INFORÁDIÓ 
2020. február 27. csütörtök
Edina

ursula von der leyen

európai bizottság

európai unió

biztos

trócsányi lászló

Az Európai Bizottság élére jelölt Ursula von der Leyen német védelmi miniszter sajtóértekezletet tart az EP brüsszeli épületében 2019. július 10-én, miután találkozott a képviselőtestület házbizottságaként működő, Elnökök Konferenciájának tagjaival.

Pozíciók nélküli névsorral állt elő Ursula von der Leyen

Infostart / InfoRádió

Trócsányi László magyar jelölt is rajta van, az újrázók igen kevesen vannak, és majdnem annyi nő neve szerepel a listán, mint férfié.

Névsorral jelentkezett hétfőn Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke. A listán mindazok neve olvasható, akik tagjai lehetnek az újonnan megalakuló Európai Bizottságnak.

A biztosjelöltek végleges névsora tehát már ismert, a hozzájuk rendelt szakterület megnevezésére azonban egy napot még várni kell, ezt a bejelentést ígérte keddre a német csúcspolitikus, korábbi német védelmi miniszter.

Ursula von der Leyen feltűnően ügyelt a nemek egyensúlyára,

12 női és 14 férfi található ugyanis a névsorban.

Az újrázók összesen nyolcan vannak, a bolgár (Marija Gabriel, az ír (Phil Hogan), a lett (Valdis Dombrovskis), az osztrák (Johannes Hahn), a holland (Frans Timmermans), a szlovák (Maros Sefcovic), illetve a dán (Margrethe Vestager) és a cseh (Vera Jourov) biztos folytathatja a testületben, keddig kérdés tehát, hogy pontosan milyen pozícióban.

Az újak közül Belgium küldi Didier Reynders-t, Ciprus Sztella Kiriakidészt, Észtország Kadri Simsont, Finnország Jutta Urpilainent, Franciaország Sylvie Goulard-t, Görögország Margarítisz Szkínászt, Horvátország Dubravka Suicát, Lengyelország Janusz Wojciechowskit, Litvánia Virginijus Sinkeviciust, Luxemburg Nicolas Schmittet, Magyarország Trócsányi Lászlót, Málta Helena Dallit, Olaszország Paolo Gentilonit, Portugália Elisa Ferreirát, Románia Rovana Plumbot, Szlovénia Janez Lenarcicot, Svédország pedig Ylva Johanssont küldi.

A rend kedvéért: Ursula von der Leyen Németország küldötte és az Európai Bizottság elnöke lesz, a spanyol Josep Borell pedig az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Nagy-Britannia nem delegált.

A magyar jelölt, Trócsányi László távozó igazságügy-miniszter egy hete, az utolsó pillanatban mondott le arról, hogy az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottságának alelnöki pozíciójáért harcoljon, mondván, Orbán Viktor miniszterelnök hivatalosan őt jelölte az Európai Bizottság magyar tagjának, annak maradéktalan ellátása miatt nem vállal más tisztséget - erről a Fidesz EP-képviselőcsoportja levélben tájékoztatta is Antonio Tajanit, az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottságának (AFCO) elnökét.

A biztosjelöltek meghallgatásáig van még pár hét,

a testület végleges összetételét tükröző listáról várhatóan októberben szavaznak. A végső igent az Európai Tanács (a tagországok állam- és kormányfőiből álló testület) mondja ki

a bizottságra.

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018