eur:
393.86
usd:
367.95
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: IBM Security

A járvány elleni küzdelem szereplői váltak az első számú célponttá

Az IBM Security közzétette a 2021-es X-Force Threat Intelligence Indexet, amelyből kiderül, hogy a kibertámadások elkövetői miként igyekeztek hasznot húzni a Covid-19 jegyében eltelt, és soha nem látott társadalmi, gazdasági, üzleti és politikai kihívásokat hozó 2020-as évben.

Az új jelentés szerint az egészségügyi-, a termelő és az energetikai vállalatokkal szembeni kibertámadások megduplázódtak az előző évihez képest: a kiberfenyegetés célpontjai olyan szervezetek voltak, amelyek nem engedhették meg a leállást az egészségügyi erőfeszítések vagy a kritikus ellátási lánc kiesésének kockáztatása nélkül.

A leginkább támadott iparágak 2020-ban a feldolgozóipar és az energetika voltak, ezeket követte a pénzügyi és a biztosítási szektor.

A bűnözők kihasználták azt is, hogy közel 50 százalékkal növekedett a gyártásban és az energetikában is létfontosságú ipari vezérlőrendszerek (ICS) sebezhetősége.

„A világjárvány átalakította azt, hogy mit tekintünk kritikus infrastruktúrának, és ezt a támadók is felismerték. Számos szervezet először kényszerült a védekezés frontvonalába – függetlenül attól, hogy a koronavírussal kapcsolatos kutatás, az oltóanyaggyártás, az élelmiszerlánc vagy a védőfelszerelések gyártása a profilja” – mondta el Nick Rossmann, az IBM X-Force, a kibertámadások felderítésével és az incidensek kezelésével foglalkozó szervezetének a vezetője.

A jelentés néhány fontos megállapítása

  • A kiberbűnözők felgyorsítják a Linux malware elterjedését. Az Intezer szerint az elmúlt évben a Linuxhoz kapcsolódó rosszindulatú programok száma 40 százalékkal nőtt, 2020 első hat hónapjában pedig 500 százalékkal emelkedett a Go (Golang) programnyelven írt rosszindulatú programok száma. A támadók felgyorsítják a Linux malware-re való áttérést, amely könnyebben futtatható különböző platformokon, beleértve a felhőkörnyezeteket is.
  • A pandémia határozza meg a leginkább hamisított brandek körét. A leggyakrabban hamisított márkák top 10-es listáját többek között olyan cégek vezetik, amelyek a távolságtartás és a távmunka alatti kapcsolattartáshoz kínálnak megoldásokat, mint például a Google, Dropbox és a Microsoft. Ugyancsak a lista elején vannak az online kereskedelmi brandek, az Amazon és a PayPal, valamint a YouTube és a Facebook, amelyekre a hírfogyasztás miatt támaszkodtak az emberek tavaly. Meglepő módon a hetedik leggyakrabban hamisított márka 2020-ban az Adidas volt, amely valószínűleg a Yeezy és a Superstar nevű sneakerek iránti keresletnek köszönhető.
  • A Ransomware támadások jövedelmező üzleti modellé váltak. Zsarolóvírusok álltak majdnem minden negyedik olyan támadás mögött, amelyre az X-Force 2020-ban reagált. A támadások agresszíven fejlődnek és kettős zsarolási taktikát alkalmaznak. Az X-Force értékelése szerint ennek a modellnek az alkalmazásával a Sodinokibi – a 2020-ban leggyakrabban megfigyelt ransomware csoport – nagyon jövedelmező évet zárt tavaly. Az X-Force becslései szerint a csoport óvatos becsléssel is több mint 123 millió dollárt keresett az elmúlt évben, úgy, hogy az áldozatainak mintegy kétharmada fizetett váltságdíjat.

Veszélyben a felhőkörnyezet

A Covid-19 járvány idején sok vállalkozás igyekezett felgyorsítani a felhőre való átállását. „Egy nemrégiben készült Gartner felmérés szerint a ma felhőszolgáltatásokat használó szervezetek csaknem 70 százaléka tervezi növelni felhőalapú kiadásait a Covid-19 okozta zavarok nyomán. Mivel a Linux jelenleg a felhőben zajló munkafolyamatok 90 százalékát látja el, és miközben az X-Force számításai szerint a Linuxhoz kapcsolódó kártékony programokcsaládok száma 500 százalékkal nőtt az elmúlt évtizedben, a felhőkörnyezetek a támadók elsőszámú támadási útvonalává válhatnak.

A nyílt forráskódú rosszindulatú programok növekedése miatt az IBM úgy véli, hogy a kiberbűnözők előtt több lehetőség is áll jövedelmezőségük javítására – csökkenthetik a költségeket, növelhetik a hatékonyságot és lehetőségeket kereshetnek a nyereségesebb támadásokra. A jelentés különféle bűnözői csoportokat emel ki, mint például az APT28, az APT29 és a Carbanak, amelyek a nyílt forráskódú rosszindulatú programok felé fordulnak, amely azt jelzi, hogy ez a tendencia az elkövetkező évben további, felhő alapú támadások motorja lesz.

A jelentés azt is kiemeli, hogy a támadók kihasználják a felhő infrastruktúra dinamikusan bővíthető számítástechnikai teljesítményét, áthárítva az áldozatul kiszemelt szervezetekre annak vaskos használati díjját. Erre utal, hogy

az Intezer 2020-ban több mint 13 százalékban új, korábban nem észlelt kódot fedezett fel a Linux alapú kriptobányász malware programokban.

Mivel a támadók figyelme a felhőkörnyezetekre irányul, az X-Force azt javasolja, hogy a szervezetek mérlegeljék a zero–trust megközelítést a biztonsági stratégiájukban. A vállalkozásoknak a legérzékenyebb adataik védelme érdekében biztonsági infrastruktúrájuk központi elemévé kell tenniük a bizalmas számítástechnikát (confidential computing). A használatban lévő adatok titkosításával a szervezetek csökkenthetik egy rosszindulatú támadás kockázatát, még akkor is, ha a támadók képesek hozzáférni az érzékeny környezetekhez.

Számítógépes bűnözők népszerű fogyasztói márkáknak álcázva

A 2021-es jelentés kiemeli, hogy a kiberbűnözők leggyakrabban olyan márkának álcázzák magukat, amelyekben a fogyasztók megbíznak.

A világ egyik legbefolyásosabb márkájának tartott Adidas vonzónak tűnt a kiberbűnözők számára ahhoz, hogy kiaknázzák a fogyasztói keresletet:

az áhított tornacipőt kereső felhasználókat olyan rosszindulatú weboldalakra terelték, amelyeket úgy terveztek, hogy legitim webhelyeknek tűnjenek. Amint egy felhasználó meglátogatta ezeket valódinak kinéző domaineket, a kiberbűnözők lecsaptak: online fizetési csalásokkal, adatlopással, személyi hitelesítő adatok begyűjtésével vagy rosszindulatú programok telepítésével próbálkoztak.

A jelentés szerint az Adidas hamisításának többsége a Yeezy és a Superstar sneakerekhez kapcsolódik. 2019-ben csak a Yeezy termékcsalád állítólag 1,3 milliárd dollárt termelt, és a sportruházat gyártó óriás kínálatában az egyik legnépszerűbb sportcipő volt. A jövedelmező termékcsalád következő darabjának 2020 elejére időzített piacra dobásával a kiberbűnözők a saját profitszerzési igényüket is kielégítették.

A Ransomware volt a 2020-as év leggyakoribb támadási fajtája

A jelentés szerint 2020-ban több ransomware–támadás volt, mint 2019-ben, és az X-Force által megfigyelt zsarolóvírusos támadások 60 százalékára kettős zsarolási stratégia volt jellemző, amelynek során a támadók az adatokat egyrészt titkosították, másrészt el is lopták majd azok kiszivárogtatásával fenyegettek, ha a váltságdíjat nem kapják meg.

Az X-Force által azonosított adatsértések 36 százaléka olyan ransomware-támadásokból származott 2020-ban, amelyek valószínűleg adatlopással is jártak, ami arra utal, hogy

az adatsértések és a ransomware-támadások összefonódnak.

A 2020-ban bejelentett legaktívabb ransomware–csoport a Sodinokibi (más néven REvil) volt, amely az X-Force által megfigyelt összes ransomware-esemény 22 százalékáért volt felelős. Az X-Force becslései szerint a Sodinokibi körülbelül 21,6 terabájt adatot lopott el áldozataitól, és az áldozatok közel kétharmada váltságdíjat is fizetett, 43 százalékuknak az adatai kiszivárogtak. Az X-Force becslései szerint

a csoport több mint 123 millió dollárt keresett tavaly.

A Sodinokibihez hasonlóan a jelentés megállapította, hogy a legeredményesebb ransomware–csoportok 2020-ban az adatlopásokra és kiszivárogtatására összpontosítottak, valamint ún. ransomware-as-a-service kartelleket hoztak létre, és működésük kulcsfontosságú aspektusait kiszervezték olyan számítógépes bűnözőknek, akik a támadások különféle típusaira specializálódtak. Ezekre az agresszívabb ransomware támadásokra válaszul az X-Force azt javasolja a szervezeteknek, hogy korlátozzák az érzékeny adatokhoz való hozzáférést és védjék a kiemelt jogosultságú fiókokat privilegizált hozzáférés-kezeléssel (PAM), valamint identitás- és hozzáférés-kezeléssel (IAM).

A jelentés további fontos megállapításai a következők:

  • Több támadás használja ki a sérülékenységeket, mint amennyi adathalászatra épül – A 2021-es jelentésből kiderül, hogy az áldozatok digitális környezeteinek legsikeresebb támadási módja a sérülékenységek keresése és kihasználása volt (35 százalék) tavaly – első alkalommal az évek során –, amelyet az adathalászat (31 százalék) követett.
  • Európa megérezte a 2020-as támadásokat – A jelentés szerint az X-Force által megfigyelt támadások 31 százaléka Európát érintette. Itt volt a legtöbb ransomware által elkövetett támadás. Mindemellett Európában több belső fenyegetést észleltek, mint bármely más régióban, és kétszer annyi ilyen támadás történt, mint Észak-Amerikában és Ázsiában együttvéve.

A jelentés azokat az adatokat tartalmazza, amelyeket az IBM 2020-ban gyűjtött, hogy beható információkat nyújtson a globális fenyegetettségről, és tájékoztassa a biztonsági szakembereket a szervezeteik számára leginkább releváns fenyegetésekről.

Az X-Force Threat Intelligence Index több mint 130 országban naponta több mint 150 milliárd biztonsági esemény vizsgálatára alapozza megfigyeléseit. Ezenkívül az adatokat az IBM-en belül több forrásból gyűjtik össze és elemzik, beleértve az IBM X-Force (az IBM kibertámadások felderítésével és az incidensek kezelésével foglalkozó szervezete), az X-Force Red (az IBM etikus hekkeléssel foglalkozó szervezete), az IBM menedzselt kiberbiztonsági szolgáltató részlege, valamint a Quad9 és az Intezer szevezetek által szolgáltatott adatokat, amelyek mind hozzájárultak a 2021-es jelentés összeállításához.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×