eur:
381.2
usd:
354.2
bux:
58669.83
2023. december 11. hétfő Árpád
Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője érkezik a párt pozsonyi székházába 2023. október elsején, a szlovák parlamenti választás másnapján. Fico pártja a megszerzett voksok 23,6 százalékával nyerte az előrehozott szlovák parlamenti választást a leadott szavazatok 94,6 százalékos feldolgozottságánál. A második legtöbb eddig összeszámolt voksot, a szavazatok 16,2 százalékát a liberális Progresszív Szlovákia szerezte meg, a harmadik helyet pedig az Irányból kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang (Hlas-SD) szerezte meg 15,3 százalékos eredményt produkálva. A Szövetség eredménye 4,4 százalék, vagyis a felvidéki magyar párt nem jut be a pozsonyi törvényhozásba.
Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Időt kért Robert Fico a kormányalakításra

Rendben zajlott a szombati parlamenti választás Szlovákiában, nem történt választási csalás, és az eredmény is érvényes. A szavazatok 23 százalékát begyűjtő Smer végzett az élen. Zuzana Čaputová köztársasági elnök a párt elnökét, Robert Ficót bízza meg kormányalakítással.

„Rendben zajlott a parlamenti választás, az eredmények érvényesek, nem manipulálták és nem hamisították meg az eredményeket” – jelentette ki Boris Kollár szlovák házelnök azt követően, hogy az Állami Választási Bizottság elnökétől átvette a parlamenti választás végeredményének hivatalos jegyzőkönyvét a parlamentben. Kollár leszögezte, hogy nem történt választási csalás, az eredmény érvényes. „A választás előtt sokan azzal riogattak, hogy meghamisítják az eredményeket, semmi ilyesmi nem történt” – tette hozzá. A házelnök kiemelte a magas 68 százalék feletti részvételt. A megválasztott képviselők október 9-én vagy 10-én veszik át mandátumukat a parlament történelmi épületében. A parlament alakuló ülését Zuzana Čaputová államfőnek kell összehívnia, a választás után 30 napon belül. Ha az államfő ezt nem tenné meg, a választási eredmények kihirdetését követő 30. napon ül össze az új parlament.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök már vasárnap bejelentette, hogy kormányalakítási megbízást ad a választás győztesének, vagyis a Smer elnökének, Robert Ficónak. „Bízom benne, hogy azok a pártok, amelyek bizalmat kaptak a választáson, a saját felelősségüket is tudatosítják, és igyekeznek megnyugtatni a kedélyeket” – írta közösségi oldalán az államfő.

Hétfőn pedig közölte: megérti, hogy a választás eredményei sokakban aggályokat keltenek. „Ezért az újonnan felálló kormány egyik legfontosabb feladata a társadalmi ellentétek lehetőség szerinti visszaszorítása.

A kérdés most az, hogy Robert Ficónak kivel sikerül kormányt alakítania a parlamentbe bejutott hat párt és egy pártkoalíció közül. A Smer elnöke az eredményhirdetés éjszakáján jelezte, kész arra, hogy negyedszer is miniszterelnök legyen, de türelmet kért a nyilvánosságtól. Azt mondta, meg kell nyugtatni a helyzetet az országban, ezért gondolja úgy,

kellene két hetet adni a pártoknak, hogy nyugodt körülmények között megvitassák a programjaikat és a prioritásaikat.

Hozzátette, hogy csak a kormányprogramról szóló tárgyalások után látja értelmét a kormány összeállításáról és személyi kérdésekről tárgyalni.

Az elemzők szerint a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy hármas koalíció alakul, melynek a Smer mellett a harmadik helyen végzett Hlas és az 5 százalékos bejutási küszöböt éppen csak átlépő Szlovák Nemzeti Párt lehet a tagja. Juraj Marušiak politológus szerint viszonylag stabil lehet egy ilyen koalíció. A politológus szerint rossz jel, hogy a választási kampányban diktatórikusnak bizonyuló pártok támogatottsága magas volt. „Az ilyen politikai módszerek kifizetődőek, és várható, hogy a politikai harcnak ez a módja, azaz az erőszak és az összecsapások csak fokozódni fognak” – mondta, utalva arra, hogy a Smer szerezte a legtöbb szavazatot, és az OĽaNO is bejutott a parlamentbe. Az, hogy Igor Matovič, az OĽaNO vezetője sikerrel szerepelt a választáson, szerinte annak a jele, hogy a politikai káosz folytatódni fog, a párt koalíciós potenciálját azonban nagyon alacsonynak tartja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×