eur:
389.31
usd:
363.01
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Megindulhat a bűnvádi eljárás indulhat két román miniszter ellen

Bűnvádi eljárás indulhat Romániában Paul Pacuraru jelenlegi munkaügyi miniszter és Codrut Seres volt gazdasági miniszter ellen, miután a szenátus kedden engedélyt adott erre.

A szenátoroknak arról kellett határozniuk, hogy az ügyészek által gyűjtött bizonyítékok indokolttá teszik-e a bűnvádi eljárás megindítását, vagy sem.

Pacurarut az ügyészek megvesztegetés elfogadásával gyanúsítják, pontosabban azzal, hogy a fiának a cége állami megrendelést kapott, ezért cserében pedig Pacuraru megtartotta posztján az ő minisztériumához tartozó egyik területi igazgatóság vezető tisztségben lévő alkalmazottját.

A gazdasági tárca egykori vezetőjét hazaárulással és bizalmas információk kiszivárogtatásával gyanúsítják. Seres nevére az ügyészek két aktát is nyitottak, egyikben az Electrica Muntenia Sud áramszolgáltató, másikban a Hidroelectrica energiaközpont privatizációját vizsgálják. Mindkét gyanúsított ártatlannak vallja magát.

A szenátus mindhárom akta esetében viszonylag kényelmes többséggel engedélyezte a bűnvádi eljárást.

Az Európai Bizottság júliusban élesen bírálta a román parlamentet amiatt, hogy megnehezíti a magas rangú politikusok elleni ügyészségi vizsgálatokat. Ennek ellenére a képviselőház augusztus első felében megakadályozta, hogy az ügyészek bűnvádi eljárást indítsanak Adrian Nastase volt miniszterelnök és Miron Mitrea volt közlekedési miniszter ellen.

Bukaresti elemzők egyhangúlag úgy vélik, hogy a szenátus elsősorban azért engedélyezte a bűnvádi eljárás indítását Pacuraru és Seres ellen, hogy javítson a parlament közmegítélésén, ugyanis a képviselőházi voksolás után a román sajtó is egyöntetűen éles szavakkal ostorozta a törvényhozó testületet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×