eur:
391.91
usd:
359.44
bux:
72253.66
2024. július 12. péntek Dalma, Izabella
Emmanuel Macron francia elnök leadja szavazatát Le Touquet-ban 2022. április 24-én, a francia elnökválasztás második fordulójában.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/REUTERS/Gonzalo Fuentes

Nagy fölénnyel győzött Emmanuel Macron az exit pollok szerint

Két közvéleménykutató is azt mérte, hogy a jelenlegi francia elnök a szavazatok 58 százalékát szerezte meg.

Emmanuel Macron elnök 58,2 százalékot, míg szélsőjobboldali kihívója, Marine Le Pen 41,8 százalékot érhet el az Ipsos-Sopra Steria első becslései szerint a francia elnökválasztás vasárnap tartott második fordulójában. Így a centrista Macron az első elnök lehet 2002 óta, akit újraválasztanak. Az Ifop becslései nagyon hasonló végeredményt vetítenek előre, náluk Macron 58, Le Pen 42 százalékra számíthat – írja a Telex.

Az exit pollok hírére üdvrivalgás tört ki az Eiffel-torony lábánál, ahol a hivatalban lévő elnök hívei gyülekeztek.

Marine Le Pen elismerte választási vereségét

– számol be a fejleményekről az MTI.

Az április 10-i első fordulóból Macron 27,84, Le Pen 23,15 százalékkal jutott tovább, és bár ez azonos felállás volt, mint az előző, 2017-es elnökválasztás idején, az első fordulós eredmények és exit pollok, valamint a második fordulóra vonatkozó közvélemény-kutatások alapján két hete szorosnak ígérkezett a második forduló, ellentétben az öt évvel ezelőttivel. Akkor Macron 66,1 százalékot elérve győzte le a 33,9 százalékon végző Le Pent – emlékeztet a Telex.

Két hete több közvélemény-kutatás már-már hibahatáron belülre mérte a két jelöltet, olyan felmérés is volt, amely csupán 51-49-es Macron győzelmet jósolt. Azóta az olló valamelyest kinyílt köztük, és a szavazás előtti legutolsó felmérések adatainak összesítése alapján Macron tíz százalékpontos, 55-45 arányú előnyben volt Le Pennel szemben.

A vasárnapi második fordulóban az Ipsos-Sopra Steria becslése szerint várhatóan 28,2 százaléknyi választó maradhatott távol a szavazástól, vagyis a részvétel néhány százalékponttal alacsonyabb lehet, mint 2017-ben, vagy mint az április 10-i első fordulóban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Leleplezték Oroszország titkos európai műveletét

Leleplezték Oroszország titkos európai műveletét

Holland kutatók jelentése szerint álhíreket és dezinformációt terjesztő, összehangolt fiókhálózatok árasztották el a közösségi média platformokat Franciaországban, Németországban és Olaszországban az európai parlamenti választások előtt. A Trollrensics tanácsadó cég által végzett elemzés megállapította, hogy számos ilyen fiókot Oroszország ukrajnai inváziója után hoztak létre, és a szavazást megelőző hetekben főként a radikális pártok mellett kampányoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 12. 18:45
×
×
×
×