eur:
392.82
usd:
366.04
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Coloradóban Ted Cruz nyerte meg valamennyi jelöltállító delegátus támogatását

Ted Cruz texasi szenátornak további delegátusokat sikerült maga mellé állítania az amerikai Republikánus Párt szombati coloradói konvencióján, és ezzel megszerezte a nyugati szövetségi állam valamennyi jelöltállító delegátusának támogatását.

A meglehetősen bonyolult coloradói választási rendszerben kétszer tartottak delegátusválasztást: a múlt szombaton 21 küldöttről döntöttek konvenció keretében, és Cruz szenátor győzött, most szombaton pedig 13-ról, s ezúttal is mindenkit neki sikerült megnyernie. Három további küldöttről a párt vezetői döntenek a napokban.

Coloradóban elemzők szerint borítékolható volt Ted Cruz diadala. Ebben a szövetségi államban ugyanis nagy az evangéliumi keresztény szavazók lélekszáma, s a texasi szenátor elsősorban őket tudja megszólítani. Esélyesebb vetélytársa, Donald Trump New York-i üzletember meg sem jelent a szombati konvención, csak hívei és támogatói osztogattak röplapokat. Maga Trump Manhattanben tett látogatást, a szeptember 11-i emlékhelynél és a múzeumban. Kampánystábja közleményt adott ki, amelyben azt hangsúlyozta, hogy az emlékhely "országunk erejének jelképe, különösen a New Yorkban élőké, akik hihetetlen munkát végeztek a város e negyedének újjáépítésében". A közlemény szerint "erről szól a New York-i értékrend". Ez a mondat oldalvágás Ted Cruznak, aki az egyik kampányvitában kárhoztatta, leszólta az úgynevezett New York-i értékrendet.

Cruz szenátor a republikánusok és a konzervatívok "messzehangzó sikerét" dicsérte a konvenció utáni, szombat éjjeli közleményében. A texasi politikus coloradói eredménye, elemzők szerint, megnöveli annak esélyét, hogy a nyáron tartandó elnökjelölt-állító országos konvenció nyílt versenyessé váljék.

Donald Trumpnak eddig 743 delegátust sikerült megnyernie, Ted Cruzt 545 küldött támogatja, a harmadik elnökjelölt-aspiráns, John Kasich ohiói kormányzó pedig 143 jelöltválasztó küldöttet "szerzett". A konvenció abban az esetben nyílt versenyes, amikor egyik elnökjelölt-aspiránsnak sem sikerül megszereznie a delegátusok többségét, azaz 1237 jelöltet.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×