eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Pozsony, 2023. október 1.Robert Fico, a győztes Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője sajtótájékoztatót tart a párt pozsonyi székházában 2023. október elsején, a szlovák parlamenti választás másnapján.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Robert Fico csak akkor nem lesz kormányfő, ha Peter Pellegrini jobb ajánlatot kap

Robert Ficónak, a szlovákiai parlamenti választásokon győztes Smer elnökének már csak egy hete van arra, hogy partnereket találjon a kormányalakításhoz. Richard Sulílk, a liberálisok vezetője abban bízik, hogy végül nem Fico lesz a kormányfő.

Robert Fico a választás győzteseként október 2-án kapott kormányalakítási megbízást a köztársasági elnöktől, aki 14 napos határidőt adott neki. Zuzana Čaputová reméli, az előrehozott parlamenti választást követően nem áll fel patthelyzet, és sikerül kormányt állítani. Az államfő ugyanakkor nyitva hagyta annak a kérdését, hogy Robert Ficónak, a győztes Smer elnökének a megbízása végéig sikerül-e többséget kialakítania a parlamentben. Ha nem, akkor a következő kormányalakítási megbízást a választáson második legsikeresebben szereplő párt, a Progresszív Szlovákia elnöke, Michal Šimečka kapná.

Hétfőn Andrej Dankóval, a Szlovák Nemzeti Párt elnökével és Richard Sulíkkal, a liberális Szabadság és Szolidaritás vezetőjével találkozott a köztársasági elnök, ezzel lezárta a parlamentbe jutott pártok vezetőivel folytatott tárgyalásokat. Mindannyiukkal közölte, hogyan fog eljárni a kormányalakítási tárgyalások során, hogy sikerüljön egy többségi kormányt felállítani.

Két opció lehetséges

Két lehetőség van arra, hogy milyen kormány alakul Szlovákiában. Vagy a Smer, a Hlas és a Szlovák Nemzeti Párt alkotta hármaskoalíció fogja irányítani az országot, vagy jobboldali kormány alakul a Progresszív Szlovákia, a Hlas, a Szabadság és Szolidaritás, illetve a Kereszténydemokrata Mozgalom megegyezésével.

Richard Sulík, a Szabadság és Szolidaritás elnöke közölte: pártja kész részt venni a Progresszív Szlovákia által vezetett kormányban, melynek a Hlas és a Kereszténydemokrata Mozgalom is a tagja. Sulík úgy látja,

ahhoz, hogy a Hlas csatlakozzon egy jobboldali koalícióhoz, a kormányfői poszt mellett a belügyminiszteri posztot is meg kell kapnia.

A pártelnök szerint ez a politikai realitás, és el kell fogadni. „Ha meg akarjuk akadályozni Robert Fico visszatérését, visszautasíthatatlan ajánlatot kell tenni Peter Pellegrininek. Olyat, amilyet nem tud visszautasítani, vagy csak nagyon nehezen” – jelentette ki Sulík, aki szerint nem a kulturális-etikai kérdések jelentik a legnagyobb akadályt a négyes koalíció megalakításához.

Andrej Danko, a nemzetiek vezére a másik oldalon viszont azt mondja, Peter Pellegrininek fel kellene fognia, hogy a kormányfői poszt Robert Ficót illeti, és ő a parlament elnöke lehet.

„Ha Pellegrini végleg abbahagyná a tárgyalást a progresszívekkel, akkor sokkal könnyebben tudnánk tárgyalni mi. Nem kötöttük semmilyen pozíció megszerzéséhez a kormányban való részvételünket”

– mondta a nemzetiek elnöke azzal, hogy mindemellett az SNS jelentékeny szerepet akar betölteni a kormányban.

Andrej Danko hozzátette: reméli, Pellegrini már megértette, hogy ebben a felállásban házelnök lehet, a választás győzteseként pedig Fico kormányfő lesz. A Szlovák Nemzeti Párt elnöke azt is elmondta, biztosította az államfőt, hogy pártja olyan kormányt akar, amely megtartja az ország külpolitikai irányultságát, bár eltérhet a véleménye például az Ukrajnának nyújtott segítségnyújtásról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×