eur:
384.47
usd:
353.54
bux:
0
2024. május 28. kedd Csanád, Emil
Nyitókép: Pexels.com

A rezsin is nyomot hagytak a lezárások

Jelentős részben a home office miatt megnőtt tavaly a háztartások energiafogyasztása, egyúttal csökkent a nem lakossági felhasználás.

A lakossági áram- és földgázfogyasztás is nőtt tavaly, aminek egyik oka feltehetőleg a home office-ra történő átállás volt – tudta meg a növekedés.hu a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól (MEKH). Azt írják, a tavaszi lezárások és leállás egyértelműen tükröződik a nem lakossági villamosenergia adatokon is: a kereslet közel 15 százalékkal esett vissza, őszre azonban sokat javult a helyzet ebben a szegmensben, derül ki az Energiahivatal adataiból.

Sok átalánydíjas kapja meg mostanában a számláját, magasabb díjakra számíthatnak a megszokottnál, a havi elszámolásban lévők már korábban megtapasztalhatták, hogy nagyobb lett a villany-, illetve földgázszámlájuk.

A lakosság földgázfogyasztása 7 százalékkal emelkedett, tudta meg a lap a MEKH-től. A hivatal szerint nem csak a home office-ok járvány alatti nagyobb elterjedése okozhatta a növekedést, hanem az is, hogy az új lakások átadásával nőtt a gázfűtéses otthonok száma, és hogy emelkedett a tűzifa ára.

A nem lakossági földgázfogyasztás 3,8 százalékkal emelkedett tavaly. A lakossági villamosenergia-kereslet 4 százalékkal nőtt tavaly az előző évihez képest. A gázkereslethez hasonlóan itt is az őszi, home office-os időszakban emelkedett a leginkább a lakossági fogyasztás. Viszont a nem lakossági villamosenergia-kereslet 3,7 százalékkal csökkent, a tavaszi lezárás idején volt a legnagyobb a visszaesés.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.28. kedd, 18:00
Ungár Péter
az LMP társelnöke és EP-listavezetője
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Az angol tőzsde mellett az amerikai piacokon sem volt tegnap kereskedés, a magyar tőzsde azonban összességében felülteljesítő volt a nemzetközi átlaghoz képest, a nap végére új történelmi csúcsra emelkedett a BUX index. Gazdasági adatok tekintetében ma az Egyesült Államokban egy fontos ingatlanindexet és egy fogyasztói hangulatindexet publikálnak, ezek lehetnek hatással a hangulatra. Ami az előzetes adatokat illeti, felemás hangulatban indulhat a kereskedés a kontinenstőzsdéin. Izgalmas fejlemények zajlanak a kriptopiacon, mintegy 42 830 bitcoint adott el egy, még 2014-ben csődbe ment japán kriptotőzsde.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 28. 07:42
×
×
×
×