INFORÁDIÓ
2022. június 25. szombat
Vilmos

bendarzsevszkíj anton

ukrajna

üzemanyaghiány

hadsereg

Gas station at sunset.

Nyeli el a háború az üzemanyagot az ukrán lakosság elől

Az ukrán hadseregnél egyelőre nem érzékelhető üzemanyaghiány, ám a lakosság már nem jut elég benzinhez és gázolajhoz. A részleteket Bendarzsevszkij Anton Oroszország-szakértő mondja el.

Ukrajna üzemanyag-ellátásában április vége óta tapasztalhatók fennakadások, azóta gyakorlatilag állandóan sorok kígyóznak a benzinkutaknál országszerte. A beérkező mennyiségek tetemes része ugyanis a katonai műveletekre megy, a lakosság a maradékon osztozik. Bendarzsevszkij Anton rámutatott, ha a hadsereg számára elfogy az üzemanyag, a harcok nem lesznek folytathatók, legalábbis nem olyan szinten, mint eddig. A katonai eszközök ugyanis komoly igénnyel bírnak. Lakossági fogyasztásra viszont kevés jut, a beérkező üzemanyag, aminek az ára egyébként folyamatosan emelkedik, már reggelre elfogy – jegyezte meg az Oroszország-szakértő.

A kialakult helyzet legfőbb oka, hogy Ukrajna korábbi két legfontosabb forrása, Oroszország és Fehéroroszország, illetve a Fekete-tenger irányából érkező azerbajdzsáni ás algériai kőolaj, amit ukrán finomítókban dolgoztak fel, már nem opció. A két ellenféltől nem importálnak, a Fekete-tenger pedig teljes orosz tengeri blokád alatt áll, így onnan sem jut be Ukrajna területére üzemanyag – foglalta össze Bendarzsevszkij Anton hozzátéve, hogy emiatt teljesen át kellett szervezniük az ellátási vonalakat, és ma már legfőképp vasúton és közúton próbálnak az európai piacról üzemanyagot szerezni. De ez sem árban, sem mennyiségben nem konvergál a korábbiakhoz – tette hozzá.

Nyitókép: Issarawat Tattong/Getty Images

Kapcsolódó hang

Ukrán háború - üzemanyagellátás - Bendarzsevszkij Anton
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018