INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

davosi fórum

szlovákia

ukrajna

háború

energetika

Eduard Heger szlovák miniszterelnök az 51. Világgazdasági Fórumon a svájci Davosban 2022. május 25-én.

Eduard Heger: Vlagyimír Putyinnal szemben túl sokáig védekeztünk

A szlovák kormányfő a davosi Világgazdasági Fórumon arról beszélt, hogy Ukrajna győzelmén múlik Szlovákia sorsa. „Ha Ukrajna elbukik, Szlovákia lesz a következő” – fogalmazott Eduard Heger a világ legfontosabb gazdasági szereplői előtt. A szlovák miniszterelnök elmondta, az Európai Unió várja azokat az országokat, amelyek képesek teljesíteni a csatlakozási feltételeket. Hangsúlyozta azt is, hogy kulcskérdés az energiahordozók diverzifikálása, de ahhoz, hogy ez működjön, az egész Európai Uniónak egységesen kell fellépnie.

A davosi Világgazdasági Fórumon az egyik fő téma az európai államok függése az orosz energiahordozóktól. Eduard Heger szlovák miniszterelnök bírálta azokat az európai uniós tagállamokat, melyek túlságosan támaszkodnak az orosz energiahordozókra, és sürgette a vezetőket, hogy ne kössenek többé kompromisszumot az elveikkel, amikor Oroszországgal üzletelnének.

„Vlagyimír Putyinnal szemben túl sokáig védekeztünk. Túl hosszú ideig adtuk fel az elveinket cserébe az olcsó gázért és kőolajért. A demokratikus világnak bátornak kell lennie, meg kell mutatnia, miként akar élni” – fogalmazott a szlovák kormányfő. „A Putyin elnökkel kötött kompromisszumok eredményezték az ukrajnai háborút, és most az ukránok ontják a vérüket a mi értékeinkért, hogy nekünk ne kelljen. Ha Ukrajna elesik, Szlovákia lesz a következő” – jegyezte meg Eduard Heger.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy kulcskérdés az energiahordozók diverzifikálása, de ahhoz, hogy ez működjön, az egész Európai Uniónak egységesen kell fellépnie. „Meg kell vizsgálnunk, hogyan tudjuk átalakítani a földgáz- és kőolajszállítást, hogy elfogadható áron máshonnan tudjuk beszerezni az energiahordozókat” – szögezte le a szlovák kormányfő. Hozzátette, hogy ehhez a nyugat–keleti irányú megbízható szállítást is biztosítani kell.

A miniszterelnök elmondta, az Európai Unió várja azokat az országokat, amelyek képesek teljesíteni a csatlakozási feltételeket, mert ez az egész unió számára lehetőség. Felidézte, hogy Szlovákia 1998-ban majdnem lemaradt az „európai integrációs vonatról”, de az Európai Bizottság segítségével sikerült behoznia két év lemaradását, és Csehországgal, Lengyelországgal, valamint Magyarországgal együtt csatlakozott az Európai Unióhoz. Azt javasolja, hogy

most ugyanezt a segítséget kapja meg Ukrajna.

Eduard Heger szerint Ukrajna teljesíteni akarja a csatlakozási feltételeket, nem akar kivételeket, de segítségre van szüksége. Ugyanez a helyzet a Nyugat-Balkán országaival, Grúziával és Moldáviával. „Segítsünk ezeknek az országoknak, és ha készen állnak, beléphetnek az Európai Unióba” – tette hozzá Heger. Kijelentette, érti egyes tagállamok aggodalmát a csatlakozási folyamat felgyorsítása kapcsán, „ugyanakkor a csatlakozni kívánó országoknak meg kell érteniük, hogy csak úgy válhatnak az unió részévé, ha teljesítik a feltételeket és elfogadják a szabályokat.”

Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller

Kapcsolódó hang

Eduard Heger: ha Ukrajna elbukik, Szlovákia lesz a következő
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018