eur:
393.87
usd:
364.86
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Jair Bolsonaro hivatalban lévő brazil elnök támogatói egy brazíliavárosi kampányrendezvényen 2022. október 28-án. A brazíliai elnök- és parlamenti választások október 2-i első fordulójában a baloldali Lula da Silva volt brazil elnök a voksok 47,99 százalékával győzött, Bolsonaro a szavazatok 43,57 százalékát szerezte meg. A második fordulót október 30-án tartják.
Nyitókép: MTI/AP/Eraldo Peres

Elbukta a választást a brazil elnök

Jair Bolsoaro elvesztette a brazil elnökválasztás második fordulóját. A baloldali Luiz Inácio Lula da Silva lehet Brazília új vezetője.

A korábban bebörtönzött 77 éves Lula Lula a szavazatok 50,83 százalékát szerezte meg a második fordulóban. Bolsonaro a szavazatok 49,17 százalékát kapta.

Az október elején tartott első fordulóban Lula da Silva a szavazatok 48,42 százalékát, míg Bolsonaro 43,2 százalékát kapta.

A több mint 150 millió brazil választópolgár a leendő államfő személyén kívül az ország 12 államának kormányzójáról is döntött.

A hatalmas Brazília az egyetlen a világon, ahol teljesen gépesítették a szavazás folyamatát, így a végleges eredmények az urnazárást követően néhány órán belül megvannak.

A választási kampányt komoly sárdobálás és az interneten terjesztett félretájékoztatás jellemezte. Lula és Bolsonaro a végsőkig küzdött minden szavazatért.

Bolsonaro többször kétségbe vonta a választási rendszert, és utalt arra, hogy nem ismeri el az eredményt, ha az ellene szól.

A több mint 150 millió brazil választópolgár a leendő államfő személyén kívül az ország 12 államának kormányzójáról is döntött.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×