eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az Európai Bizottság élére jelölt Ursula von der Leyen német védelmi miniszter sajtóértekezletet tart az EP brüsszeli épületében 2019. július 10-én, miután találkozott a képviselőtestület házbizottságaként működő, Elnökök Konferenciájának tagjaival.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Pozíciók nélküli névsorral állt elő Ursula von der Leyen

Trócsányi László magyar jelölt is rajta van, az újrázók igen kevesen vannak, és majdnem annyi nő neve szerepel a listán, mint férfié.

Névsorral jelentkezett hétfőn Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke. A listán mindazok neve olvasható, akik tagjai lehetnek az újonnan megalakuló Európai Bizottságnak.

A biztosjelöltek végleges névsora tehát már ismert, a hozzájuk rendelt szakterület megnevezésére azonban egy napot még várni kell, ezt a bejelentést ígérte keddre a német csúcspolitikus, korábbi német védelmi miniszter.

Ursula von der Leyen feltűnően ügyelt a nemek egyensúlyára,

12 női és 14 férfi található ugyanis a névsorban.

Az újrázók összesen nyolcan vannak, a bolgár (Marija Gabriel, az ír (Phil Hogan), a lett (Valdis Dombrovskis), az osztrák (Johannes Hahn), a holland (Frans Timmermans), a szlovák (Maros Sefcovic), illetve a dán (Margrethe Vestager) és a cseh (Vera Jourov) biztos folytathatja a testületben, keddig kérdés tehát, hogy pontosan milyen pozícióban.

Az újak közül Belgium küldi Didier Reynders-t, Ciprus Sztella Kiriakidészt, Észtország Kadri Simsont, Finnország Jutta Urpilainent, Franciaország Sylvie Goulard-t, Görögország Margarítisz Szkínászt, Horvátország Dubravka Suicát, Lengyelország Janusz Wojciechowskit, Litvánia Virginijus Sinkeviciust, Luxemburg Nicolas Schmittet, Magyarország Trócsányi Lászlót, Málta Helena Dallit, Olaszország Paolo Gentilonit, Portugália Elisa Ferreirát, Románia Rovana Plumbot, Szlovénia Janez Lenarcicot, Svédország pedig Ylva Johanssont küldi.

A rend kedvéért: Ursula von der Leyen Németország küldötte és az Európai Bizottság elnöke lesz, a spanyol Josep Borell pedig az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Nagy-Britannia nem delegált.

A magyar jelölt, Trócsányi László távozó igazságügy-miniszter egy hete, az utolsó pillanatban mondott le arról, hogy az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottságának alelnöki pozíciójáért harcoljon, mondván, Orbán Viktor miniszterelnök hivatalosan őt jelölte az Európai Bizottság magyar tagjának, annak maradéktalan ellátása miatt nem vállal más tisztséget - erről a Fidesz EP-képviselőcsoportja levélben tájékoztatta is Antonio Tajanit, az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottságának (AFCO) elnökét.

A biztosjelöltek meghallgatásáig van még pár hét,

a testület végleges összetételét tükröző listáról várhatóan októberben szavaznak. A végső igent az Európai Tanács (a tagországok állam- és kormányfőiből álló testület) mondja ki

a bizottságra.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×