eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pexels.com

Kiderült, mikorra tűnik el a nemek közötti bérkülönbség

Az Európai Szakszervezeti Szövetség elemzése szerint Európában a nemek fizetése közötti különbség nyolcévenként csökken egy százalékkal, vagyis a nők átlagosan 84 év múlva érhetik el, hogy ugyanazért a tevékenységért ugyanazt a javadalmazást kapják, mint a férfiak. Magyarországon 2031-re várható a bérdiszkrimináció megszüntetése, amivel az uniós tagállamok élvonalába tartozunk.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség kutatása szerint optimista esetben is csak a jövő évszázad elejére tűnhet el a fizetésbeli különbség Európában a nők és a férfiak között. Olaszországban 2074-re, Németországban 2121-re, Romániában viszont már 2022-re kiegyenlíthetődnek a bérek, ha a mostani tendencia folytatódik. Igaz, ez utóbbi esetben – nemtől függetlenül – elfogadhatatlanul alacsonyak a fizetések a konföderáció minősítése szerint.

Esther Lynch, az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkárhelyettese Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének írt levelében azt kifogásolja, hogy uniós javaslattevő testület bizonytalan időre elhalasztotta a fizetések átláthatóságát előíró irányelvre vonatkozó előterjesztését.

„Kötelező érvényű szabályokra van szükség azért, hogy átláthatóság legyen a munkaadók részéről. Máskülönben ülhetünk, és várhatjuk, hogy véletlenül kiderülnek a fizetések. Érdemes lenne tudni, hogy egy munkakörre való jelentkezéskor mi a bérszint, mennyit kapott az utoljára ott dolgozó, és mennyit kap a többi alkalmazott” – vélekedett Esther Lynch.

Mindeközben az Európai Parlament arról vitázik, bevezessék-e a kötelező nemi kvótákat a nagy cégek igazgatótanácsaiban. A képviselők szerint ennél fontosabb lenne most az egyenlő bér biztosítása.

Magyarországon is fontos ügy a nemek közötti béregyenlőtlenségi nehézségek leküzdése – mondta az InfoRádiónak a LIGA Szakszervezetek elnöke. Mészáros Melinda szerint a jelenlegi bérhelyzetet több szempont szerint kell vizsgálni, egyrészt az azonos munkakörben foglalkoztatottak bérkülönbségét kell összehasonlítani. Ebben az esetben

Magyarország viszonylag jó pozíciót tölt be,

hiszen a nagyvállalati szektorban különböző típusú bértarifarendszereket alkalmazbak, amely munkaköralapú, tehát azonos munkakörben foglalkoztatott munkavállalók között legfeljebb a teljesítményük alapján tesz különbséget, és nem a nemük szerint.

A szakszervezeti elnök szerint a nemek közötti bérkülönbség abból is adódhat, hogy teljesen eltérő foglalkoztatási csoportokról beszélhetünk. Ugyanis, például a nők között sokan alacsonyabb képzettséghez kötött munkakörben foglalkoztatottak, és a bérezési viszonyok is ennek megfelelően alakulnak. Hosszú évtizedek óta meglévő probléma, amit a témával foglalkozó kutatókat nyomasztja, hogy

a menedzseri, magasabb pozíciókban jellemzően férfiakat találunk, és a nők jóval kisebb számban jelennek meg

– fogalmazott Mészáros Melinda, és úgy véli, még sokat kell tenni azért, hogy a családjukról gondoskodó nők a munkahelyükre visszatérve megemelt szintű bérezésben részesülhessenek. Ennek jogszabályi feltételei és keretei adottak, a gyakorlati végrehajtását kell csak folyamatosan figyelemmel kísérni.

Több szempontrendszer szerint is vizsgálni kell a bérkülönbségeket, munkáltatónként, munkavállalói csoportonként, munkakörökre lebontva lenne érdemes górcső alá venni a kérdést. Ugyanakkor a magasabban kvalifikált munkakörökben

akár 20–30 százalékos különbség van,

elsősorban a vezetői, középvezetői pozíciók esetében a nők és a férfiak bérezésében ma Magyarországon, utóbbiak javára.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség kutatása szerint Magyarországon 2031-re várható a bérdiszkrimináció felszámolása, amivel az uniós tagállamok élvonalába tartozunk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×