INFORÁDIÓ
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda

ipsos

közvélemény-kutatás

pesszimizmus

Tojást vesz egy vásárló a CBA boltjában az Anker közben 2022. november 11-én. Az előző napon életbe lépett a tojás- és az étkezésiburgonya-árstop. A tojás és az étkezési burgonya esetében a bruttó kiskereskedelmi ár nem lehet magasabb a kereskedő által 2022. szeptember 30-án alkalmazott árnál.

Borzalmas évnek látja a magyarok többsége 2022-t

Infostart

Magyarország Európa- és világszinten is a leginkább borúlátó nemzetek közé tartozik - ez derül ki az Ipsos közvélemény-kutató felméréséből.

A vizsgált 36 ország lakosságának fele (56%) rossz évként jellemzi 2022-t saját maga és családja, háromnegyede (73%) pedig az országa szemszögéből. A magyarok a legborúlátóbbak.

A magyarok legfőbb gondját a fizetéseknél nagyobb mértékben emelkedő árak jelentik, 86 százalék tart e jelenségtől (szemben a szintén nem alacsony 79 százalékos globális átlaggal), ami 9 százalékpontos növekedés az egy évvel ezelőtti méréshez képest. A tőzsde összeomlása azonban nem izgat bennünket.

A kutatás szerint a világ pesszimizmusa az élet minden területére kihat. Relatív többségbe kerültek, akik szerint atomfegyverek használatára kerülhet sor 2023-ban (14 százalékpont növekedés), de egy aszteroida becsapódására vagy a földönkívüliek látogatására is növekvő esélyt látnak a világ polgárai (6 és 4 százalékpont növekedés).

Ez utóbbiban nem hisznek a magyarok. Velünk szemben Malajzia, India és Indonézia mutat affinitást az összeesküvéselméletekre. Az utóbbi országok lakosságának mintegy fele tartja valószínűnek a kozmikus becsapódást, az alien-ek eljövetelét vagy például azt, hogy a Skynet-hez hasonló mesterséges intelligencia átveszi az irányítást az emberiség felett az újévben.

Mindenesetre a magyarok 55 százaléka tesz újévi fogadalmakat, és 69 százaléka hisz egy jobb újévben.

A részletes, angol nyelvű kutatást ide kattintva tanulmányozhatja.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018