eur:
395.55
usd:
364.81
bux:
65532.38
2024. március 19. kedd Bánk, József

Összellenzéki akció Áder Jánosnál

Ellenzéki frakcióképviselők, függetlenek és parlamenten kívüliek (Momentum) együtt vonultak pénteken a Sándor-palotához, határozati javaslatot vittek magukkal a klímavédelem tárgyában.

Az ellenzéki parlamenti frakciók képviselői, független országgyűlési képviselők és a Momentum politikusa közösen vonultak a Köztársasági Elnöki Hivatalhoz pénteken, hogy átadják a klímakatasztrófa megfékezéséről szóló határozati javaslatukat Áder János államfőnek.

A Sándor-palota előtt tartott közös sajtótájékoztatójukon elmondták: azt szeretnék, ha a javaslatukban foglaltakat is képviselné Áder János az ENSZ hétfőn kezdődő klímacsúcsán.

Több képviselő is megdöbbenésének adott hangot, amiért az államfő pénteken egy rádióinterjúban Magyarország kisebb felelősségéről beszélt klímaügyben a világ több országához viszonyítva.

Schmuck Erzsébet, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke azt üzente az államfőnek: sem az embereket, sem az éghajlatváltozást nem érdekli, hogy az államfő mit deklarál a felelősségről, csupán az érdekli, hogy a kormány megteszi-e a szükséges lépéseket.

Karácsony Gergely, az ellenzéki pártok főpolgármester-jelöltje szerint ősztől az önkormányzatoknak kell elvégezniük azokat a teendőket, amelyeket a kormány nem hajlandó. Kijelentette: megválasztása esetén az egyik legfontosabb feladatának tekinti a főváros "zöldítését".

Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese klímagyilkosnak nevezte a Fidesz politikáját. Szerinte mind a kormány, mind annak vezetője rossz példát mutat.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője arcátlannak nevezte, ahogy az államfő elbagatellizálja Magyarország szerepét a klímaügyben, és azt is, hogy Áder János még mindig nem mondta el, mit képvisel a csúcson.

Nunkovics Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője szintén úgy ítélte meg: az államfő nem veszi elég komolyan a problémát.

Arató Gergely (DK) szerint illúzió azt hinni, hogy az államfő a magyar embereket képviseli majd New Yorkban. Kijelentette: Áder János nem valódi környezetvédő.

Bősz Anett, a Liberálisok független országgyűlési úgy ítélte meg, hogy az államfő nem mer szembe menni a kormánnyal, holott a találkozón az egész világ társadalmáért tehetne valamit.

Déri Tibor (Momentum) szerint, ha a Fidesz nem ad támogatást a klímakatasztrófa megelőzéséhez, akkor a településeknek kell.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő szerint a politikának kell változnia, nem a klímának.

A határozati javaslatot, amelyet az ellenzék az Országgyűlés elé is beterjesztett, Schmuck Erzsébet, valamint Karácsony Gergely vitte be a Sándor-palotába, ahol az elnöki hivatal főigazgatója vette át a dokumentumot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×