eur:
389.47
usd:
361.56
bux:
68408.52
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Miért mindig Budapest felett felhős az ég?

Gyakran előfordul, hogy nyári kánikulában délutánra gomolyfelhőkről számolnak be az időjárás-jelentések. A felhőképződés leggyakrabban nagyvárosok felett észlelhető, az azonban korántsem biztos, hogy ez csapadékot is jelent - mondta el az InfoRádiónak a Balatoni Viharjelző Obszervatórium meteorológusa.

A gomolyfelhők általában úgy alakulnak ki, hogy fölszáll a meleg levegő, és kicsapódik a nedvesség - mondta el az InfoRádiónak Horváth Ákos. A Balatoni Viharjelző Obszervatórium meteorológusa megjegyezte: a gomolyfelhő képződését nagyon kis hatás is ki tudja váltani.

Mint kifejtette, a Balaton hideg vízfelszíne miatt ott ritkán alakulnak ki gomolyfelhők. Budapesten, egy nagyvárosban viszont fordított a helyzet, itt a napsugárzás hatására létrejövő hő gyorsabban visszajut a légkörbe. Hortváth Ákos rámutatott, a nagyváros hőszigetként működik. Így sokszor 2-3 fokkal is melegebb van egy nagyváros szívében, mint egy zöldövezetben.

Ez persze, mint hozzátette, a légszennyezettséggel is összefüggésben lehet, de ez már másodlagos.

A meteorológus elmondta azt is, a vitorlázórepülőknél fontos, hogy megtalálják a láthatatlan hőbuborékokat, a termikeket, amelyek segítenek nekik az emelkedésben. Tőlük tudjuk, hogy egy-egy forgalmasabb közlekedési csomópontban is vannak ilyenek. A termikek a gomolyfelhő elődei.

Természetesen a gomolyfelhők nem járnak minden esetben csapadékkal, legalábbis nem a kialakulásuk helyén - jegyezte meg Horváth Ákos.

Hanganyag: Molnár Szilvia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Fontos sávban a forint

Fontos sávban a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×