eur:
388.91
usd:
360.54
bux:
68388.12
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Ukrán katonák vizsgálják egy lelőtt repülőgép roncsait Kijevben 2022. február 25-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és szankciókról döntött Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/AP/Oleksandr Ratushniak

Tucatnyi reptér és sok más objektum orosz kézen – összesítés

Emellett számos délorosz repülőtér működését állították le több napra.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője közölt adatokat arról, hogy mennyi objektumot vontak ellenőrzés alá. Ezek között van a csernobili atomerőmű körüli terület, amit orosz légideszantosok foglaltak el még csütörtökön.

Az ukrán katonai infrastruktúra

  • 118 földi objektumának megsemmisítéséről,
  • öt ukrán harci gép,
  • egy helikopter és
  • öt csapásmérő drón lelövéséről számolt be.
  • Az ukrán fegyveres erők emellett 18 tankot és egyéb páncélozott harci járművet,
  • hét reaktív rakétavető rendszert,
  • 41 különleges katonai gépjárművet és
  • öt rohamcsónakot veszítettek el az orosz beszámoló szerint.

Az ukrán oldal veszteségei közé sorolt még

  • 11 katonai repteret,
  • 13 harcálláspontot és kommunikációs központot,
  • 14 légvédelmi rakétarendszert és
  • 36 rádiólokátort.

A vezérőrnagy arról tájékoztatott, hogy a Fekete-tengeren a Zmejonij sziget 82 fős ukrán helyőrsége önként megadta magát. Emellett szerinte Nyikolajevszknél 11 katona tette le a fegyvert, a donyecki "népköztársaság" területén pedig a 36. tengerészgyalogos dandár egy alegysége tárgyal a helyi milíciával, hogy folyosót kapjon a fegyvertelen kivonuláshoz.

Saját veszteségadatokat nem közölt.

Szocsi nemzetközi repülőtere péntektől újból indít és fogad járatokat. Egy nappal korábban 12, Oroszország déli régióiban található reptér működését állították le.

Az orosz közlekedési minisztérium közölte, hogy Szocsiban ideiglenes légiforgalmi központot hoz létre, amelyhez csatlakoztatni fogják a legközelebbi repülőtereket. Rosztov-na-Donu, Krasznodar, Anapa, Gelendzsik, Eliszta, Lipeck, Belgorod, Brjanszk, Kurszk, Voronyezs és Szimferopol reptere március 2-ig zárva marad.

(A nyitóképen: Ukrán katonák vizsgálják egy lelőtt repülőgép roncsait Kijevben 2022. február 25-én.)

Címlapról ajánljuk
Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 16:25
×
×
×
×