eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Járókelők orosz támadásokban megrongálódott lakóépületek mellett Harkiv külvárosában 2022. május 25-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Kozlov

Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben – a háború csütörtöki hírei

Luhanszk megyében hadi sikereket érnek el az orosz erők. Az ukrajnai háború hírei percről percre. (Nyitóképünkön járókelők orosz támadásokban megrongálódott lakóépületek mellett Harkiv külvárosában szerdán.)

2022.05.26. 20:44

Olasz-orosz tárgyalás az élelmiszerválságról

Az ukrajnai helyzet fejleményeiről, valamint az élelmiszerválság lehetséges megoldásairól beszélt telefonon Mario Draghi olasz kormányfő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel - közölte a római miniszterelnöki hivatal. A részletekről Mario Draghi csütörtök este elmondta: Oroszország és Ukrajna között igyekszik közvetíteni a fekete-tengeri ukrajnai kikötők blokádjának feloldása érdekében. A következő napokban Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is egyeztet, a fejleményekről pedig kedden Brüsszelben számol be.

Kezdeményezte a kikötők ismételt működésbe léptetését: a mindenekelőtt "a világ legszegényebb országait sújtó humanitárius válság" elkerülésére. "Reméljük sikerül" - jelentette ki Mario Draghi. Úgy vélte, egyenlőre nincsen "halvány jele" sem a békének.

Vlagyimir Putyin a telefonbeszélgetésben hangoztatta, hogy az ukrajnai kikötőket az ukrán aknák bénítják meg. Az aknák eltávolításához viszont az orosz támadás leállítása kell - tette hozzá Mario Draghi. Beszámolt arról, hogy Putyin szerint az élelmiszerválságra a szankciók feloldása jelent megoldást, mivel az orosz gabonaexport segítséget nyújtana. (MTI)

2022.05.26. 20:26

Orosz offenzíva keleten

Anna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes azt írta a Facebookon, hogy az orosz erők jelenleg a Donyec-medencében több irányban egyszerre rohamozzák az ukrán állásokat. Szavai szerint a helyzet további súlyosbodásának jelei mutatkoznak. "Az ellenség minden erejét és eszközét bevetette, hogy területeket foglaljon el és bekerítse csapatainkat. A harc elérte maximális intenzitását. Az ellenség egyszerre több irányban rohamozza csapataink állásait. A nemzetközileg elismert határokon belüli területeink teljes felszabadításáért folytatott küzdelem rendkívül nehéz és hosszadalmas szakasza áll előttünk. Meg kell értenünk, hogy ez egy háború, és sajnos elkerülhetetlenek a veszteségek" - fogalmazott a miniszterhelyettes.

Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó a Facebookon közben cáfolta, hogy az orosz csapatok ellenőrzésük alá vonták volna a Liszicsanszk és Bahmut közti autóutat, de - mint írta - folyamatosan tűz alatt tartják, és veszélyes rajta közlekedni.

Az ukrán vezérkar csütörtöki helyzetjelentése szerint Oroszország belgorodi és voronyezsi területein tartalékosokat készítenek fel az ukrán területek elleni offenzíva újraindítása érdekében. Donyeck irányában az orosz csapatok az ukrán katonák állásait lövik, rakétacsapásokat hajtanak végre, felderítést végeznek, légi támogatást építenek ki, csapatokat csoportosítanak át. Az ukrán állások elleni heves támadásokról számolt be a vezérkar Liszicsanszk és Szeverodonyeck körzetében, Harkiv megyében ugyanakkor a tüzérségi támogatással indított orosz támadás sikertelenül végződött Bohorodicsne falunál, ezért az orosz erők visszavonultak a korábban elfoglalt pozícióikba. A Donyeck melletti Avgyijivka irányában az orosz hadsereg megpróbálta folytatni az offenzívát, de nem járt sikerrel. A délkeleti országrészben lévő Zaporizzsja megyében ugyanakkor T-62-esekből álló harckocsi zászlóaljjal erősítették meg az orosz csapatokat. (MTI)

2022.05.26. 20:24

Az orosz belgorodi területről lőhették Harkivot

Az eddigi információk szerint heten haltak meg és tizenheten sebesültek meg, köztük egy kilencéves gyerek a kelet-ukrajnai Harkiv városa elleni csütörtöki orosz támadásban - közölte Oleh Szinyehubov Harkiv megyei kormányzó.

A tisztségviselő arra kérte Ukrajna második legnagyobb városának lakóit, hogy lehetőleg maradjanak otthon, a légvédelmi szirénák hangjára pedig húzódjanak be az óvóhelyekre. Az Ukrajinszka Pravda saját értesülésre hivatkozva azt írta, hogy az orosz erők az előzetes információk alapján az oroszországi belgorodi területről lőtték Harkivot.

2022.05.26. 20:08

Elítélő WHO-határozat

Határozatban ítélte el az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közgyűlése csütörtökön Oroszország Ukrajna elleni agresszióját, amellyel egészségügyi szükséghelyzetet okozott. A határozatot 88 igen, 12 nem szavazattal és 53 tartózkodással fogadták el - közölte az ENSZ egészségügyi szervezete közgyűlésének elnöke, Nakatani Hiroki. A határozat ugyanakkor nem irányoz elő Oroszország elleni konkrét büntetőintézkedéseket a WHO-n belül.

A WHO éves közgyűlése rendszerint konszenzussal hozza meg döntéseit.

Az Oroszország által benyújtott, Moszkva által "semlegesebbnek" tekintett határozattervezetet 66 ellenszavazattal és 12 igen szavazattal elutasította a közgyűlés.

A WHO legfrissebb statisztikái szerint 256 támadást intéztek ukrajnai egészségügyi létesítmények ellen, ezekben hetvenöt egészségügyi dolgozó halt meg. (MTI)

2022.05.26. 20:00

Eduard Heger: Vlagyimír Putyinnal szemben túl sokáig védekeztünk

A szlovák kormányfő a davosi Világgazdasági Fórumon arról beszélt, hogy Ukrajna győzelmén múlik Szlovákia sorsa.

2022.05.26. 19:38

Az ukrán elnök válaszolt Henry Kissinger területátadó javaslatára

Mariupolban nem lesz vakáció, az orosz rendszerre készítik fel az iskolásokat. Közben zajlik a harc az ukrán és az elfoglalt területeken az emberekért - útlevelekkel.

2022.05.26. 19:02

Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben

Spanyolország ösztönözni fogja a köztisztviselők távmunkáját és korlátozni fogja a légkondicionálást a középületekben az energiafogyasztás csökkentése érdekében, Brüsszel azon erőfeszítéseinek részeként, hogy megszüntesse Európa orosz gáztól függőségét - derült ki egy csütörtökön megjelent dokumentumból.

A hivatalos közlönyben közzétett energiahatékonysági terv szerint a légkondicionáló termosztátokat nem szabad 27 Celsius-fok alá állítani, hogy az irodák hűtése kevesebb energiafelhasználással történjen.

Télen a fűtési hőmérsékleti szabályzót nem szabad 19 fok fölé állítani.

Ezeket az intézkedéseket mindig alkalmazzák, amikor csak műszakilag lehetséges - áll a szövegben, amelynek főbb vázlatait kedden mutatták be a madridi minisztertanács ülésén. (MTI)

2022.05.26. 19:01

Svédország visszautasítja, hogy terrorszervezeteket támogatna

Ankara erre hivatkozva változatlanul bojkottálja a finn és a svéd NATO-csatlakozást.

A svéd kormány csütörtökön kiadott nyilatkozatában az ország segélynyújtási stratégiáját részletezi, ezzel cáfolva Ankara állítását, miszerint a skandináv ország a terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) támogatná. Magdalena Andersson svéd miniszterelnök szerdai stockholmi sajtótájékoztatóján is hangsúlyozta, hogy sem pénzt, sem fegyvert nem adnak terrorszervezeteknek, és mielőbb szeretnék eloszlatni az ezzel kapcsolatban kialakult félreértéseket.

Ann Linde svéd külügyminiszter, még a múlt pénteken, "szándékos félretájékoztatásnak" minősítette Törökország kommunikációját arról, hogy Stockholm támogatja a PKK-t. A svéd diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy Törökország után Svédország volt az első, amely terrorszervezetnek nyilvánította a PKK-t, még 1984-ben, és - mint hozzátette - Stockholm "álláspontja azóta sem változott" ez ügyben. (MTI)

2022.05.26. 18:57

A NATO-csatlakozás mellett érvel Ausztria volt hadsereg-főparancsnoka is

Günter Höfler azt követeli, hogy a jövőbeni biztonságpolitikáról folytassanak mielőbb őszinte és komoly vitát, szerinte a lakosságot tájékoztatni kell a semlegesség, illetve a NATO-tagság előnyeiről és hátrányairól is.

2022.05.26. 18:34

Vannak még bujkáló emberek az Azovsztal acélműben

Jött egy becslés arról is, mennyi hadifogoly van a szakadár területeken.

2022.05.26. 18:21

Vlagyimir Putyin keményen üzent a Nyugatnak

Egyre több ország fog önálló politikát folytatni - hangsúlyozta az orosz elnök. Partnerországait a SWIFT-ről való leválásra biztatta, és közölte, hogy partnerségi megállapodásaival célja, hogy "megváltoztassa a politikai és gazdasági struktúrát".

2022.05.26. 18:08

Kiderült, kihez kerül a Sberbank magyarországi hitelportfóliója

Az MKB Bank Nyrt. megállapodást írt alá a Sberbank Magyarország Zrt. mintegy 330 milliárd forintnyi hitelportfóliójának megvásárlásáról.

2022.05.26. 17:56

Kreml: Ukrajnának el kell fogadnia az orosz területi követeléseket

Oroszország szerint ráadásul a neki nyújtott külföldi garanciák ügyében Ukrajna egyre inkább eltávolodik az eredeti elképzeléstől.

2022.05.26. 17:23

Olaf Scholz Davosban: az orosz háború brutalitása összekovácsolta az ukrán nemzetet

Oroszország nem fogja megnyerni a háborút Ukrajnában, és a békefeltételeket nem diktálhatja majd Vlagyimir Putyin orosz elnök – jelentette ki a német kancellár a davosi Világgazdasági Fórumon.

2022.05.26. 16:06

Német alkancellár: továbbra is lehetséges az EU-s orosz olajembargó

Elérhető a megállapodás az Európai Unió tagországai között arról, hogy embargót vezessenek be az orosz kőolajra – közölte Robert Habeck német gazdasági miniszter.

2022.05.26. 14:36

Gyorsul az áremelkedés Oroszországban

Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint a termelői árak 6,3 százalékkal nőttek márciushoz képest, amikor szerényebb, 5,9 százalékos emelkedést mértek.

Éves összevetésben 31,5 százalékkal nőttek a termelői árak áprilisban a márciusi 26,7 százalék után.

Az év eleje óta az árak 17,1 százalékkal emelkedtek. Oroszországban tavaly 28,5 százalékkal, 2004 óta a legnagyobb mértékben emelkedtek a termelői árak a 2020. évi 3,6 százalékos növekedés után.

Oroszországban az éves infláció az áprilisi 17,8 százalék után 17,5 százalékra lassult május 20-ikai adatok szerint. A jegybank előrejelzése szerint az éves infláció jövőre 5-7 százalékra, 2024-ben pedig 4 százalékra mérséklődik, ami a jegybank jelenlegi inflációs célja. (MTI)

2022.05.26. 14:04

Az oroszok túlerőben vannak a Donbászban

Az orosz erők több mint 40 várost lőttek a donbászi csatában. Az ukrán elnök ismét bírálta a Nyugatot, amiért nem nyújt elég katonai segítséget.

2022.05.26. 13:24

Maradnak a segítségpontok a határnál, de...

Továbbra is működik és fogadja az Ukrajnából érkező menekülteket a magyar-ukrán határon létrehozott öt segítségpont - közölte a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára sajtótájékoztatón Beregsurányban.

Soltész Miklós emlékeztetett, a Záhonyban, Beregsurányban, Lónyán, Barabáson és Tiszabecsen működő segítségpontokon az elmúlt három hónapban kiemelkedő segítséget nyújtottak a határ túloldaláról érkező menekültek ellátásában. Ezeket a pontokat a karitatív szervezetek és a civil segítők segítségével a jövőben is fenntartja a kormány, de ahol lehet és szükséges, kevesebb munkatárssal és segítővel látják el a feladatokat – fogalmazott a humanitárius tanács elnöke. (MTI)

2022.05.26. 13:23

Nyeli el a háború az üzemanyagot az ukrán lakosság elől

A részleteket Bendarzsevszkij Anton Oroszország-szakértő mondja el..

2022.05.26. 12:56

A parancsnokok megadása után is fogtak el ukrán fegyvereseket az Azovsztalban

Nyolcezer ukrán hadifogolyról beszélnek a szakadárok. Vasárnap döntenek arról, terrorszervezetnek minősítik-e az Azov hadosztályt.

2022.05.26. 12:45

Nagyot vágtak az orosz alapkamaton

Ráadásul a központi bank további csökkentéseket helyezett kilátásba az idén.

2022.05.26. 12:34

Új információkat árult el a különadóról Szijjártó Péter

Semmilyen módon nem érintik a termelést folytató vállalatokat – közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

2022.05.26. 12:02

Erős mínuszban a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a mínusz 8,01 pontos nyitás után csökkent csütörtökön délelőtt, a nyitást követően 37 472,3 pontra mérséklődött. A BUX 11.30 órakor 39 712,35 ponton állt, ami az előző, szerdai záróértékéhez képest 1804,91 pontos, 4,35 százalékos csökkenés, a csütörtöki nyitásnál 1796,90 ponttal alacsonyabb. (MTI)

2022.05.26. 11:51

Hibás alkalmazásuk miatt nagy veszteséget szenvedtek az orosz elitegységek is – brit hírszerzés

A megállapításuk szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök fejlesztései kiegyensúlyozatlanná tették az orosz haderőt.

2022.05.26. 11:32

Adatok a határról

Az ukrán-magyar határszakaszon 5528 ember lépett be szerdán Magyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4482-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. A beléptetettek közül a rendőrség 148 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Az ukrajnai háború elől vasárnap 194 ember, köztük 89 gyermek érkezett Budapestre vonattal. (MTI)

2022.05.26. 10:57

Lassan kijelenthető: alumíniumválság van

A magas energiaárak miatt folyamatosan csökken az alumíniumtermelés Európában. A kínálati hiányt főként Kína fedezi rekordmagas árakon.

2022.05.26. 10:45

Szakértő: a végső küzdelem kezdődik Luhanszkban, 700 ezer ukrán várja a sorsát

Az utolsó előtti feladatát zárja le hamarosan az orosz hadsereg, majd következhet a végső ütközet Luhanszk megyében, kérdés, addigra bevethető lesz-e az a 700 ezres embertömeg, amelynek bevonásáról Volodimir Zelenszkij beszél. A részleteket Bendarzsevszkij Anton Oroszország-szakértő mondja el..

2022.05.26. 09:57

Nem talált magára, a mélypont felé vergődik a forint

Az esés nagyobb része azután következett be, hogy a kormányfő bejelentette az ágazatoktól két évre elvonandó „extraprofit” tervét.

2022.05.26. 07:49

Brutális kamatlábemelés jöhet, de annak hatása is bizonytalan – Davos után

Egyes elemzők szerint akár 4-5 százalékkal is növelheti a jelenleg egyszázalékos alapkamatot FED. Az amerikai központi bank szerepét betöltő intézetet sokan kritizálták mondván, rosszul elemezte a helyzetet és késlekedve lépett, és a mostani, infláció megfékezését célzó szándékait sem övezi egyöntetű elismerés.

2022.05.26. 06:53

Ismertetik az extraprofitról hozott döntés részleteit – Kormányinfó élőben az Infostarton

Csütörtök délután fél 3-kor kezdődik az esemény.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×