eur:
392.72
usd:
366.38
bux:
66745.44
2024. április 25. csütörtök Márk
Az euró és az USA-dollár árfolyamot megjelenítő digitális kijelző egy bank bejáratánál Moszkvában 2022. április 29-én. Az Orosz Központi Bank ezen a napon 300 bázispontos kamatvágást hajtott végre, 17 százalékról 14 százalékra csökkentette irányadó kamatát. Az orosz jegybank előrejelzése szerint az infláció 2022-ben 18,0 és 23,0 százalék között várható.
Nyitókép: MTI/EPA/Anatolij Malcev

Nagyot vágtak az orosz alapkamaton

Ráadásul a központi bank további csökkentéseket helyezett kilátásba az idén.

Az országgal szemben jelenleg is érvényben lévő szankciók ellenére ismét enyhített monetáris politikáján az orosz központi bank. Az irányadó kamatláb 3,0 százalékponttal 11,0 százalékra csökkent - jelentette be a jegybank Moszkvában.

Piaci elemzők kisebb mértékű kamatcsökkenésre, átlagosan 11,5 százalékos alapkamat beállítására számítottak. A központi bank a kamatcsökkentésről kiadott bejelentésében további csökkentéseket helyezett kilátásba az idén.

A Nyugat által az ukrajnai háború miatt kivetett szankciókra reagálva a mostani már a harmadik kamatcsökkentés volt azóta, hogy a jegybank február végén drasztikusan, 10,5 százalékponttal 20 százalékra emelte az irányadó rátát.

A februári kamatemelést a nemzeti valuta, a rubel leértékelődésének megakadályozására és az inflációs kockázat mérséklésére hajtotta végre.

A rubel árfolyama az utóbbi időkben jelentősen erősödött és már a háború kitörése előtti szint felett jár.

A jegybank az infláció csökkenésére számít. "Az inflációs nyomás enyhül a rubel árfolyamának dinamikája, valamint a háztartások és a vállalkozások inflációs várakozásainak érezhető csökkenése miatt" - áll a közleményben.

Áprilisban 17,8 százalék, májusban 17,5 százalék volt az oroszországi infláció. A jegybank inflációs célja négy százalék.

"Az orosz gazdaság külső feltételei továbbra is nehezek, és jelentősen korlátozzák a gazdasági tevékenységet" - írja a jegybank. "A pénzügyi stabilitást fenyegető kockázatok némileg csökkentek, ami lehetővé tette egyes tőkekorlátozó intézkedések enyhítését" - tették hozzá.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×