eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nagy Márton: a vállalati hitelprogramok nélkül recesszióba került volna az ország - a nap hírei

A jövő konzervatív politikáját kísérletezik ki Magyarországon a miniszterelnök szerint. Az orosz elnök szóvivője szerint Washington áll a Kreml elleni dróntámadás mögött

A gazdaságfejlesztési miniszter szerint recesszióba került volna az ország az állami vállalati hitelprogramok nélkül. Nagy Márton a Portfolio konferenciáján azt mondta: a Széchenyi Kártya és a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram 1-1,2 százalékkal járulnak hozzá az idei GDP-növekedéshez. Téves megállapításnak nevezte, hogy a vállalati hitelezés ösztönzése akadályozná az infláció leszorítását. Úgy vélte: az idén az átlagos irányadó kamat 16 százalék körül lehet a tavalyi 10 százalék után, 2024-ben pedig még mindig a magas kamatok lesznek meghatározók.

A Költségvetési Tanács elnöke szerint 2024 végére teljesítheti Magyarország az euró bevezetéséhez szükséges maastrichti kritériumokat. Kovács Árpád a Fejér Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara küldöttgyűlésén arról beszélt, hogy a fogyasztói árindex 2024 nyarára 3 százalék körülire eshet, miközben az államadósság jóval 70 százalék alá csökken jövő év végére, és az államháztartási hiány is 2,9 százalék körül alakulhat. Előrejelzése szerint a GDP az idén 1 százalék körüli, jövőre már 3,5-4 százalék közötti növekedést mutathat.

Egy inkubátornak nevezte Magyarországot a miniszterelnök, ahol a jövő konzervatív politikáját kísérletezik ki. Orbán Viktor a CPAC konferencia budapesti nyitórendezvényén azt mondta: a kormány nemcsak beszélt a konzervatív fordulatról, hanem meg is csinálta azt. Emellett szerinte a progresszív külpolitika vírusa veszélyezteti a Nyugatot. Szerinte a migráció elutasítása, a békepártiság és a gender elleni harc jelentheti a megoldást. Hozzátette ugyanakkor: Magyarország nem támad, mert úgy véli, mindenkinek megvan a joga, hogy a saját értékei szerint éljen.

Ferenc pápa Magyarországra irányította a figyelmet, és közelebb hozta egymáshoz és Jézus Krisztushoz a magyarokat, valamint reálisabbá tette a Magyarországról alkotott képet – mondta a köztársasági elnök. Novák Katalin az M1-nek adott interjúban örömünnepnek nevezte a látogatást, amikor "jó volt magyarnak lenni".

A többségi döntéshozatal bevezetését sürgeti az unió kül- és biztonságpolitikájában 9 tagállam. Belgium, Finnország, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, Németország, Olaszország, Spanyolország és Szlovénia megalakította a Baráti Csoportot is. A német külügyminisztérium közölte: Oroszország Ukrajna elleni háborúját és az unió előtt álló egyre nagyobb nemzetközi kihívásokat tekintve a külpolitikai döntések hatékonyságának és gyorsaságának növelése érdekében meg kell szüntetni a teljes egyetértésen nyugvó döntéshozatalt.

Az orosz elnök szóvivője szerint Washington áll a Kreml elleni dróntámadás mögött. Dmitrij Peszkov arról beszélt, hogy Washingtonban választják ki a célpontokat, Ukrajna csak végrehajtja a támadásokat. Az unió kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselője aggasztónak tartja az állítólagos dróntámadás orosz kommunikációját. Josep Borrell felszólította Moszkvát: ne használja fel a történteket ürügyként az agresszió kiterjesztésére. Felidézte: az ukrán elnök tagadta, hogy országának köze lett volna a támadáshoz.

Még mindig életveszélyes állapotban van a belgrádi lövöldözés egyik sérültje. A kislányt a fején érte a lövés. Egy tanuló helyzete kritikus, további 5 állapota stabil – közöték a kórházak. Tegnap egy 13 éves tanuló lelőtte 8 diáktársát és az iskolaőrt, és további 6 diákot és egy tanárt is megsebesített. A fiút elfogták, később a belgrádi klinika elkülönített részén helyezték el. Apját is őrizetbe vették és a közbiztonság súlyos veszélyeztetésével gyanúsítják. A szerb kormány péntektől vasárnapig 3 napos nemzeti gyászt hirdetett.

Elmarasztalta a bűnösségüket bevalló vádlottakat a Völner-Schadl-ügyben a bíróság. A 22 vádlottat felsorakoztató büntetőügyben 6 végrehajtó és 4 további vádlott fölött mondott ítéletet az eljáró testület. Völner Pálra 8, míg Schadl Györgyre 10 év börtönt kért az ügyészség, ha beismerik tettüket. Előbbire 25, utóbbira 200 millió forint pénzbüntetés kiszabását is indítványozta a vádhatóság. A fő vádpont szerint Schadl György korrupciós kapcsolatot alakított ki a korábbi államtitkárral. A vádhatóság szerint Schadl György több mint 924 millió forint illegális jövedelemre tett szert a közbenjárására kinevezett végrehajtóktól.

Május 8-tól átalakítja operatív vezetését az MVM Zrt. Megváltoznak a korábbi vezérigazgató-helyettesi, igazgatósági szakterületek, és változik a hozzájuk kapcsolódó feladat- és hatáskörök felosztása is. Ennek értelmében változik a cégcsoport felsővezetésének összetétele is. Az üzleti folyamatokat nem érinti a változás. Az MVM később tájékoztat az új menedzsment összetételéről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×