eur:
392.87
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Rishi Sunak brit pénzügyminiszter sajtóértekezletet tart a koronavírus-helyzetről a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2020. április 20-án, ahol bejelentette, hogy a folyamatok bizakodásra adnak okot, de a járvány megfékezését célzó korlátozásokat csak akkor lehet enyhíteni, ha már elhárult a betegség újbóli kiugró ütemű terjedésének veszélye.
Nyitókép: MTI/EPA/DOWNING STREET/Pippa Fowles

Megvan, mikorra dolgozza le a brit gazdaság a veszteséget

Három évszázada nem tapasztalt mélységű recesszióba sodorta a brit gazdaságot tavaly a koronavírus-válság, de a legújabb számítások azt mutatják, hogy a veszteségeket a jövő év közepéig be lehet hozni - mondta szerdán a brit pénzügyminiszter. Ismertette a további gazdasági kilátásokat, és kiderült: 2022-ben szinte robbanthat a gazdaság.

Rishi Sunak, aki a londoni alsóházban ismertette az áprilisban kezdődő 2021-2022-es pénzügyi év költségvetési tervezetét, felidézte, hogy a brit hazai össztermék (GDP) tavaly csaknem 10 százalékkal csökkent.

A brit statisztikai hivatal (ONS) minap ismertetett első becslése szerint a brit GDP-érték 2020 egészében átlagosan 9,9 százalékkal zuhant, és ezzel a 2013-ban mért szintre esett vissza.

Ilyen mértékű visszaesésre 1709 rendkívül zord tele óta nem volt példa a brit gazdaságban.

Rishi Sunak azonban szerdai beterjesztésében közölte: a brit kormány számára költségvetési és makrogazdasági előrejelzéseket készítő független elemzőintézet (Office for Budget Responsibility, OBR) legfrissebb előrejelzése azzal számol, hogy a hazai össztermék értéke 2022 közepére - a korábbi várakozásnál fél évvel előbb - ismét eléri a koronavírus-járvány előtti szintet.

A korábban vártnál gyorsabb kilábalás elsődleges tényezője a rendkívül lendületesen haladó nagy-britanniai oltási kampány, amely lehetővé tette, hogy a brit kormány részletes nyitási menetrendet dolgozzon ki - közölte. E menetrendben - amelyet Boris Johnson miniszterelnök ismertetett a múlt héten - az áll, hogy ha a kormány által kidolgozott kritériumrendszer mindegyik pontja teljesül, június 21-ig a koronavírus-járvány megfékezését célzó összes korlátozást fel lehet oldani Nagy-Britanniában.

Rishi Sunak a költségvetési tervezetet ismertető szerdai beszámolójában ugyanakkor rendkívül komor képet festett azokról a károkról, amelyeket a járvány a brit közfinanszírozásban és a reálgazdaságban okozott. Az OBR jelenlegi számításai szerint a koronavírus-válságból eredő veszteségek miatt

a brit hazai össztermék értéke még öt év múlva is három százalékkal alacsonyabb lesz annál a szintnél, amelyet a járvány nélkül addigra el lehetett volna érni.

Az előrejelző intézet várakozása szerint azonban a brit gazdaság az idén 4 százalékkal, jövőre 7,3 százalékkal - évtizedek óta nem mért ütemben - növekszik.

Az ötéves előrejelzési távlat utolsó három évében az elemzőműhely 1,6-1,7 százalékos éves GDP-bővülési ütemeket vár.

Rishi Sunak ugyanakkor kiemelte azt is, hogy a koronavírus-válság hatásainak enyhítésére előirányzott idei és jövő évi kormányzati intézkedések a jelenlegi számítások alapján 407 milliárd font (171 ezer milliárd forint) költségvetési kiadással járnak.

Ebben a környezetben a brit közfinanszírozási rendszer már a most lejáró pénzügyi évben rekordösszegű, 355 milliárd font hitelpiaci forrásbevonásra kényszerült. Ez az éves brit hazai össztermék 17 százaléka, és ilyen mértékű államháztartási hiányra a második világháború óta nem volt példa - hangsúlyozta a brit pénzügyminiszter.

Sunak elmondta: a költségvetési tervezet még a következő pénzügyi évben is 10,3 százalékos GDP-arányos deficittel számol.

A költségvetés hitelpiaci forrásigénye ugyanakkor 2022-2023-ban 4,5 százalékra, 2023-2024-ben 3,5 százalékra, az utána következő két pénzügyi évben 2,9, illetve 2,8 százalékra csökken a szerdán ismertetett előrejelzés szerint.

A pénzügyminiszter elmondta: a GDP-arányos brit államadósság-ráta várhatóan 97,1 százalékon tetőzik a 2023-2024-es pénzügyi évben, és utána lassú ütemű csökkenésnek indul.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×