eur:
392.24
usd:
366.73
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Rishi Sunak új brit miniszterelnök beszédet mond a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. előtt 2022. október 25-én. Rishi Sunakot, brit Konzervatív Párt új vezetőjét III. Károly király hivatalosan megbízta a kormányalakítással ezen a napon.
Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein

Rishi Sunak átesett a tűzkeresztségen

Túl van első parlamenti csatáján az új brit kormányfő, aki átalakította a kormányt és újból betiltotta a rétegrepesztéses palagáz-kitermelést.

Egy könnyen beáldozható témával kezdte kormányzását Rishi Sunak: visszaállította a tilalmat az ellentmondásos rétegrepesztéses palagáz- és olajkitermelésre. Bár ez szembemegy a konzervatívok energia-önállóságról és vállalkozásbarátságról vallott nézeteivel, a lépéssel több legyet is üt egy csapásra:

  • választóvonalat húz maga és elődje, Liz Truss közé, aki engedélyezte a kitermelésnek ezt a módját
  • mivel sok választókerületben ellenzik a rétegrepesztést, ezért nem hozza kínos helyzetbe és veszélyezteti az ottani konzervatív képviselők mandátumát
  • pragmatikusan lép a környezet érdekében, miközben radikális, olajellenes aktivisták utakat blokkolnak, műalkotásokat rongálnak és azt ismétlik, hogy az embereket sokkoló akciókkal kell felrázni.
A palagázas „jófej lépésre” szüksége is volt Sunaknak, mert első munkanapján azonnal össztűz zúdult rá.

A munkáspárti és a liberális ellenzék is nekiment, amiért nem hajlandó deklarálni, hogy nem fogja engedni a nyugdíjak értékvesztését. Viszont arra sem volt hajlandó elkötelezni magát, hogy Truss ígéretéhez híven, fokozatosan a bruttó nemzeti össztermék 3%-ra emeli a katonai kiadásokat.

Mindez még csak ízelítő abból, hogy mi jöhet. A konzervatív The Telegraph című napilap szerint a Truss által kinevezett, de helyén hagyott pénzügyminiszter, Jeremy Hunt az összes minisztériumnál 10-15%-os kiadáscsökkentésre készül. Azaz, a brit kormány olyan, brutális intézkedésekkel akarja helyreállítani a Truss-féle gazdasági csomag által előállt piaci bizalomvesztést, ami masszívan népszerűtlen lehet.

Ezt megelőzően Sunak átalakította a kormányt és újraosztotta a tárcák egyharmadát. Nem maradt kommentár nélkül, hogy

visszatért posztjára a keményen migráció-ellenes, és egy hete lemondott Suella Braverman belügyminiszter.

Akkor még azzal indokolta távozását, hogy „súlyos hibát vétett azzal, hogy sebezhető magáncíméről küldött tovább egy bizalmas emailt”. Braverman a párt jobbszárnyának üdvöskéje és a lépéssel Sunak gesztust tett feléjük.

A parlamentben, ahol a miniszterelnöki kérdések órájában kemény megjegyzéseket kapott Sir Keir Starmer munkáspárti vezértől, Sunak azzal magyarázta a visszatérést, hogy „Braverman elismerte és elfogadta a hibáját”. Az ellenzék szerint viszont „annyira gyenge, hogy alkut kellett kötnie”.

Közben Hunt pénzügyminiszter két héttel elhalasztotta a következő költségvetési nyilatkozatot, amelyek a piacok nagyon várnak, hogy tisztán láthassák a Sunak-kormány irányvonalát. Egyelőre nem volt erre heves piaci reakció. Sőt, Sunak – egyelőre – örülhet, mert

kormányra lépése nyomán erősödött a font

és a Truss ténykedése során megdrágult lakáshitelek kamatai, igaz csekély mértékben, de lefelé mozdultak el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×