eur:
395.1
usd:
366.14
bux:
65172.79
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Ozzie, a világ legidősebb gorillája
Nyitókép: Forrás: Twitter

Meghalt a világ legidősebb hím gorillája

Ozzie 61 éves volt, 1988 óta élt az atlantai állatkertben. Vadon általában 40 éves korukig élnek fajtársai.

Hatvanegy évesen elpusztult a világ legidősebb hím gorillája az Egyesült Államokban, az atlantai állatkertben.

Az Ozzie nevű nyugati síkvidéki gorilla élettelen tetemére kedden bukkantak gondozói. Halálának oka egyelőre ismeretlen, de az állat néhány napja már étvágytalan és gyenge volt, arca felpuffadt – közölte a Georgia államban működő állatkert.

Atlanta, 2022. január 26.
Az Ozzie nevű nyugati síkvidéki gorilla 52. születésnapján az atlantai állatkertben 2013. április 26-án. A világ legidősebb hím gorillája, Ozzie 2022. január 25-én hatvanegy éves korában elpusztult. Ozzie egyben a világ harmadik legidősebb fogságban tartott gorillája volt.
MTI/EPA/Erik S. Lesser
Az Ozzie nevű nyugati síkvidéki gorilla 52. születésnapján az atlantai állatkertben 2013. április 26-án. A világ legidősebb hím gorillája, Ozzie 2022. január 25-én hatvanegy éves korában elpusztult. Ozzie egyben a világ harmadik legidősebb fogságban tartott gorillája volt. MTI/EPA/Erik S. Lesser

"Összetört a szívünk, mert egy legenda távozott" – hangsúlyozta az intézmény Twitter-üzenetében. Ozzie volt az 1988-ban Atlantába került első gorillanemzedék utolsó még élő tagja.

Ozzie a világ harmadik legidősebb gorillája volt. A legöregebb gorilla, egy Fatou nevű nőstény tavaly áprilisban lett 64 éves a berlini állatkertben.

Ezek a főemlősök vadon többnyire 40 évig élnek, állatkertben olykor 50 évig. Az atlantai állatkertben néhány hete egy 59 éves hím gorillát kényszerültek elaltatni.

Az atlantai állatkertben tavaly több gorillának, köztük Ozzie-nak is pozitív lett a koronavírustesztje. A most elhunyt hím az akkori közlés szerint csak enyhe tüneteket mutatott.

Ozzie 2009-ben történelmet írt azzal, hogy a világ első gorillájaként vérnyomásmérésen vett részt.

A nyugati síkvidéki gorillát kihalás fenyegeti az orvvadászat és életterének szűkülése miatt. Az atlantai állatkert adatai szerint 25 év alatt 60 százalékkal csökkent az állatok száma, sőt nyugat-afrikai elterjedési területének egyes részein 90 százalékkal.

Ozzie leszármazottai megtalálhatók szerte az Egyesült Államok és Kanada állatkertjeiben.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Nagyot alakított az MBH Bank, a vállalatok után a lakosságnál is élre törnének

Nagyot alakított az MBH Bank, a vállalatok után a lakosságnál is élre törnének

A bankszektor átlagánál is kiugróbb eredménnyel zárta 2023-at az MBH Bank: a tavaly május 1-jei fúzióval létrejött hitelintézet 345 milliárd forintos korrigált adózás előtti teljes átfogó eredményt ért el. Az elért 33%-os tőkearányos nyereség jócskán felülmúlja a piac átlagát, pedig rendkívül konzervatívan céltartalékoltak. A bankcsoport több sikeres akvizíciót is végrehajtott, a mérlegfőösszege 500 milliárd forinttal emelkedett, és ebben a Fundamenta felvásárlása még nincs is benne, utóbbi egyébként 16,1%-ról 20,6%-ra fogja növelni lakossági hitelpiaci részesedésüket. A részleteket a tőzsde honlapján megjelent gyorsjelentés mellett egy csütörtöki sajtótájékoztatón ismertette a menedzsment.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×