eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Zuzana Caputová szlovák államfő (j) és a miniszterelnökké kinevezett Igor Matovic, a szlovák parlamenti választáson győztes Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom elnöke kezet fog a pozsonyi elnöki palotában tartott ünnepségen 2020. március 21-én. A március 20-án megalakult, 150 fős új pozsonyi parlamentben, ahol az alkotmányos törvények elfogadásához háromötödös többségre van szükség, Igor Matovic négypárti kormánykoalíciójának 95 mandátuma lesz.
Nyitókép: Zuzana Caputová szlovák államfő (j) és a miniszterelnökké kinevezett Igor Matovic, a parlamenti választáson győztes Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom elnöke. MTI/EPA/Szlovák elnöki hivatal

A szlovák elnök markáns véleménye a Szputnyik V-ügyben

Közben Csehországban is fontolgatják az orosz vakcina alkalmazását.

Nemtetszését fejezte ki Zuzana Caputová szlovák államfő a Szputnyik V orosz vakcina beszerzése miatt. A szlovák államfő kedd este tárgyalt Zuzana Batovával, a szlovák gyógyszerfelügyelet (SÚKL) vezetőjével, és a megbeszélés után azt mondta: az orosz vakcina alkalmazása nem bátorság megnyilvánulása vagy diplomáciai siker.

"Ezt inkább úgy lehet felfogni, mint lemondást az egészségügyben elfogadott szabályokról, amelyek szavatolják a biztonság legmagasabb követelményeinek betartását a polgárok számára" - idézte a szlovák média Caputovát.

Az államfő leszögezte, hogy nem fogja népszerűsíteni olyan vakcinák tömeges alkalmazását, amelyek nem mentek át az európai uniós regisztrációs eljáráson, de tiszteletben fogja tartani azoknak a polgároknak az akaratát, akik a Szputnyik V mellett döntenek.

"Hetek óta azt halljuk, hogy amikor vakcinákról van szó, nem szabad geopolitikai játszmákba bocsátkozni, majd amikor a Szputnyik V vakcina megérkezik Szlovákiába, pazar fogadtatásban van része"

- mondta Caputova, burkoltan bírálva Igor Matovic miniszterelnököt, aki sok kritikát kapott amiatt, hogy személyesen fogadta a kassai reptéren az első orosz vakcinaszállítmányt, miközben nyugati oltások esetében ilyet nem tett.

Zuzana Batova azt mondta az államfővel folytatott megbeszélés után, hogy a náluk még nem regisztrált és nem tesztelt Szputnyik V használata számos kockázattal járhat, és a SÚKL még nem kapta meg azokat a anyagokat, amelyek szükségesek az oltás minőségének és biztonságosságának megismeréséhez. Szerinte ez példátlan helyzet a SÚKL történetében.

Szlovákia kétmillió adag koronavírus elleni orosz vakcinát vásárolt. A négypárti szlovák kormánykoalícióban feszültséget gerjesztett az, hogy Matovic gyakorlatilag a koalíciós partnerek tudta nélkül állapodott meg az orosz illetékesekkel a Szputnyik V megvásárlásáról.

Közben Prágában Jan Hamácek miniszterelnök-helyettes azt mondta kedden újságíróknak, hogy támogatná a Szputnyik V-vel való oltást Csehországban. Mint fogalmazott: felkínálná ezt a lehetőségeket azoknak, akik be akarják oltatni magukat az orosz vakcinával. Hasonlóképpen nyilatkozott a kínai Sinopharm oltóanyagáról is. Azt mondta, hogy az Európai Unió által nem engedélyeztetett vakcinákkal kizárólag a polgárok kérésére szabad oltani.

A hét végén Andrej Babis cseh miniszterelnök és Milos Zeman államfő egybehangzóan úgy nyilatkozott, hogy a Szputnyik V használatához elegendőnek tartanák az illetékes cseh állami gyógyszerellenőrző szerv engedélyét.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×