eur:
394.62
usd:
369.67
bux:
65678.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
BERLIN, GERMANY - JANUARY 11: Economy and Climate Minister Robert Habeck points to a graph showing Germanys past and projected greenhouse gas emissions as he outlined the federal governments accelerated plan for reaching national climate goals on January 11, 2022 in Berlin, Germany. The new federal coalition government of Social Democrats (SPD), Greens and Free Democrats (FDP) says current shortcomings in climate policies will mean that Germany will likely not attain its short-term climate goals and that an accelerated approach is necessary.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nyitókép: Sean Gallup/Getty Images

Német alkancellár: továbbra is lehetséges az EU-s orosz olajembargó

Elérhető a megállapodás az Európai Unió tagországai között arról, hogy embargót vezessenek be az orosz kőolajra – közölte Robert Habeck német gazdasági miniszter.

A Zöldek politikusa a világ legnagyobb ipari államait összefogó G7 csoport energiaügyekért és környezetvédelemért felelős minisztereinek berlini konferenciája előtt tartott tájékoztatóján kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy "természetesen lehetséges" a megállapodás az EU-s orosz olajembargóról.

Kifejtette: ismert, hogy a tagországok energiaellátási helyzete eltérő, és "jelentős és valós kihívás", hogy "egyes kelet-európai országok" erősebben függenek az orosz energiaimporttól, mint a nyugat-európai országok.

Ugyanakkor fontos, hogy "Európa egységes maradjon és együtt maradjon, ezért minden tagállamnak erőfeszítéseket kell tennie a függőség csökkentésére, és ez Magyarországra is érvényes" - húzta alá a német alkancellár.

Ezeket az elveket alapul véve lehetséges a megállapodás, de ha "más területek" ügyeit is bevonják az olajembargóról folytatott egyeztetésbe, akkor "természetesen nagyon-nagyon nehéz" lesz - tette hozzá Robert Habeck.

Mint mondta, már csak néhány napig, a tagországi állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanács következő, május 30-án kezdődő üléséig van mód a tárgyalásra, addig "vagy megállapodásra kell jutni, vagy fontolóra kell venni más eszközöket".

A miniszter nem szólt arról, hogy melyek lehetnek ezek az egyéb eszközök, de egy másik, ugyancsak a napokban tett nyilatkozatában jelezte, hogy elképzelhetőnek tartja azt a megoldást is, hogy a 27 tagország együttes, közösségi szintű lépése helyett Magyarország kivételével az összes tagállam egyénileg, külön-külön, nemzeti szinten vezet be embargót az orosz kőolajra.

Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Ezeket az autókat veszik most a leginkább Európában

Ezeket az autókat veszik most a leginkább Európában

Bár az év első két hónapja jól indult az európai autópiacon, a március belerondított a növekvő szériába, hiszen az évben először regisztráltak csökkenést az EU-ban - derült ki az ACEA legfrissebb autópiaci statisztikáiból. Bár a nagy autópiacok kivétel nélkül visszaestek, Magyarországon az eladások márciusban is jelentősen tudtak bővülni, elsősorban az elektromos autó támogatási programnak köszönhetően, amely megdobta a teljesen elektromos és hibrid járművek értékesítési számait. Eközben EU-s szinten továbbra is azt látjuk, hogy a benzines és a dízeles autókat veszik a leginkább, de egyre inkább törnek előre a hibridek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×