INFORÁDIÓ
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló

koronavírus

covid-19

oltás

vakcina

izrael

Emberek pihennek, miután megkapták a koronavírus elleni oltóanyagot egy tel-avivi oltóközpontban 2021. január 3-án. Eddig Izrael halad a leggyorsabban a lakosság beoltásával, a kilencmilliós közel-keleti országban már több mint egymillió ember megkapta a védettséget garantáló injekciót.

Fontos kérdés: mi legyen azzal, aki nincs beoltva?

Infostart

Izrael mintaállammá vált az oltás terén, de most olyan kérdéssel kell szembenéznie, amilyenre máshol nincs még példa: milyen jogai vannak annak, aki nem akar oltást?

Izrael lakosságának fele már megkapta az első adagot a Pfizer koronavírus elleni oltásából, eljött hát az ideje annak, hogy az ország újranyisson. Vannak ugyanakkor olyan korlátozások, amelyek az oltatlanok lehetőségeit szűkítik, ezzel pedig kivívják azok ellenszenvét, akik vagy egészségi állapotuk, vagy saját döntésük miatt nem vehetik fel vagy akarják beadatni a vakcinát.

Egyes munkáltatók például nem akarják visszaengedni dolgozni azokat a munkavállalókat, akik nem rendelkeznek oltási igazolvánnyal, ami középtávon állásuk elvesztését jelenti az érintetteknek: a szakszervezetek 72 óránként elvégzendő koronavírustesztet ajánlanak alternatívaként, írja a Reuters.

Következményekkel jár az elutasítás

"Azzal már megbarátkoztam, hogy egyes eseményekre nem hívnak majd meg, vagy el sem mehetek szórakozni akárhová. Nem azért nem fogok támogatni egyes cégeket, mert nem akarok, hanem azért, mert ők nem kérnek belőlem" - fogalmaz egy cégtulajdonos, Hila Bar, aki szkeptikus az orvostudománnyal szemben, így nem akarja beadatni magának a vakcinát.

Yuli Edelstein egészségügyminiszter egyenesen fogalmazott a hozzá hasonlókról:

aki nem kéri a vakcinát, az hátrányt fog elszenvedni.

Színházba, edzeni vagy akár a Holt-Tengerhez pihenni csak oltottakat engednek majd, ezzel is a vakcina felvételére való hajlandóságot igyekeznek erősíteni. Az oltási ütem ugyanis gyors Izraelben, de senki számára nem tették kötelezővé azt, hogy oltassa be magát.

A munkáltatók magukra maradtak

A munkahelyekkel kapcsolatosan semmiféle szabályozást nem léptettek életbe, így a munkaadókat arra kényszerítik, hogy ebben a kényes helyzetben saját maguk alakítsanak ki szabályokat. Az ezekről szóló, korai egyeztetések során annyi tűnik bizonyosnak, hogy a munkaadók, a hatóságok és a bíróságok is a közegészségügyi érdekeket helyezik az egyéniek elé.

Az Intel Mobileye egységében például nem dolgozhatnak irodából az oltatlanok, de ha munkakörük megengedi, otthonukból folytathatják a munkavégzést. A cég számítása szerint 1500 munkavállalójuk mintegy tíz százaléka nem kéri majd a vakcinát: ha nekik be kell menniük valamiért az irodába, akkor 48 óránál nem régebbi PCR-tesztet kell felmutatniuk. Amnon Shashua vezérigazgató a dolgozóknak küldött levele szerint az Intel feladata a munkavállalók biztonságának megteremtése, erre pedig ezt a módot látják csak működőképesnek.

Az emberek tizedét érintheti

Becslések szerint a tíz százalékos szám országosan is jellemezheti az oltatlannak maradni kívánók arányát: egyes vélemények szerint már az is emberi jogokat sért, ha valakit arra kötelezne munkaadója, hogy nyilatkozzon arról, oltva van-e vagy sem.

Ezt ugyanakkor felülírhatja az, hogy ő nem veszélyeztethet másokat.

Az oltatlan dolgozók távmunkában, ha az esetleg megoldható, akkor oltatlan csoportokban dolgozhatnak, de végső esetben a fizetetlen szabadság vagy a felmondás sem elképzelhetetlen esetükben. Ez alól talán a 72 óránként elvégeztetett PCR-tesztek jelenthetnek kibúvót.

"A kérdés az, hogyan nyissuk meg újra a piacot, a gazdaságot és az életet anélkül, hogy károsítanánk azokat az embereket, akik nem akarnak vagy nem kaphatnak oltást" - mondja Sharon Abraham-Weiss, az Izraeli Polgárjogi Szövetség ügyvezető igazgatója.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Oded Balilty
A címlapról ajánljuk

Nagy tűz volt Budapesten

Teljes terjedelmében égett egy földszinti lakás egy Dob utcai társasházban, Budapest VII. kerületében....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018