eur:
395.16
usd:
365.4
bux:
65362.41
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Planet Labs amerikai vállalat által közreadott műholdfelvételek egy iskoláról (k) a Luhanszk megyei Bilohorivkában. A bal oldali műholdfelvétel május 7-én készült, a jobb oldali május 8-án, egy orosz légicsapást követően.
Nyitókép: MTI/AP/Planet Labs PBC

Az oroszok túlerőben vannak a Donbászban

Az orosz erők több mint 40 várost lőttek a donbászi csatában, és több mint 10 magas épületet romboltak le. A csata egyik célja a Szeverodonyeck városa. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismét bírálta a Nyugatot, amiért nem nyújt elég katonai segítséget.

Az ukrán fegyveres erők szerint az oroszok 40 várost támadtak a keleti fronton, miközben a védők egyes területeken vagy visszaszorultak, vagy közelebb kerültek hozzájuk a távolból ágyúzó orosz erők. Állításuk szerint 47 civil objektumot semmisítettek vagy rongáltak meg, mely során polgári lakos veszítette életét.

A luhanszki régió, mármint az ukrán ellenőrzés alatt maradt régió kormányzója, Szerhij Gajdaj szerint a megyében található Szeverodonyeck iparváros elfoglalása fontos katonai cél az oroszoknak. A helyzet nehéz, mert a külvárosokban lévő oroszok „kolosszális aknavetőtüzet” zúdítanak a városra, mondta.

„A következő hét döntő fontosságú lesz... Oroszország célja egész Luhanszk megye elfoglalása, bármi áron”

– tette hozzá. Az oroszok több ezer katonát „dobtak át” a körzetbe, és három oldalról támadva próbálják bekeríteni az ukrán védőket.

Az ukránok állítása szerint 10 támadást visszavertek, 62 ellenséges katonát megöltek, 4 tankot és 4 drónt pedig megsemmisítettek. A kormányzó szerint közben 150, a harcok során meghalt lakost egy tömegsírba temettek Liszicsanszk járásban. Őket a háború után újratemetik.

Zelenszkij ukrán elnök szerda esti beszédében elismerte, hogy

„az oroszok jelentős túlerőben vannak”,

DmitrijKuleba ukrán külügyminiszter pedig a Davosi Világgazdasági Fórumon több fegyvert kért a nyugattól – úgy, hogy méltatta az EU erőfeszítéseit, de arra utalt, hogy a NATO nem tesz semmit.

Az ukrán elnök kitért arra is, hogy „a nemzetközi közösségben

túl sok figyelmet szentelnek Oroszország érdekeinek és túl keveset Ukrajna érdekeinek”.

Ezzel a veterán amerikai ex-külügyminiszter, Henry Kissinger szavaira utalt, aki szerint Ukrajnának fel kéne adnia az oroszok által megszállt területeket a békéért cserébe. Hasonló gondolatot fogalmazott meg Noam Chomsky, elismert liberális kutató, az általa „újgyarmatosítónak” tartott amerikai külpolitika egyik ismert bírálója.

Közben az egyik szeparatista donbászi köztársaság vezetője az orosz katonai offenzíva felpörgetését sürgette. Gyenyisz Pusilin, az úgynevezett Donyecki Népköztársaság vezetője azt mondta, hogy Kijev blokkolja a fontosabb városokban a vízellátást, ezért fokozni kell a katonai műveleteket.

Az a tény, hogy az ukránok kezdik elismerni az oroszok előrenyomulását a két régióban arra utal, hogy „összeszedték magukat” – vélik kommentátorok.

„Ne lepődjünk meg, ha felszámolják az ellenállást a Donbász északi felében... a meglepetés az, hogy ennyi ideig tartott, hogy összeszedték magukat” – fogalmazott a Telegraph című lap védelmi tudósítója. Anélkül, hogy erről a támadókat dicsőítve írna, a lap megjegyzi, hogy a kaotikus kezdet után „az oroszok páncélosok, gyalogság, tüzérség és légierő végre együtt dolgozik”.

Most kisebb a céljuk és sokkal nagyobb erőt tudnak kiállítani, mint Ukrajna, annak ellenére, hogy Kijevet a nyugat támogatja hadi eszközökkel.

(A nyitóképen: a Planet Labs amerikai vállalat által közreadott műholdfelvételek egy iskoláról (k) a Luhanszk megyei Bilohorivkában. A bal oldali műholdfelvétel május 7-én készült, a jobb oldali május 8-án, egy orosz légicsapást követően.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×