eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Robert Fico szlovák parlamenti képviselő, volt kormányfő, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt elnöke sajtóértekezletet tart Pozsonyban 2022. április 28-án. A szlovák parlamentben a rendőrségi őrizetbe vételéről szóló ügyészségi kérelemről döntenek ezen a napon. Ficót és kormányának egykori belügyminiszterét, Robert Kalinákot a szlovák rendőrség különleges egysége, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) többek között bűnszövetkezet létrehozásával és támogatásával, hivatali jogkörrel való visszaéléssel, valamint számos más bűncselekménnyel vádolja. A Fico ellen felhozott vádak még a miniszterelnöki hivatalának idejére nyúlnak vissza.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Íme a szlovákiai előre hozott választások végeredménye

Hétpárti parlament alakul, hosszú kormányalakítási folyamat kezdődhet. Hétfőtől a Smer diktálja a tempót, de ki tudja, meddig.

A parlamenti választás győztese a Smer, a párt a szavazatok 22,94 százalékát szerezte meg a szombati választáson, amivel 42 képviselői helyet szerzett a parlamentben; a választási eredményeket vasárnapi sajtótájékoztatóján hivatalos is megerősítette az Állami Választási Bizottság. A választási részvétel 68,51 százalékos volt, 3 007 123 választópolgár adta le a szavazatát - írja az Újszó.com.

"Hat politikai párt és egy koalíció lépte át a választási küszöböt" – mondta Ladislav Orosz, a választási bizottság elnöke.

A szavazatok 16,5 százaléka veszett el.

Kilenc jelölő átlépte a három százalékos küszöböt, ezek jogosultak állami támogatásra a következő ciklusban.

A második helyen a Progresszív Szlovákia végzett 17,96 százalékkal, és 32 mandátumot szerzett. A Hlas (14,7 százalék) lett a harmadik 27 mandátummal. Bejutott a parlamentbe az OĽaNO és barátok, Keresztény Unió (KÚ), Za ľudí koalíció (8,89 százalék) is, amely 16 mandátumot szerzett a parlamentben. A KDH-nak a szavazatok 6,82 százalékával 12 képviselője lesz, az SaS-nek (6,32 százalék) 11. Az SNS (5,62 százalék) is bejutott a parlamentbe, tíz mandátumot szerzett.

Kevéssel a parlamenti küszöb alatt maradt a Republika és a Szövetség 4,75, illetve 4,38 százalékkal. A Demokraták (2,93 százalék) és a Sme rodina (2,21 százalék) három százalék alatt maradt.

A Robert Fico által vezetett Smernek a 42 mandátumhoz még 34-re van szüksége a kormánytöbbséghez, ez a volt kormányfőnek - mint az Infostart korábban megírta - szerinte meg is lehet a Hlas és az SNS bevonásával a kormányba. A Hlas irányából a nyitottság mértékével kapcsolatban vegyes nyilatkozatok érkeztek, a pártelnök azt mondta, mindenkivel tárgyalnak, akitől megkeresés jön, az alelnök viszont azt mondta, a Smerrel fognak leülni - Robert Fico 79 mandátumos kormánytöbbséget illető várakozása alapján ez a legvalószínűbb, hétfőn az államfői jelzés alapján már tárgyalhatnak is az érintettek.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×