eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője érkezik a párt pozsonyi székházába 2023. október elsején, a szlovák parlamenti választás másnapján. Fico pártja a megszerzett voksok 23,6 százalékával nyerte az előrehozott szlovák parlamenti választást a leadott szavazatok 94,6 százalékos feldolgozottságánál. A második legtöbb eddig összeszámolt voksot, a szavazatok 16,2 százalékát a liberális Progresszív Szlovákia szerezte meg, a harmadik helyet pedig az Irányból kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang (Hlas-SD) szerezte meg 15,3 százalékos eredményt produkálva. A Szövetség eredménye 4,4 százalék, vagyis a felvidéki magyar párt nem jut be a pozsonyi törvényhozásba.
Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Máris kizárással fenyegetik Robert Ficót

A szlovákiai parlamenti választások győztese csalódott, amiért az Európai Szocialisták Pártja nem gratulált a választási győzelméhez. A párt vezetője, Stefan Löfven ehelyett azt üzente a Smer elnökének, hogy ha nem változtat az Ukrajnával kapcsolatos hozzáállásán, akkor személyesen gondoskodik arról, hogy kiszorítsák.

Az európai szocialisták vezetője felszólította a parlamenti választás győztesét, hogy minél hamarabb változtasson Ukrajnával kapcsolatos álláspontján. Stefan Lövfen kezdeményezni akarja a Smer kizárását, amennyiben ez nem történik meg.

„Ha a kormányban is érvényesül majd az ukránellenes retorika, akkor gondoskodni fogok arról, hogy ez a folyamat elinduljon” – jelentette ki az európai szocialisták elnöke.

Robert Fico meggyőződése, hogy az európai pártcsalád azt akarja keresztülvinni, amit az Egyesült Államok szeretne. Ő viszont elutasítja az egy vélemény politikáját. A Smer elnöke úgy véli, az európai szocialisták és Stefan Löfven hozzáállása antidemokratikus és tekintélyelvű. Robert Fico azt mondta, gratuláció helyett zsarolás érkezett az európai szocialistáktól.

Pozsony, 2023. szeptember 30.
Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője érkezik a párt pozsonyi székházában rendezett eredményváróra 2023. szeptember 30-án, a szlovák parlamenti választások napján.
MTI/AP/Darko Bandic
Pozsony, 2023. szeptember 30. Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője érkezik a párt pozsonyi székházában rendezett eredményváróra 2023. szeptember 30-án, a szlovák parlamenti választások napján. MTI/AP/Darko Bandic

A pártelnök a közösségi médián keresztül üzent a pártcsalád vezetőjének. Emlékeztetett rá, hogy a Smer már több mint 20 éve tagja az európai szocialisták családjának.

„Most azt mondják, vagy ugyanazt a követ fújjuk, mint ők, vagy kitaszítottá válunk amiért mi azt mondjuk, hogy az Európai Uniónak a békét kell kezdeményeznie Ukrajnában” – jegyezte meg Fico, hozzátéve, az ő álláspontjuk az, hogy

inkább tartsanak akár 10 évig is a béketárgyalások, minthogy az ukránok és az oroszok újabb tíz évig gyilkolják egymást.

„Az európai szocialisták pártelnökének elve szerint, aki békét akar, az háborús uszító, aki pedig a háború és az öldöklés mellett áll, az békeaktivista” – fogalmazott a szlovákiai választások győztese. „Kedves Stefan, kérlek, nézz körül Európában, és találj még egy olyan igazán baloldali pártot, amelyik ötször nyert már választásokat, és negyedszer igyekszik kormányt alakítani” – mondta Robert Fico, azzal zárva Stefan Lövfennek címzett üzenetét, hogy ha a szuverén véleményalkotásnak kizárás az ára, akkor pártja hajlandó ezt az árat megfizetni.

Kormányalakítás

A Smer elnöke hétfőn kapott kormányalakítási megbízatást Zuzana Čaputová köztársasági elnöktől. A kabinet felállítására 14 napot szabott meg az államfő. Ha ennyi idő alatt nem sikerül megegyeznie Ficónak a koalíciós partnereivel, akkor más kap felkérést a kormányalakításra. Az államfő kedden Peter Pellegrinit, a parlamentbe harmadikként bejutott Hlas párt elnökét is fogadta a pozsonyi Grassalkovich-palotában. A Hlas elnöksége egyelőre nem zárta ki a két kormányalakítási lehetőség közül az egyiket sem. Pellegrini elmondta, először a választás győztesével, a Smerrel fog tárgyalni. Ugyanakkor már Michal Šimečkával, a második helyen végzett Progresszív Szlovákia elnökével is folytatott egy tájékozódó jellegű megbeszélést. A Hlas elnöke leszögezte, felelősen fognak eljárni, hogy megakadályozzák a választás utáni patthelyzet kialakulását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×