eur:
393.85
usd:
364.76
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A francia csapat játékosa, Thibaud Briet ül a pálya szélén a férfi kézilabda Bajnokok Ligája Telekom Veszprém - HBC Nantes mérkőzése törlésének bejelentése után a Veszprém Arénában 2021. március 3-án. A horvát játékvezető-páros egyik tagjának pozitív lett a helyszínen elvégzett koronavírustesztje, ezért előbb az a döntés született, hogy két órával később kezdődhet a találkozó egy másik, magyar bírókettőssel. Időközben azonban kiderült, hogy a csarnokban már többen is érintkeztek a megfertőződött horvát játékvezetővel, ezért az európai szövetség illetékesei óvintézkedésként törölték a meccset. A pontok sorsáról a későbbiekben döntenek.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Percről percre - a koronavírus-járvány szerdai hírei

Világszerte 115 millió fölött jár a koronavírussal fertőzöttek száma. Itthon meghalt 136 beteg, 4211-gyel nőtt a fertőzöttek száma, 750 ezernél is többen kaptak már oltást. Minden hír a járványról és annak hatásairól. (A nyitóképen: A francia csapat játékosa, Thibaud Briet ül a pálya szélén a férfi kézilabda Bajnokok Ligája Telekom Veszprém - HBC Nantes mérkőzés törlésének bejelentése után a Veszprém Arénában 2021. március 3-án.)

2021.03.03. 23:10

Már pályán voltak a játékosok, amikor lefújták a meccset Veszprémben

Elmaradt a Telekom Veszprém és a francia HBC Nantes mérkőzése a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulójában, szerdán.

A horvát Dalibor Jurinovic, Marko Mrvica játékvezető-páros egyik tagjának pozitív lett a helyszínen elvégzett koronavírustesztje, ezért előbb az a döntés született, hogy az eredeti, 18.45-ös időponthoz képest két órával később kezdődhet a találkozó egy másik, magyar bírókettőssel. Időközben azonban kiderült, hogy a csarnokban már többen is érintkeztek a megfertőződött horvát játékvezetővel, ezért az európai szövetség illetékesei óvintézkedésként törölték a meccset. A pontok sorsáról hamarosan döntés születik.

A találkozó eredménye egyik csapat végső helyezését sem befolyásolja, a kilenc győzelemmel, egy döntetlennel és három vereséggel álló Veszprém biztosan a második, a Nantes pedig biztosan a hatodik helyen végez a B csoportban.

Az csak csütörtökön derül ki, hogy a nyolcaddöntőben a portugál FC Portóval vagy az északmacedón Vardar Szkopjéval találkozik-e a Veszprém. A MOL-Pick Szeged hat sikerrel és nyolc vereséggel zárt az A csoportban, ám ezek közül egy győzelem és két vereség az elmaradt meccsek miatt nem a pályán, hanem az európai szövetség döntése nyomán született. A szegediek helyezésére az A csoportban, valamint nyolcaddöntős ellenfelére szintén csütörtök este derül fény.

2021.03.04. 21:55

Kínai vakcinát vásárol Csehország is

Eközben a cseh egészségügyi minisztérium elutasította az Egyesült Arab Emírségek ajánlatát egymillió AstraZeneca vakcína szállítására.

2021.03.03. 21:29

Vészhelyzetre figyelmeztet az UNICEF

168 millió gyerek érintett az iskolabezárásokban.

2021.03.03. 20:49

Zsidai Zoltán Roy: csődhullám jöhet a fővárosi éttermeknél az újranyitás után

A balatoni nyaralásoktól a leállás idején keletkező károkig számos nehezítő tényezővel kell megküzdenie az éttermeknek a fővárosban - ezekről beszélt a gasztronómiai szakember az InfoRádiónak. Az étteremtulajdonos ennek ellenére támogatja, hogy legalább a teraszok üzemelhessenek.

2021.03.03. 20:36

Soron kívül vakcinát kap három uniós tagország

Csehország, Szlovákia és Ausztria soron kívül száz-százezer adag Pfizer/BioNTech vakcinát kap az Európai Unió többi tagállamától.

2021.03.03. 20:10

Patai Mihály: a növekedés már idén közel kerülhet a 2019-es szinthez

Új normalitások, új ortodoxiák keletkeznek, mint ahogy keletkeztek a 2009-es válság után is. Egyszerűen az élet rákényszerít arra, hogy új normalitásokat keressünk – mondta Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt a monetáris járványkezelés sikereiről, a fiskális alkoholizmus veszélyeiről, az azonnali fizetés előnyeiről és BÉT-elnökként a tőzsde szárnyalásának az okairól is.

2021.03.03. 19:27

Kína már 69 országot és két nemzetközi szervezetet látott el védőoltásokkal

Most pedig tömeggyártásra állt át a Sinopharm kínai állami cég.

2021.03.03. 18:38

Jövőre robbanthat Nagy-Britannia

Három évszázada nem tapasztalt mélységű recesszióba sodorta a brit gazdaságot tavaly a koronavírus-válság, de a legújabb számítások azt mutatják, hogy a veszteségeket a jövő év közepéig be lehet hozni - mondta szerdán Rishi Sunak brit pénzügyminiszter.

2021.03.03. 17:42

Borulhat a szlovák kormánykoalíció az orosz vakcina miatt

A Matovič-koalícióhoz tartozó két kisebb párt is jelezte, hogy napirenden van a kilépésük a kormányból a Szputnyik V megrendelése miatt.

2021.03.03. 17:00

Ellenőrzött gigaesemények lesznek a kötelező munkahelyi tesztek a cseheknél

Mától még csak a nagyüzemek számára írták elő, a jövő héttől viszont már az 50 dolgozónál többet alkalmazó cégekre is vonatkozik a szabály. Vannak munkaadók, akik saját kezdeményezésre már korábban is teszteltek. A kormány abban bízik, hogy a szigorításokkal három hét alatt sikerül megfékezni a vírus terjedését.

2021.03.03. 16:37

Lett egy újabb miniszteri biztos

A 25 ezernél több lakosú vidéki településekkel folytatott egyeztetésekért felelős miniszteri biztossá nevezték ki szerdától Balla György (Fidesz) országgyűlési képviselőt, Szolnok korábbi alpolgármesterét - közölte a Miniszterelnökség szerdán az MTI-vel. A közleményben azt írták: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter három hónapra nevezte ki Balla Györgyöt, március 3-ától. A koronavírus-járvány miatt szükséges stratégiai egyeztetésekért felelős miniszteri biztosként feladata lesz, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter és 69 településvezető között folytatott egyeztetéseket követően külön-külön tárgyaljon a 25 ezer lakos feletti vidéki városok képviselőivel - írták. Hozzátették: a fővárossal és a budapesti kerületek vezetőivel Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára fog egyeztetni. A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a következő hetekre tervezett tárgyalásokon a Miniszterelnökség mellett a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium képviselői vesznek részt. Az egyeztetések célja, hogy az önkormányzatok igényeit figyelembe véve olyan megoldást találjanak, amely a települések hatékony működését biztosítja, valamint beruházások és fejlesztések révén javítja az infrastruktúra és közszolgáltatások minőségét, ugyanakkor munkahelyeket teremt és növeli a gazdaság teljesítményét is. (MTI)

2021.03.03. 16:05

Így indítja az új életet Izrael

Stadionkoncertek jönnek egymást követve. Aki oltott, mehet.

2021.03.03. 16:00

Karikó Katalin fontos üzenetet küldött az országok vezetőinek - videó

A jó tanárok, a támogató környezet és a gyermekgondozásban való segítség is hozzájárulna ahhoz, hogy több nő lépjen tudományos pályára - vélekedett egy online eszmecserén.

2021.03.03. 15:35

Bezárkózott a pátriárka

Karanténba vonult Porfirij pátriárka, a szerb ortodox egyház közelmúltban megválasztott új vezetője, mert a napokban kapcsolatba került egy olyan személlyel, akinél később koronavírus-fertőzést állapítottak meg - közölte szerdán a patriarkátusi hivatal. Porfirijt február 18-án választották meg a szerb ortodox egyház 46. pátriárkájává. Azért volt szükség új egyházfő megválasztására, mert az előző pátriárka novemberben belehalt a koronavírus-fertőzés szövődményeibe. A szerb ortodox egyházat 2010 óta vezető, 90 éves Irinej pátriárka a halála előtt három héttel részt vett a montenegrói ortodox egyházfő, Amfilohije temetésén, aki szintén a koronavírus-fertőzés szövődményeibe halt bele. A pátriárka-választást követő napokban derült ki, hogy a választási küldöttek közül Irinej bácskai püspök is fertőzött volt. A pátriárka hivatalának közleménye szerint Porfirij pátriárka olyan pappal került kapcsolatba, akinek nem voltak tünetei, vagy csak igen enyhék, ezért orvosai javaslatára az egyházfő elővigyázatosságból néhány napra izolációba vonul. A járvány ellenére a szerb ortodox egyház papjai nem tartják be az elővigyázatossági intézkedéseket, továbbra is tartanak szertartásokat, és ugyanazzal a kanállal áldoztatnak is. Irinej pátriárka is akkor kapta el a fertőzést, amikor Amfilohije bíboros temetésén a többi hívőhöz hasonlóan a kegyelet jelenként megcsókolta a nyitott koporsóban felravatalozott egyházi vezető homlokát és kezét. Irinej ravatalán már üvegtetejű, zárt koporsót használtak, ám a hívőket ez nem tartotta vissza attól, hogy magát az üvegfedelet és a keresztet is tömegesen megcsókolják. A 12 milliós szerb ortodox egyház legtöbb tagja Szerbiában, Montenegróban és Boszniában él. (MTI)

2021.03.03. 15:21

Nyomkövetőt a fertőzötteknek!

Nyomkövető karperec viselésére kötelezik Malajziában március 11-től azokat, akiknek pozitív lett a koronavírus tesztjük - jelentette be szerdán Adham Baba egészségügyi miniszter. A szerkezetet tíz napig kell viselnie az érintetteknek - mondta a miniszter, aki szerint bírsággal sújtják azokat, akik eltávolítják, manipulálják, megsemmisítik vagy elveszítik a karpereceket. A nyomkövető eszköz viselésére vonatkozó kötelezettség azokra is kiterjed, akik kapcsolatba kerültek fertőzöttekkel. Hasonló intézkedést vezettek be tavaly a szingapúri és a hongkongi hatóságok is. Malajziában a minap jelentették be a járvány feltartóztatását szolgáló, januárban bevezetett korlátozások további lazítását. Mindemellett az egészségügyi vészhelyzet továbbra is hatályban marad, egészen augusztusig. A kormány kedden közölte, hogy a parlament sem fog ülésezni ez idő alatt, bár az ország uralkodója a múlt héten ezt nem zárta ki. A 32 milliós országban a járvány kitörése óta mintegy 305 ezer fertőzöttet azonosítottak, akik közül 1114-en hunytak el a SARS-CoV-2 koronavírus okozta kórban (Covid-19). A gyógyultak száma meghaladja a 280 ezret. Az oltási kampány február 24-én kezdődött, elsőként Muhyiddin Yassin malajziai miniszterelnök oltatta be magát. Eddig mintegy 53 ezer adag vakcinát adtak be. (MTI)

2021.03.03. 15:20

Lengyelország is gyártó lesz

Lengyelországban is gyárthatják a Novavax amerikai vállalat új koronavírus elleni vakcináját, a technológia-átadásról és a lengyelországi tesztsorozatról szóló szerződésről szerdán tájékoztatott a Mabion lengyel biotechnológiai cég. Mint Mateusz Morawiecki miniszterelnök szerdai Facebook-bejegyzésében olvasható, a próbagyártás még ebben a negyedévben megindul. Közölte: kormánya erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy ne függjön külföldi vakcinaszállítóktól, valamint az Európai Unió oltóanyag-beszerzési eljárásaitól, melyek - mint írta - "kevésbé hatékonynak bizonyultak a lengyel megoldásoknál". A Mabion szerdán arról is tájékoztatott, hogy a gyártókapacitás bővítése érdekében megállapodott a lengyel állami fejlesztési alappal (PFR), mely 40 millió zloty (3,2 milliárd forint) értékű támogatást nyújt neki. A PFR elnöke, Pawel Borys szerdai sajtókonferenciáján reményét fejezte ki, hogy a lengyelországi vakcinagyártás a második negyedév végén, a harmadik negyedév elején kezdődik majd meg. Elmondta: a beruházás növeli a Novavax idei lengyelországi szállítmányainak biztonságát, és garanciát jelent a lengyelországi oltási kampány számára is. A sajtóértekezleten szintén felszólaló Maciej Wieczorek, a Mabion elnöke elmondta: amennyiben sikeresnek bizonyul a tesztsorozat, a cég a vakcina fontos szállítójává válhat. Mint kijelentette, jelenleg nehéz megmondani, az üzemében előállított vakcina milyen mennyiségben kerül majd a lengyel piacra, és mennyit vinnének belőle külföldre. Az Európai Gyógyszerügynökség engedélyére váró Novavax vakcinát jelenleg Indiában is gyártják. Az Európai Bizottság tavaly december közepén lezárta a Novavaxszal folytatott megbeszéléseket az oltóanyag beszerzéséről, a tervezett szerződés 100 millió adag, illetve akár további 100 millió adag oltóanyag megvásárlását tenné lehetővé az Európai Unió számára. Lengyel vezető politikusok már korábban jelezték: az akadozó uniós vakcinaszállítmányok miatt közvetlenül a gyártókkal is tárgyalnak. Az uniós beszerzésekből Lengyelországban szerdáig több mint 3,4 millió oltást adtak be, ezen belül több mint 1,2 millió embert a vakcinák második dózisával is beoltottak. A közel 38 millió lakosú országban szerdai adatok szerint 15 698 új fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt, ami 3552-vel több, mint múlt szerdán. Tizenöt ezernél magasabb napi növekményt tavaly november végén is jegyeztek már, amikor emelkedni kezdett az őszi járványgörbe. Adam Niedzielski egészségügyi miniszter szerdán úgy értékelte: a növekedési tendencia tartós, ezért úgy döntöttek, hogy a 16 vajdaság közül kilencben újból megnyitják az ideiglenes járványkórházakat. Szerdai adatok szerint egy nap alatt kifejezetten a Covid-19 miatt 61, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt pedig 248 ember hunyt el. A halálozási adatok alacsonyabbak, mint egy héttel ezelőtt voltak. (MTI)

2021.03.03. 15:10

Mutánsok? Vakcinák? - Kemenesi Gábor rendet vág

A pécsi biológus-víruskutató szerint a legfontosabb az most, hogy ne fásuljunk bele a korlátozásokba, védekezzünk, oltassunk.

2021.03.03. 15:00

Merkely Béla: ha az oltottaknak lazítás lesz, a kétkedők is kérhetik a vakcinát

A koronavírus semmit nem veszített az erejéből, és nagyrészt rajtunk is múlik, lesz-e szükség további korlátozó intézkedésekre - mondta el a Semmelweis Egyetem rektora a kormany.hu-nak adott interjújában. Merkely Béla legfeljebb lépcsőzetes nyitásra lát majd lehetőséget.

2021.03.03. 14:29

Mit tehetnek a munkáltatók a védettségi igazolvánnyal?

A jogszabályok szerint nem kötelező a védőoltás, ha azonban a dolgozónak van védettségi igazolványa, az fontos lehet a munkavégezés során.

2021.03.03. 13:41

Harmadik hullámtól tartanak az ukránok

Ukrajnában pontosan egy éve azonosították az első fertőzöttet az országban, eközben ismét nagyot nőtt a megelőző naphoz képest az új betegek száma. Az egészségügyi miniszter ugyanakkor napi tájékoztatóján afelől biztosított, hogy az ország felkészült a járvány harmadik hullámára, amelyet az oltási kampánnyal is igyekeznek fékezni.

A hivatalosan közölt adatok alapján az azonosított fertőzöttek száma szerdára 7235 új esettel 1 364 705-re, az elhunytaké pedig 185-tel 26 397-re nőtt. A megelőző naphoz képest csaknem kétezerrel több új fertőzöttet igazoltak. Eddig 1 182 036-an gyógyultak meg, közülük előző nap több mint ötezren, az aktív betegek száma viszont csaknem kétezerrel 156 272-re nőtt.

Az elmúlt napban ismét kimagaslóan sok, 3486 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba, csaknem két és félszer annyi, mint a megelőző napon.

2021.03.03. 13:28

Újabb nemzetközi meccs jön a Puskás Arénába

Az egyik csapat ősszel már járt Budapesten.

2021.03.03. 12:53

Biztató adatok egy kínai vakcina hatékonyságáról

A gyengített vírusokon alapuló CoronaVac-oltást már több millió embernek adták be Törökországban.

2021.03.03. 12:32

Pokolgépes támadás érhetett egy tesztközpontot Hollandiában

Személyi sérülés nem történt, de a környéket lezárták.

2021.03.03. 12:15

Komoly veszély Montenegróban

Teljes lezárás, kijárási tilalom és akár a határok újrazárása is várhat Montenegróra a politikusok bejelentései szerint, a rossz járványmutatók miatt az egészségügyi miniszter ugyanis teljes lezárást, míg a köztársasági elnök határzárást követel. Milo Djukanovic államfő szerint komoly veszélyben van a montenegrói állampolgárok egészsége, nagyon magas a Covid-19 betegség halálos áldozatainak a száma, ezért véleménye szerint le kell zárni a határt, illetve csak negatív koronavírusteszttel lenne szabad belépni az országba, és fel kell gyorsítani az oltási folyamatot.

A helyzet Jelena Borovinic Bojovic egészségügyi miniszter szerint is súlyos, ezért a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb a teljes lezárást és az egész országra kiterjedő kijárási tilalom bevezetését fontolgatja.

Montenegrót tavaly májusban már Covid-mentes övezetté nyilvánították, de 40 nap után újra megjelent a vírus az országban, azóta pedig hol jobban, hol kevésbé, de nő a fertőzöttek száma. Szerdára 585 új fertőzöttet regisztráltak.

2021.03.03. 12:10

A rezsin is nyomot hagytak a lezárások

Jelentős részben a home office miatt megnőtt tavaly a háztartások energiafogyasztása, egyúttal csökkent a nem lakossági felhasználás.

2021.03.03. 11:33

Müller Cecília bejelentette a hétvégi tömeges oltás rendjét

Az országos tisztifőorvos figyelmeztetett, rohamléptekben közelítjük a rekordadatot a kórházi ápoltak számát illetően.

2021.03.03. 10:19

Máris egy fontos kérdés: mi legyen azzal, aki nincs beoltva?

Izrael mintaállammá vált a vakcináció terén, de most olyan kérdéssel kell szembenéznie, amilyenre máshol nincs még példa: milyen jogai vannak annak, aki nem akar oltást?

2021.03.03. 09:08

Idén ennyien nem haltak meg a járványban egy nap alatt, mint most

100 ezer közelében az aktív fertőzöttek száma, de közben 750 ezer fölé emelkedett a beoltottak száma Magyarországon.

2021.03.03. 07:38

Jövő héten döntenek a várva várt vakcináról

A Johnson and Johnson oltásából egy adag elég.

2021.03.03. 07:27

Tündérmeséből csalódások sorozata: az AstraZeneca vakcinájának göröngyös útja

Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közös oltása valódi sikertörténetnek indult, de rengeteg buktató övezte eddigi útját. Most, amikor korábbi kritikusai közül többen mégis a 65 év fölöttieknél is hatékony vakcinák sorába emelik be, visszatekintünk arra, mennyi váratlan fordulat övezte az oltás rövidke történelmét.

2021.03.03. 07:06

A szlovák elnök markáns véleménye a Szputnyik V-ügyben

Közben Csehországban is fontolgatják az orosz vakcina alkalmazását.

2021.03.03. 06:16

Új veszéllyel kell szembenézniük a járvánnyal küzdő kórházaknak

Az IBM Security közzétette jelentését, amelyből kiderül, hogy a kibertámadások elkövetői miként igyekeztek hasznot húzni a Covid-19 jegyében eltelt 2020-as évben.

2021.03.03. 06:00

Jön az uniós oltási igazolás, az a kérdés, mennek-e vele valamire

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy márciusban konkrét javaslatot tesz olyan digitális oltási igazolvány bevezetésére, amely megnyithatja az utat a korlátozásmentes utazások előtt. Távolról sem mindenki örült az ötletnek.

2021.03.03. 05:40

Zamárdi bekeményít, fesztiválozók, figyelem!

Zamárdi már csak egyéves szerződést kíván kötni a Balaton Sound szervezőivel, ugyanakkor megállapodást írt alá arról, hogy a Balaton-átevezés idén nyártól Zamárdiba költözik - közölte Csákovics Gyula polgármester.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×