eur:
388.38
usd:
360.33
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Novák Katalin/Facebook

Novák Katalin rendkívüli interjúja: "mind a két féllel beszélni kell"

Az M1 televíziónak adott interjút csütörtök este a köztársasági elnök. A két legfontosabb téma az ukrajnai béketeremtés és természetesen a múlt heti pápalátogatás volt.

Rendkívüli tévéinterjút adott az M1-nek Novák Katalin köztársasági elnök.

A beszélgetés legfőbb témája a pápalátogatás volt.

"Ez a három nap, amit a szentatya Magyarországon töltött, öröm volt és büszkeség. Jól akarta érezni magát Ferenc pápa a magyarok között és jól is érezte magát, ez büszkeséggel tölt el" - fogalmazott az államfő, aki szerint Ferenc pápa felemelte a nemzetet abba a magasságba, amelyben lennie kell.

Hogy történelmi volt-e a látogatás, arról azt mondta, óvatosan, de

ki lehet ezt jelenteni: történelmi volt.

"Olyan muníciót, erőforrást kaptunk tőle, amelyből még hosszan építkezhetünk. Lehet, hogy az életünkben még egyszer nem lesz ilyen látogatás" - mondta.

Amikor "nagy a zaj", szerinte akkor is erőteljes a szövetség a Vatikán és Magyarország között, ennek alapja a béke, idézte Ferenc pápa Sándor-palotában elmondott beszédét, amely szerint most a háború szólistái hangosabbak a béke kórusával szemben.

"Ahonnan Ferenc pápa nézi a világot, onnan még jobban látszik, hogy háborús konfliktus nem csak Ukrajnában van, de nekünk kiemelten fontos, hogy ez a háború véget érjen" - tette hozzá.

Hogy a pápa egyelőre nem nyilvános békemissziójáról mit lehet elmondani, arról elhangzott, "mind a két féllel beszélni kell".

"Magyarország méreténél, világpolitikai jelentőségénél nagyobb jelentőséggel bír" - folytatta.

"Van egy felénk irányuló figyelem, amit lehet jóra is fordítani, Ferenc pápa látogatása azt hiszem erről is szól. És arról is, hogy azok, akik nem értenek meg minket, sokan még mindig nem látogattak ide, Ferenc pápa viszont rövid időn belül kétszer is"

- ecsetelte.

Tisztázta, semmilyen kötelezettsége nem volt a katolikus egyházfőnek, hogy Magyarországra jöjjön, "ő szeretni akart minket".

"A repülőtéren is azt mondta hazafelé, hogy nem fáradt el, feltöltődött" - mondta Novák Katalin, aki úgy érzi, nem csak a spanyol révén, de átvitt értelmben is megvan a közös nyelv Ferenc pápa és közte, bár a spanyol az államfő számára csak a negyedik legjobban beszélt nyelv.

Beszéltek hitbéli kérdésekről, bibliai hivatkozásokról is, bár megjegyezte, ő maga nem katolikus, hanem "hitbéli református".

Hogy lelki értelemben mit kapott a látogatástól, arról elmondta, a szentmisét mindenképpen ki szeretné emelni, amelyen a családjával együtt vett részt. A misén kívül felemelő pillanat volt számára, hogy Ferenc pápa a látogatás elején kérte, a végén is találkozzanak: ekkor

egy Miatyánkot imádkoztak közösen, ketten.

Államfő? Inkább édesanya

Az interjú napján Novák Katalin és férje a 21. házassági évfordulóját ünnepli, ennek kapcsán azt mondta, a pápa úgy látta, harmónia van köztük; e mentén még azt is elmondta, elsősorban nem államfőként tekint magára, hanem édesanyára.

Majd úgy folytatta, kellenek falak ahhoz, hogy kapuk lehessenek, a kapuknak azonban nyitottaknak kell lenniük, ami számára a befogadást, a lehajolást, a megértést jelenti, "ebben is nagy megerősítést kaptunk".

Jelezte, a legkisebb falvakba is elmegy, amire szintén mintát kapott a pápától.

Hogy miként lehet fenntartani a pápalátogatás során kialakult "emelkedett hangulatot", arról azt mondta, ez mindannyiunkon múlik, "azt kell keresni, mi az, ami összeköt bennünket".

Fiatalok, gesztusok, szelfi, stangli

Ezután a fiatalok legjobb arcáról beszélt, amelyet a pápa szombat este az Arénában is láthatott.

"Sok helyen járok, ahol papíron nagyobb szabadság van, mint Magyarországon, de a keresztény hit melletti kiállást valahogy nem nézik jó szemmel, ehhez képest Magyarországon mi 3000 templomot újítottunk fel és több százat építettünk az elmúlt években" - említette.

A gesztust, hogy közösen szelfizzenek a pápával, ő találta ki, ekkor készült a rövid videóüzenet, amely a köztársasági elnök Facebook-oldalán jelent meg, az üzenete pedig az, hogy "kereszténynek lenni nem egy elavult dolog, közben nem felejtjük el azt, ami állandó, az élet védelmét, szentségét. Van, ami persze változik, a technológia, de ez nem is baj".

Stanglival pedig azért kínálta meg, mert háziasszonyként tartozott ezzel, és amikor a pápa megtudta, hogy ő sütötte, "mégis" elfogadta, és a maradékot el is vitte magával a repülőútra.

"Jó volt magyarnak lenni ez alatt a három nap alatt" - zárta gondolatait.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
GEN Z Fest május 9-én az Akváriumban – pénzről, bátran

GEN Z Fest május 9-én az Akváriumban – pénzről, bátran

A Z generáció tagjai aktív pénzkeresők, adót fizetnek, lakbért, rezsit és tandíjat, mindeközben próbálnak megtakarítani, mégis úgy érzik, hogy nem eléggé tájékozottak a pénzügyi kérdésekben. Ez nem meglepő, mert a gazdasághoz kötődő egyetemi szakokon kívül sehol nem tanítják a pénzügyi ismereteket, a család idősebb tagjai pedig nem tudják érthetően átadni ezt a tudást, vagy akár ők maguk sincsenek tisztában alapvető gazdasági és pénzügyi fogalmakkal. A GEN Z Fest-en, május 9-én szakértők segítenek tisztázni a pénzügyi kérdéseket, legyen szó lakhatásról, vállalkozásról vagy befektetésről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×