eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Kemal Kilicdaroglu, a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnökjelöltjének a támogatói egy választási kampányrendezvényen Bursában 2023. május 11-én, három nappal az elnökválasztás első fordulója előtt. Kilicdaroglu a hivatalban levő elnök, Recep Tayyip Erdogan legfőbb kihívója. Törökországban május 14-én parlamenti választásokat is tartanak.
Nyitókép: MTI/EPA/Erdem Sahin

Rendkívül szoros a küzdelem a török elnökválasztásokon

A hivatalban lévő elnök vezet ugyan, de mivel nem tudta megszerezni a szavazatok több, mint felét, így lesz még egy második forduló is.

Az Aljazeera hírtelevízió szerint a szavazatok több mint kilencvenkilenc százalékának összeszámlálása után egyik jelölt sem tudott abszolút többséget elérni. A hivatalban lévő elnök Recep Tayyip Erdogan 49,37 százalékot szerzett, míg legnagyobb kihívója, az ellenzéki Kemal Kilicdaroglu a szavazatok 44,99 százalékát tudta csak begyűjteni.

A harmadik jelöltre, a jobboldali konzervatív Sinan Oganra a választók 5,21 százaléka voksolt. Amennyiben egyik jelöltnek sem sikerül a szavazatok több mint felét megszereznie, egy második fordulót is tartanak majd. Így Sinan Oganra támogatása döntő lehet.

Az Aljezeera megjegyzi, hogy mind a jelenlegi elnök, mind pedig baloldali kihívója maga mellé akarja majd állítani Oganrát, ám ez valószínűleg Erdogannak fog sikerülni, hiszen ideológiailag közelebb áll egymáshoz a két konzervatív politikus.

Mindenesetre Kemal Kilicdaroglu még nem adta fel a küzdelmet és hívei előtt kijelentette, hogyha az ország egy második fordulót akar, akkor ő készen áll az újabb megmérettetésre.

A törökországi elnökválasztás fejleményeivel foglalkozik az InforRádió Aréna című műsora is ma etse, 18:00-kor.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×