eur:
392.25
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Closeup of sad young Asian woman at cafe leaning head on clasped hands and staring into vacancy. Tired freelancer feeling burnout. Stress and bad news concept
Nyitókép: MangoStar_Studio GettyImages

Vitán felüli, mitől retteg most leginkább a világ – Magyarország itt-ott különutas

Az Ipsos legfrissebb felméréséről Kovács Balázst, az piac- és közvéleménykutató magyarországi marketing-kommunikációs vezetőjét kérdeztük.

Az Ipsos méréseiben mára valamennyi országban az infláció jelenti az emberek első számú félelmét, decemberben ugyanakkor egy másfél éves növekedési trend tört meg, miután az erre vonatkozó érték nem nőtt tovább a „What Worries the World” nevű kutatássorozatban – ismertette Kovács Balázs, megismételve: ettől függetlenül egyértelműen az infláció foglal helyet a rangsor élén.

A marketing-kommunikációs vezető elmondása szerint a világviszonylathoz képest Magyarországon némileg később indult be a növekedés, de mostanra a magyarok számára is az infláció, valamint a pénzromlás vált a legaggasztóbbá, fej-fej mellett haladva az egészségügy helyzetével.

Globális szinten a top 5-ben szerepel – az infláció mellett – a szegénység, illetve társadalmi egyenlőtlenség, a bűnözés és erőszak, a munkanélküliség, továbbá a korrupció. Kovács Balázs ismertetése szerint hazánk némiképp különutal a kimutatásban, mi ugyanis klasszikusan nem tartunk a munkanélküliségtől, azaz biztosak az állásaikban a magyarok.

Napjaikra a koronavírus-járvány mindössze a magyar lakosság 2 százalékát aggasztja, amivel az utolsók vagyunk a rangsorban, de a klímaváltozás tekintetében is hátul állunk. Ami miatt viszont az átlag felett fogalmazzák meg félelmeiket a magyarok, az a társadalmi egyenlőtlenség és szegénység, az infláció, továbbá a korrupció és az egészségügy helyzete.

Az Ipsos több mint egy évtizede méri havi szinten – mintegy harminc országban – azt is, hogy az emberek szerint milyen irányba mennek a dolgok. 2022 decemberében a válaszadók között kétharmados többségben voltak azok, akik szerint rossz irányba haladnak a világ dolgai, ami alól Magyarország sem kivétel: idehaza 84 százalék elégedetlen, a világátlag pedig 62 százalék.

Az emberek hangulata részint tehát azt tükrözi, válságban vagyunk, illetve hogy egy válság felé tartunk – értett egyet az az Ipsos magyarországi marketing-kommunikációs vezetője, megjegyezve: érdekes mód, amikor igazán nagy a baj – például a koronavírus kirobbanáskor, vagy a mostani inflációs bumm alkalmával –, kicsit jobban értékeljük a helyzetünket, tulajdonunkat.

A részletes decemberi Ipsos-jelentés itt olvasható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×