johnson előrehozott választásokról kívánja megszavaztatni a brit honatyákat hétfő este. A brit miniszterelnök múlt kedden bejelentette, hogy kormánya szünetelteti a kiválási megállapodás ratifikációs folyamatát, miután a londoni parlament alsóháza elfogadta a szerződés általános alapelveit, de leszavazta az annak jóváhagyására kidolgozott rendkívül feszes menetrendet.

Johnsont törvény kötelezi arra, hogy a határidő kiterjesztését kérelmezze 2020. január 31-ig.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×