eur:
394.73
usd:
370.57
bux:
65346.42
2024. április 19. péntek Emma
money
Nyitókép: guinevra/Getty Images

Nem talált magára, a mélypont felé vergődik a forint

Még nem tudott érdemben visszaerősödni a forint azután, hogy szerdán több mint 10 egységet szakadt az euróval szemben 395-ig, amely esés nagyobb részét azután következett be, hogy a kormányfő bejelentette az ágazatoktól két évre elvonandó „extraprofit” tervét.

A szerda reggeli 383-as euróárfolyamról fokozatosan gyengült a forint a kormányülésen megszülető nagy jelentőségű döntésekkel kapcsolatos aggodalmak hatására, aztán este 6 órakor jelentette be Orbán Viktor kormányfő a számos ágazat „extraprofitját” megcélzó komoly költségvetési kiigazító lépést.

A bejelentések hatására az euróval szembeni jegyzések 388-ról átmenetileg 395-ig ugrottak, azaz a tavaszi forintpánik óta nem látott mélypontra zuhant a magyar fizetőeszköz, majd az esti-éjjeli órákra 392-393 körüli szinten stabilizálódott az árfolyam – idézi föl a Portolio.

Csütörtök reggel aztán újra 395 közelébe gyengült a forint, a mostani 394,9-es jegyzés 0,65 százalékkal magasabb a szerdainál. A régióban a lengyel zloty 0,2 százalékos gyengülésben volt, a cseh korona pedig stagnált – délelőtt fél 10-kor.

Az extraprofitról hozott döntés részleteit csütörtök délután fél 3-kor ismertetik a Kormányinfó keretében, amit az Infostarton élőben közvetít majd. A Portfolio szerint beigazolódni látszanak a piac félelmei és az unortodox lépésekkel kapcsolatos aggodalmak is, amik összességében a vállalati profitokat és a külföldiek Magyarországgal kapcsolatos bizalmát is rombolhatják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×