INFORÁDIÓ
2021. április 17. szombat
Rudolf

szlovákia

szputnyik v

kormányválság

Igor Matovic, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű jobboldali ellenzéki párt elnöke egy televíziós interjú előtt Pozsonyban 2020. március 1-jén, a szlovák parlamenti választások másnapján. A párt a leadott szavazatok csaknem 25 százalékával végzett az első helyen.

Borulhat a szlovák kormánykoalíció az orosz vakcina miatt

Infostart / Fóris György
Újabb cikkünk a témában:

A Matovič-koalícióhoz tartozó két kisebb párt is jelezte, hogy napirenden van a kilépésük a kormányból a Szputnyik V megrendelése miatt.

Az Emberekért (Za L’undi) nevű kisebbik szlovák kormánypárt elnöke, Veronika Remišová úgy nyilatkozott a kétmillió adagos orosz vakcinaszállítmány ünnepélyes szlovákiai fogadtatása után, hogy mind ő, mind pedig a párt sok tagja "mélységesen kiábrándult”, nem csupán az egyes szlovák vélemények szerint megkérdőjelezhető biztonságú orosz szer behozatala miatt, de mindenekelőtt a miniszterelnök viselkedéséért.

Igor Matovič személyesen „fogadta” a repülőtéren az orosz szállítmányt, és külön sajtóértekezletet is tartott, nagyra értékelve a gyors segítséget és hangsúlyozva a szállítmány hasznosságát a járvány elleni küzdelemben. Szlovákiában pillanatnyilag a világon legmagasabb a járványban elhalálozottak aránya, sokan ezzel is magyarázták Matovič látványos szereplését a vakcinák átvételekor.

Remišová szerint a miniszterelnök viselkedése „teljesen elfogadhatatlan és méltatlan” volt, és kilátásba helyezte, hogy

pártja hamarosan „meghatározó jelentőségű döntést” fog hozni a koalíciós tagság kapcsán.

Hasonló szellemben nyilatkozott a Szabadság és Szolidaritás (SaS) színeiben a gazdasági tárcát vezető miniszter, Richard Sulik is, aki már magát orosz beszerzést is elhibázottnak minősítette, és ő sem zárta ki, hogy pártja kivonul a koalícióból.

Emlékezetes, hogy Zuzana Caputová szlovák államfő az orosz vakcina beszerzésének hírére szintén kritikusan reagált, megkérdőjelezve, hogy vajon a Szputnyik V megrendelése valóban diplomáciai sikert jelent-e az ország számára.

Szlovákiában a 2020-as parlamenti választást korrupcióellenes kampányával az ideológiailag nehezen besorolható Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) nevű párt nyerte. A párt elnöke, Igor Matovič három másik párttal kötött koalíciós megállapodást, ezek pedig a jobboldali, sokak által populistának minősített Család Vagyunk (SR), továbbá a jobboldali neoliberális és euroszkeptikus Szabadság és Szolidaritás (SaS), valamint a jobbközép, centrista liberális Az Emberekért párt (Za Ľudi).

Ha a SaS és ZL’ beváltja fenyegetését, és kilép a kormányból, Matovič parlamenti többség híján le kell hogy mondjon, amit szakértők szerint nagy valószínűséggel új választások kiírása kell kövessen. Megfigyelők megjegyzik, hogy Robert Fico korábbi többszörös szlovák miniszterelnök (2006–2010 és 2012–2018 között állt a szlovák kormány élén) már jó ideje szorgalmazza a választások kiírását, amitől pártja, a szociáldemokrata párt számára kormányzati pozíciót remél.

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018