eur:
390.18
usd:
364.87
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

Gordiuszi csomó - Megoldás születhet az Erasmus+ diákcsereprogram ügyében

Lapértesülések szerint leválaszthatják a többi ügyről a program ügyét, Brüsszel törvényjavaslatokat vár.

A Népszava úgy tudja, hogy már csak néhány kérdésben kell megállapodni az Orbán-kormánynak a 2022 végén felfüggesztett Erasmus+ diákcsereprogram ügyében az Európai Bizottsággal, igaz, erre már csak őszig volna esély a modellt váltó egyetemek esetében.

A megállapodásoknak a tagállamokkal a felsőoktatási intézményeket irányító alapítványi kuratóriumok átalakításáról kell megszületniük.

Az Európai Bizottság javaslatára az uniós pénzügyminiszterek 2022 decemberében határoztak úgy, hogy addig felfüggesztik a diákcsereprogram brüsszeli finanszírozását, amíg meg nem szűnik az alapítványi egyetemek vezető testületeire jellemző összeférhetetlenség. A döntés annak a csomagnak a része volt, amellyel egyben befagyasztottak 6,3 milliárd euró felzárkóztatási támogatást "a rendszerszintű magyarországi korrupció" miatt.

Az egyetemek túlnyomó többsége eddig nem érezte meg a tiltást, mivel érvényben voltak a korábban megkötött hosszú távú szerződéseik az EU-val. Idén szeptembertől azonban ezek kifutnak.

A hátra lévő kérdések közt szerepel, hogy milyen szempontok alapján válasszák ki a kuratóriumi tagokat. Az erről szóló megegyezés megkönnyítené a többi - például a kinevezés időtartamára vonatkozó - vitás pont lezárását. A lap forrása úgy tudja, a kormány törvényjavaslataira várnak most Brüsszelben. de megfigyelők szerint az uniós diákcsereprogramról azért is lehetne viszonylag hamar és a pénzügyi csomagról leválasztva, külön megállapodni, mert egy tiltás feloldásával járna, nem pedig befagyasztott források felszabadításával.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Itt a Fed kamatdöntése: reagált az inflációcsökkenés megtorpanására a jegybank

Itt a Fed kamatdöntése: reagált az inflációcsökkenés megtorpanására a jegybank

Az amerikai jegybank magyar idő szerint este 8-kor tette közzé kamatdöntését, amelyből kiderül, hogy a jegybank nem módosította az irányadó rátát. Mindjárt a közlemény első mondatában reagáltak viszont az inflációcsökkenés elakadására. Jerome Powell elnök 20:30-kor tart sajtótájékoztatót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×