INFORÁDIÓ
2022. május 23. hétfő
Dezső

gorilla

halálhír

atlanta

legidősebb

állatkert

Ozzie, a világ legidősebb gorillája

Meghalt a világ legidősebb hím gorillája

Infostart / MTI

Ozzie 61 éves volt, 1988 óta élt az atlantai állatkertben. Vadon általában 40 éves korukig élnek fajtársai.

Hatvanegy évesen elpusztult a világ legidősebb hím gorillája az Egyesült Államokban, az atlantai állatkertben.

Az Ozzie nevű nyugati síkvidéki gorilla élettelen tetemére kedden bukkantak gondozói. Halálának oka egyelőre ismeretlen, de az állat néhány napja már étvágytalan és gyenge volt, arca felpuffadt – közölte a Georgia államban működő állatkert.

Atlanta, 2022. január 26.
Az Ozzie nevű nyugati síkvidéki gorilla 52. születésnapján az atlantai állatkertben 2013. április 26-án. A világ legidősebb hím gorillája, Ozzie 2022. január 25-én hatvanegy éves korában elpusztult. Ozzie egyben a világ harmadik legidősebb fogságban tartott gorillája volt.
MTI/EPA/Erik S. Lesser
Az Ozzie nevű nyugati síkvidéki gorilla 52. születésnapján az atlantai állatkertben 2013. április 26-án. A világ legidősebb hím gorillája, Ozzie 2022. január 25-én hatvanegy éves korában elpusztult. Ozzie egyben a világ harmadik legidősebb fogságban tartott gorillája volt. MTI/EPA/Erik S. Lesser

"Összetört a szívünk, mert egy legenda távozott" – hangsúlyozta az intézmény Twitter-üzenetében. Ozzie volt az 1988-ban Atlantába került első gorillanemzedék utolsó még élő tagja.

Ozzie a világ harmadik legidősebb gorillája volt. A legöregebb gorilla, egy Fatou nevű nőstény tavaly áprilisban lett 64 éves a berlini állatkertben.

Ezek a főemlősök vadon többnyire 40 évig élnek, állatkertben olykor 50 évig. Az atlantai állatkertben néhány hete egy 59 éves hím gorillát kényszerültek elaltatni.

Az atlantai állatkertben tavaly több gorillának, köztük Ozzie-nak is pozitív lett a koronavírustesztje. A most elhunyt hím az akkori közlés szerint csak enyhe tüneteket mutatott.

Ozzie 2009-ben történelmet írt azzal, hogy a világ első gorillájaként vérnyomásmérésen vett részt.

A nyugati síkvidéki gorillát kihalás fenyegeti az orvvadászat és életterének szűkülése miatt. Az atlantai állatkert adatai szerint 25 év alatt 60 százalékkal csökkent az állatok száma, sőt nyugat-afrikai elterjedési területének egyes részein 90 százalékkal.

Ozzie leszármazottai megtalálhatók szerte az Egyesült Államok és Kanada állatkertjeiben.

Nyitókép: Forrás: Twitter
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018