eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Zuzana-2 szlovák önjáró tarack
Nyitókép: Military-Today.com

A szlovák választásoknak nem örülhet Ukrajna, nincs több fegyver Pozsonytól

Zuzana Čaputová államfő az Ukrajnának nyújtandó további katonai segítség kérdésével kapcsolatban kijelentette, tiszteletben kell tartani a parlamenti választások eredményét, és meg kell várni a kormányalakítási tárgyalásokat. Az állampolgárok közel fele úgy gondolja, Szlovákia túl sok segítséget nyújt az ukránoknak.

Robert Fico, a szlovákiai előre hozott parlamenti választások győztese már a voksolást megelőző kampányidőszakban azt ígérte, hogy ha pártja, a Smer kormányra kerül, akkor Szlovákia azonnal felfüggeszti a fegyverszállítást Ukrajnába. Szlovákia eddig a háború sújtotta ország egyik legaktívabb támogatója volt, és az első NATO-tagállam, amely vadászrepülőket adott át Kijevnek.

Zuzana Čaputová szlovák államfő a múlt szombati parlamenti választások eredményét tiszteletben tartva Robert Ficót bízta meg kormányalakítással, és erre 14 napot adott a Smer elnökének. Az Ukrajnának nyújtandó fegyvertámogatások kapcsán leszögezte, hogy továbbra is támogatja a szomszédos országnak nyújtott katonai segítséget, de amíg meg nem alakul az új kormány, addig államfőként nem hagyja jóvá, de nem is ellenzi, hogy Pozsony újabb fegyverszállítmányokat adjon át Kijevnek.

Egyelőre nincs

Az államfő a szóvivőjén keresztül azt üzente, nem igaz az az állítás, hogy leállított egy újabb katonai segélycsomagot Ukrajnának.

„Az elnök asszony osztja a miniszterelnök véleményét, miszerint ebben a kérdésben tiszteletben kell tartani a választások eredményét, és meg kell várni az új kormány megalakításáról szóló, jelenleg is zajló tárgyalások lezárását” – mondta Martin Strižinec. A szóvivő hozzátette,

az államfő szerint egy katonai segítségnyújtó csomag jóváhagyása a leköszönő kormány részéről veszélyes precedenst teremtene a jövőbeni választások utáni hatalomátadásra.

A Szlovák Tudományos Akadémia Társadalom- és Pszichológiai Tudományok Központja közben elvégzett egy felmérést, amely rámutat, a szlovák állampolgárok közel fele úgy gondolja, hogy Szlovákia túl sok segítséget nyújt az ukránoknak, és a segélyeket korlátozni kellene A közvélemény-kutatásból az is kiderül, a szlovákok attól tartanak, hogy a fegyverszállítások csak meghosszabbítják a háborút. A válaszadók csaknem fele egyetért azzal, hogy az ország túl sokat segít az ukránoknak. 8 százalékuk egyetért ezzel, 32 százalék nagyon egyetért, 9 százalék pedig inkább egyetért. A válaszadók 7 százaléka nem ért egyet, 20 százalékuk egyáltalán nem ért, 8 százalékuk pedig részben nem ért egyet. 15 százalék az egyetért is meg nem is választ jelölte meg.

Politikai fáradság

„A megkérdezettek válaszaiból fáradtságot érzékeltünk, ez pedig több tényezőre is visszavezethető. Gazdasági nyomás, politikai tényezők, valamint a sajtó hatása állhat emögött” – magyarázta a felmérés eredményét Jana Papcunová szociálpszichológus. A szakember hozzátette, a gazdasági problémák és a politikai kampány is hozzájárult a fáradtság érzéséhez. Hangsúlyozta azt is, hogy a menekültválság állandó medializálása érzéketlenné tette a probléma iránt a szlovák közvéleményt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×