INFORÁDIÓ
2022. június 26. vasárnap
János, Pál

donyecki népköztársaság

oroszország

ukrajna

mariupol

azovsztal

A Maxar Technologies által közreadott műholdfelvétel a mariupoli Azovsztal acélmű orosz támadásokban megrongálódott épületeiről 2022. május 12-én.

Vannak még bujkáló emberek az Azovsztal acélműben

Infostart / MTI

Jött egy becslés arról is, mennyi hadifogoly van a szakadár területeken.

Eduard Baszurin, a donyecki "népi milícia" parancsnok-helyettese csütörtökön a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy a mariupoli Azovsztal acélműben maradtak még néhányan, akik nem távoztak az ott kapitulált ukrán erőkkel együtt, és megpróbálják kivárni a lehetőséget, hogy civil ruhát öltve elmenekülhessenek.

"Lehet, hogy néhányan vannak, de az is lehet, hogy tucatnyian" - mondta. "Levonható a következtetés, hogy valakik túl akartak járni az eszünkön, de ez lehetetlen, ezért találták meg őket" - fűzte hozzá.

Úgy vélekedett, hogy az üzem területének megtisztítása még hosszú időt vesz majd igénybe. Elmondta, hogy az Azovsztalban maradt fegyveresek nem tanúsítanak ellenállást. Az ukrán hadifoglyok fogva tartási körülményeit "nagyon kényelmesnek" nevezte.

Baszurin szerint a "Donyecki Népköztársaságban" több, mint négyezer ukrán fogoly lehet.

Rogyion Mirosnyik, a luhanszki szakadár entitás moszkvai nagykövete reggel úgy nyilatkozott, hogy

a két szakadár köztársaság területén mintegy nyolcezer hadifogoly lehet és ez a szám naponta százakkal növekszik.

Eduard Baszurin tartózkodott attól, hogy jóslásokba bocsátkozzon a Donyec-medence "felszabadításának" időpontjával kapcsolatban.

Az Ukrajna ellen indított orosz invázió során a Mariupolért folyó harcok - amelyek során a várost teljesen blokád alá vették -, február 25-én kezdődtek meg. Az ukrán alakulatokat, köztük a Moszkva által neonácinak nevezett Azov ezredet végül az Azovsztalban kerítették be. Az acélműben 2439-en adták meg magukat.

(A nyitóképen: A Maxar Technologies által közreadott műholdfelvétel a mariupoli Azovsztal acélmű orosz támadásokban megrongálódott épületeiről 2022. május 12-én.)

Nyitókép: MTI/AP/Maxar Technologies
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018