eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagja sajtótájékozatót tart az Európai Unió bővítési csomagjáról Brüsszelben 2020. október 6-án.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

Várhelyi Olivér is üzent Törökországba

Az Európai Unió üdvözli a vasárnap Törökországban tartott parlamenti és elnökválasztást, ugyanakkor kiemelt jelentőséget tulajdonít annak, hogy átlátható, inkluzív és hiteles választásokra van szükség, egyenlő versenyfeltételek mellett - jelentette ki közös nyilatkozatában Josep Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos.

Az uniós bizottság két tagja a nyilatkozatban kijelentette: üdvözlik a török választások magas részvételi arányát is, amely - mint írták - egyértelmű jele annak, hogy a török nép elkötelezett demokratikus szavazati jogának gyakorlása mellett.

Tudomásul veszik az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez (EBESZ) és a strasbourgi székhelyű Európa Tanács választási megfigyelő missziójának előzetes megállapításait és következtetéseit - amelyek szerint a választás nem felelt meg a demokratikus választáshoz szükséges minden alapelvnek. Ezzel kapcsolatban

Josep Borrell és Várhelyi Olivér felszólította a török hatóságokat, hogy orvosolják a feltárt hiányosságokat.

"Az EU kiemelt jelentőséget tulajdonít annak, hogy átlátható, inkluzív és hiteles választásokra van szükség, egyenlő versenyfeltételek mellett" - fogalmaztak, majd hozzátették: az unió várakozással tekint a hivatalba lépő parlament munkájának megkezdése elé.

Törökországban a vasárnapi államfőválasztás első fordulóját Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő elnök nyerte meg a szavazatok 49,51 százalékával. Az abszolút többség hiányában május 28-án második fordulót tartanak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×