eur:
389.15
usd:
367.28
bux:
55900.83
2023. szeptember 29. péntek Mihály
Recep Tayyip Erdogan török elnököt, a kormányoldali pártszövetségnek, a Nép Szövetségének elnökjelöltjét hallgatják támogatói pártjának, az Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) ankarai székháza előtt a török parlamenti és elnökválasztás éjszakáján, 2023. május 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Necati Savas

Megszületett a törökországi választás végeredménye

Már csak pár tízezer külföldön leadott szavazatot kell megszámolni, de az érdemben nem változtat az álláson.

Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő elnök 49,51 százalékkal megnyerte Törökországban a vasárnapi államfőválasztás első fordulóját, de az abszolút többség hiányában május 28-án második fordulót szükséges tartani - közölte Ahmet Yener, a török Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) elnöke ankarai sajtótájékoztatóján a belföldi szavazatok 100 százalékának feldolgozottságánál.

A nem hivatalos végeredmény kihirdetésekor Yener elmondta: Kemal Kilicdaroglu fő ellenzéki jelölt a szavazatok 44,88 százalékát szerezte meg.

Hozzátette: a külföldi szavazatok közül még 35 874 feldolgozása hátra van, de így is kijelenthető, hogy egyik jelölt sem érte el az 50 százalék plusz egy voksot.

A fennmaradó néhány százalékon két másik jelölt osztozik.

A május 28-i második fordulóban a most legjobban szereplő két jelölt mérkőzik majd meg, tehát Erdogan és Kilicdaroglu.

A választási tanács elnöke jelezte: a hivatalos végeredményt május 19-én, pénteken közlik.

A május 28-i második fordulóban a most legjobban szereplő két jelölt mérkőzik meg, tehát Erdogan és Kilicdaroglu.

Erdogan még nem reagált a bejelentésre.

Kilicdaroglu a hivatalos Twitter-fiókján arra kérte választóit, hogy ne fogja el őket a reménytelenség. Hangoztatta:

talpra állnak, és együtt "hozzák" a választást. Végül csak az lesz, amit a nép mond

- húzta alá.

Az YSK elnöke a párhuzamosan tartott, egyfordulós parlamenti választás eredményeit nem ismertette. Beszámolt viszont arról, hogy

a választási részvétel belföldön 88,92 százalékos, külföldön pedig 52,69 százalékos volt.

A parlamenti választáson az Anadolu török állami hírügynökség által közölt adatok szerint, 99,86 százalékos feldolgozottság mellett a kormányoldali pártszövetség, a Nép Szövetsége jelenleg 49,46 százalékot tudhat magáénak, ami a kormányzó iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) 267 mandátumot jelentene a 600 fős törvényhozásban.

A legnagyobb, Kilicdaroglu és pártja, a Köztársasági Néppárt (CHP) vezette ellenzéki pártszövetség, a Nemzet Szövetsége 35,02 százaléka 169 mandátumot hozna a CHP-nek a parlamentben.

Címlapról ajánljuk

Az osztrákoknak elege lett a pontatlan magyar vasútból, drasztikusat léptek

Az ÖBB a vágányzár első két hetének tapasztalatai és többszöri figyelmeztetés után ma egyoldalúan bejelentette: jövő hétfőtől levágja a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról és kettévágja Bécsben a Linz, Salzburg, München fele továbbmenő budapesti railjet vonatokat - írja Vitézy Dávid a közösségi oldalán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.29. péntek, 18:00
Vinkó József
a Magyar Konyha főszerkesztője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×