INFORÁDIÓ 
2020. július 11. szombat
Lili, Nóra

klímacsúcs

klímaváltozás

környezetvédelem

kormány

ellenzék

országgyűlés

Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke beszédet mond az Országgyűlés alakuló ülésén az Országházban 2018. május 8-án. Turi-Kovács Béla, a Fidesz képviselője, az új összetételű parlament legidősebb tagja, korelnök.

Klímaváltozás: politikai adok-kapok az Országgyűlésben

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Az Országgyűlésben az ellenzék kedvelt témája a klímaváltozás, mert ezzel szeretné bizonyítani, hogy a kormánynak nem fontos a környezetvédelem. A kormányoldal viszont ennek apropóján lehetőséget kap arra, hogy atomenergia felhasználása mellett érveljen. Pro és kontra vélemények a törvényhozásban az ENSZ-klímacsúcs előtt.

A klímaváltozásról az LMP beszél leggyakrabban az Országgyűlésben. A párt képviselői, más ellenzékiekkel együtt

rendszerint azzal vádolják a kormányoldalt, hogy az semmit sem a globális felmelegedés ellen,

sőt, összeesküvéselméletnek tartja azt. Csárdi Antal például egyszer úgy fogalmazott, hogy a fideszesek feláldozható erőforrásként kezelik a környezetet. "Ha a tiszta levegő, vagy a német autógyárak profitja között kell választani, a kormány a gyárakat választja" – hangzott a kijelentés.

A parlamenti ellenzék azt is sokszor a kormány fejére olvassa a klímaváltozással összefüggésben, hogy

az országnak nincs környezetvédelmi minisztere.

Erről, mások mellett, Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd frakciójának tagja beszélt: "Az a helyzet jelenleg, hogy a kormányban a környezetvédelem súlytalan, kormányzati képviselet nélküli és egyáltalán nincs gazdája."

Ebben a témában

a Jobbik is ugyanazt gondolja, mint a baloldal.

A párt parlamenti frakcióvezetője, Jakab Péter is úgy látja, hogy a kormány tagadja a klímaváltozást: "Szkeptikus vagyok, hogy egyáltalán van-e értelme olyan képviselőkkel vitatkozni klímapolitikáról, akik azt gondolják, hogy a globális felmelegedés egy ócska, sorosista trükk".

A kormány képviselői az Országgyűlésben is következetesen cáfolják, hogy nem érdekli őket a klímaváltozás. Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára az egyik hosszú vitában igyekezett félreérthetetlen kijelentéseket tenni:

"A magyar kormány nagyon fontosnak tartja a klímaváltozás elleni küzdelmet,

és mindent megtesz annak érdekében, hogy mindent meg tudjunk tenni, ami ránk hárul ezen a területen."

Az LMP-s Schmuck Erzsébet közvetlenül Orbán Viktor miniszterelnököt is megkérdezte arról, hogy a kormány mikor csatlakozik a klímavédelmi egyezményekhez. "Az ön kormánya nem a magyar emberek érdekét szolgálata, amikor a múlt héten leszavazta az LMP klímavészhelyzet megállapítására vonatkozó határozati javaslatát, amit már újra benyújtottunk" – fogalmazott korábban a politikus.

Minden nemzetközi kötelezettségünknek eleget teszünk, hangzott a válasz Orbán Viktortól.

"Ma Magyarországon az 1 főre eső szén-dioxid-kibocsájtás 40 százalékkal alacsonyabb, mint a klíma- és a környezetvédelem élharcosának tekintett Németország. Atomenergia nélkül nem fog menni, kérem támogassák ezért az új paksi blokk megépítését."

Az Országgyűlés legutóbb szeptember 18-án foglalkozott a témával, de az ellenzék által kezdeményezett vita elmaradt, mert a kormányoldal tagjai nem jelentek meg a rendkívüli ülésen.

Nyitókép: Kovács Attila

Kapcsolódó hang

Pro és kontra véleményék a törvényhozásban az ENSZ-klímacsúcs előtt
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018