eur:
394
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nádas Bence (j) és Kopasz Bálint, miután megnyerte a férfi kajak kettes 500 méteres döntőjét a müncheni multisport Európa-bajnokságon 2022. augusztus 21-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kopasz Bálint újabb aranyérmet nyert

A magyar versenyzők újabb érmeket, egy-egy aranyat, ezüstöt és bronzot szereztek a müncheni multisport Eb keretében zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon vasárnap.

A kora délutáni döntős blokkban a Nádas Bence, Kopasz Bálint kajakos páros győzött 500 méteren, ugyanezen a távon a kajakos Rendessy Eszter második lett, míg a Kiss Blanka, Lucz Anna, Csikós Zsóka, Gazsó Alida Dóra összeállítású kajaknégyes a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

A három magyar első helyet hozó délelőtt után öt olimpiai szám döntőjével folytatódott a program az Olimpiai Regatta Központban.

A nők "királyszámában", K-1 500 méteren az UTE 19 éves kajakosa, az egy nappal korábban Kőhalmi Emesével 1000 méteren első Rendessy Eszter próbálkozott azok után, hogy két hete, a vb-n hetedik lett. Most sem kezdett túl jól, de aztán féltávnál már az éllovas lengyel Anna Pulawska mögött lapátolt, 300 méternél pedig úgy tűnt, rövid időre a vezetést is átvette. A hajrához érve mások is - így a címvédő dán Emma Jörgensen - bekapcsolódtak az érmekért folyó harcba, és bár Rendessy fáradni látszott, kitartott a célig, s ennek ezüstérem lett a jutalma. Pulawska nyert, Jörgensen lett a harmadik.

Rendessy Eszter: "Nehezen találom a szavakat, egyelőre el sem hiszem, hogy sikerült ezüstérmet szereznem, és nagyon örülök. Érzékeltem, hogy egész jó helyen lehetek, éreztem, hogy a mellettem lévő horvát lány előtt vagyok. De nem nagyon nézelődtem, az utolsó ötvenen már nem tudom, hogy mi vitt be, ott már csak a célt néztem, és azon voltam, hogy valahogy érjek be."

Férfi C-2 500 méteren Hajdu Jonatán és Fekete Ádám tavaly második lett Koppenhágában, az idei vb-n azonban - sérülések és betegségek után - meg kellett elégedniük a hetedik hellyel. Most szinte végig harcban voltak a dobogóért, az utolsó méterek azonban a riválisoknak sikerültek jobban, a magyarok ötödik helyen zártak. Győztek a spanyolok, a lengyelek és németek előtt.

Nádas Bence és Kopasz Bálint - utóbbit igazi sztárként kezelik itt az Eb-n, rengetegen kérnek interjút tőle - K-2 500 méteren friss világbajnokként érkeztek Münchenbe, és most is a győzelem volt a céljuk. A futam aztán eleinte nem úgy nézett ki, hogy ez sikerülni fog nekik, a németek ugyanis nagyon bekezdtek, a magyarok féltávnál csupán a negyedik helyen lapátoltak. A táv második felében azonban Kopaszék megmutatták, hogy mit tudnak, miközben a lelátó közönsége már a hazai egységet látta elsőként a célban, méterről méterre jöttek fel, az utolsó húsz-harminc méteren már az ő hajójuk orra volt előrébb, és végül ledolgozva egyhajós hátrányukat a vb után ismét parádés győzelmet arattak.

Kopasz Bálint: "Ezen a távon nagyon egyszerre mozognak a versenyzők, így jellemző a szoros csata. A németek nagyon magabiztosan mentek egészen 400 méterig, de mi nem ijedtünk meg, előre megbeszéltük, hogy nem hagyjuk magunkat kizökkenteni, hiszen ebben a versenyben az utolsó 50-100 méter a legfontosabb. Mi meg is indítottuk a hajót, ahogy kell."

Nádas Bence: "Amit előre elképzeltem, hogy a többi hajó hogyan fog mozogni, az be is vált, a németek kamikaze taktikával indultak. Gyakorlatilag ugyanazt a pályát csináltuk, mint két hete, Kanadában. Nagyon jól tudunk együtt dolgozni Bálinttal, így a versenyekre mindig kijön a jó forma."

Női C-1 200 méteren Takács Kincső nyolcadik lett, majd következett az 500 méteres női kajaknégyesek döntője.

Ebben a számban Magyarország címvédőként érkezett az Eb-re, igaz, tavaly teljesen más összeállítású csapat nyert Poznanban. Most a korábban K-2 200-on aranyérmes Kiss Blanka és Lucz Anna mögött Csikós Zsóka és Gazsó Alida Dóra ült, s a kvartett jól kezdett. Féltávnál a vezető lengyelek mögött haladt, de aztán a hajrára kicsit elfáradt, a végén még a dánok megelőzték, így bronzéremnek örülhetett.

Kiss Blanka: "Én teljesen kihajtottam magam és mindannyian mindent beletettünk ebbe a négyesbe. Nem lehetünk szomorúak, sőt, nagyon örülünk."

Lucz Anna: "A második, harmadik és negyedik egység szinte egyszerre jött be a célba, én nem is tudtam, hányadikak vagyunk."

Csikós Zsóka: "A célban senki nem örült igazán, így én sem. Ez egy megnyert bronzérem."

Gazsó Alida Dóra: "Az utolsó száz méterre nem emlékszem, mert nagyon fájt. Nagyon büszke vagyok a lányokra, mert szembeszeles pályán tudtunk egy hajón belül maradni a lengyelektől. Ezt az eredményt a kapitányunknak is köszönhetjük, mert kiállt az egységünk mellett, és jók voltunk."

A vasárnapi második döntős blokkból a férfi K-1 200 méter lógott ki abban a tekintetben, hogy ez már nem olimpiai szám. A sprintereknél a világ- és Európa-bajnok Birkás Balázs szállt vízre magyar részről, aki nem tudott beleszólni az érmek sorsába, hatodikként ért célba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×