eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Ősi romváros alatt bukkantak rá az alvilág alagútjára

Ősi romváros alatt bukkantak rá az alvilág alagútjára

Újabb alagutat fedezhettek fel a régészek Mexikó ősi romvárosában, Teotihuacanban: a szakemberek úgy vélik, hogy a Hold-piramis előtti tér alatt húzódó folyosó az alvilágot jeleníthette meg.

A mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) munkatársai egyfajta CT-vizsgálat segítségével bukkantak rá a nagyjából 10 méter mélyen futó építményre.

A tomográfiás felvételek alapján a kutatók úgy sejtik, hogy a folyosót annak idején szándékosan torlaszolták el. A szakemberek a további vizsgálatok eredményeitől teszik függővé, hogy megkezdik-e a feltételezett folyosó feltárását.

Ősi romváros alatt bukkantak rá az alvilág alagútjára

Korábban is találtak már föld alatti alagutakat Teotihuacanban, amelynek építői annak idején az "univerzumot" képezték le a városban. A szakemberek ezért úgy sejtik, hogy az alagutak szent folyókat és az alvilágot jeleníthették meg.

A felfedezett alagutak közül a Tollaskígyó (Quetzalcoatl) temploma alatti folyosót el is kezdték feltárni. Ezt a 103 méter hosszú alagutat 2003-ban fedezték fel, de az ásatások csak hat évvel később, 2009-ben kezdődtek meg. A munkálatok során kiemelt több száz tonna anyagban jade-, csont- és cseréptárgyakat is találtak.

A szakértők annak idején abban reménykedtek, hogy az alagútban megtalálják Teotihuacan uralkodóinak sírjait. Ez az azért lenne jelentős felfedezés, mert a kutatóknak eddig még semmit sem sikerült megtudniuk az ókori város uralkodóiról, például, hogy az uralkodói hatalom öröklődött-e.

Teotihuacan - a "hely, ahol az emberek istenekké válnak" - Mexikóvárostól 40 kilométernyire északkeletre található. Nevét a térségben 1300 körül megérkező aztékok adták abban a hiedelemben, hogy az istenek Teotihuacanban gyűlnek össze, hogy megteremtsék az utolsó, ötödik világot.

A város i.e. 100 és i.sz. 750 között élte virágkorát; egykor akár százezer lakosa is lehetett. Alaprajza négyzetes háló, amely a központi, északkelet irányú, több mint egy kilométer hosszú főút, a "Holtak útja" köré szerveződött. Az út a Hold-piramisnál végződik, két oldalán templomok romjai sorakoznak.

A Nap-piramis 75 méter magas, alapja 222-szer 225 méter, a Hold-piramis valamivel kisebb; mindkettőt sötétvörösre festették. A széles főutcát az úgynevezett Fellegvár zárja le, a Tollaskígyó romos állapotban lévő templomával.

Teotihuacan nagy részét körülbelül kétezer épület, fallal övezett, egyetlen bejárattal ellátott, belső udvaros, egyszintes, gyakran freskókkal ékesített lakóegyüttes foglalta el. Ezekben 60-100 valószínűleg egymással rokonságban lévő ember élhetett.

A város lakosainak negyede kézműves volt, közülük a legtöbben kőmegmunkálással és fazekassággal foglalkoztak. A maga korában ez volt Mezoamerika legnagyobb kereskedelmi központja - a helyi iparcikkekért cserébe főként nyersanyagok, kakaó, jade, vanília érkezett.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×