eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Peter Pellegrini, a távozó kormány miniszterelnöke (b) és Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője sajtótájékoztatót tart Pozsonyban 2020. március 1-jén. Fico pártja 18,29 százalékkal második helyet szerzett.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Peter Pellegrini: nem leszek senki fegyverhordozója

Megkezdődtek a koalíciós tárgyalások Szlovákiában. A kereszténydemokraták elnöke közölte, hogy nem fognak együtt kormányozni a választások győztesével, a Smerrel. A Progresszív Szlovákiával való együttműködést sem tartják reálisnak, ezért ellenzékbe vonulnak. A Peter Pellegrini vezette Hlas viszont kész a Smerrel és annak politikai ellenpólusával, a progresszívekkel is kormányozni. Robert Fico pártjával már meg is kezdődtek a koalíciós tárgyalások.

A Kereszténydemokrata Mozgalom, a KDH elnöksége egyértelmű nemet mond a szlovákiai parlamenti választások győztesével, a Smerrel való esetleges együttműködésre. „Készek vagyunk mindent megtenni az ország érdekében, hogy ne kerüljön sor újabb előre hozott választásra, de ebben a pillanatban úgy fest, hogy a KDH ellenzéki párt lesz” – nyilatkozta Milan Majerský, a kereszténydemokraták elnöke, miután az elnöki palotában megbeszélést folytatott Zuzana Čaputová államfővel. Egy lehetséges négyes koalícióról a Hlas-szal, az SaS-szel és a Progresszív Szlovákiával azt mondta, szerinte áthidalhatatlan különbségek vannak e pártok elképzelései között, de készek a tárgyalásokra. A párt legfelsőbb szerve, a tanács október 14-én ül össze, akkor döntenek a további lépésekről. A kereszténydemokraták egyelőre nem kaptak tárgyalási meghívót Robert Ficótól, a választást megnyerő Smer elnökétől.

A legbiztosabbnak tűnő forgatókönyv szerint Robert Fico egykori párttársával, a kormányfői székben őt váltó utódjával, Peter Pellegrinivel, a Hlas párt elnökével lép szövetségre. Kettejük társulásához azonban még egy harmadik partnerre is szükség van a kormányzáshoz, ami vélhetően a Szlovák Nemzeti Párt lesz. A Hlas vezetősége egyelőre annyit közölt, hogy készek a koalícióra lépni a Smerrel, de annak politikai ellenfelével, a második legtöbb szavazatot begyűjtő Progresszív Szlovákiával sem zárták még ki teljes mértékben az együttműködést. Peter Pellegrini tisztában van vele, hogy kulcsszerep hárul rá a koalíciós egyeztetések során, ezért határozottan fog fellépni a rá váró tárgyalásokon.

„Nem leszek senkinek a fegyverhordozója, és nem leszek senkinek egyfajta liftje a hatalomhoz, hogy aztán visszavegye az országot a saját kezébe, és azt tegyen vele, amit akar”

– üzente Robert Ficónak.

A Smer elnöke szerint mértéktartásra van szükség a koalíciós tárgyalásokról szóló nyilatkozatok során. „Örömmel mondhatom azonban, hogy a preferált koalíciós partnerekkel folytatott tárgyalások során nem merültek fel alapvető különbségek az egyes pártok programjai között” – fogalmazott Robert Fico. Rámutatott, hogy az első tárgyalások témája a kormányprogram volt, nem pedig a személyi kérdések. Azt is kijelentette, hogy a Smer azt kéri, tartsák tiszteletben a parlamenti választás eredményét, melyen a párt 23 százalékkal az első helyen végzett.

Robert Fico elmondta, tájékoztatást kért Ódor Lajos jelenlegi miniszterelnöktől a költségvetés helyzetéről. Szerdán pedig a Smer szakértői csoportja Horváth Mihály pénzügyminiszterrel és munkatársaival találkozik. Fico azt is elvárja az Ódor-kabinettől, hogy gyorsan reagáljon Lengyelországnak, Csehországnak és Ausztriának arra a döntésére, hogy ideiglenesen bevezeti az ellenőrzést Szlovákiával közös határain, továbbá, hogy döntsön az ellenőrzések elrendeléséről a szlovák–magyar határon.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×