INFORÁDIÓ 
2020. február 21. péntek
Eleonóra

európai bizottság

vera jourová

csehország

Vera Jourová, az igazságügyért, fogyasztóvédelemért és esélyegyenlőségért felelős uniós biztos a migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős uniós biztossal, Dimitrisz Avramopulosszal tartott sajtóértekezleten az Európai Bizottság brüsszeli székházában 2019. január 23-án.

Vera Jourovának ajánlották a jogállamisági portfóliót az új Európai Bizottságban

Infostart / MTI

Sajtóhírek szerint Ursula von der Leyen több alelnöki pozíciót is juttathat a régiónak, miután ezúttal az európai uniós vezető tisztségek egyikét sem kapta térségbeli politikus.

Vera Jourová cseh biztosjelöltnek ajánlotta a jogállamisági portfóliót Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke - írta szerdán a Politico névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva. A brüsszeli hírportál arról számolt be, hogy a tárca új vezetőjeként a jelenlegi igazságügyi biztosnak a jogállamiság és a demokrácia védelmével, illetve ehhez kapcsolódóan a félretájékoztatás és a gyűlöletbeszéd elleni küzdelemmel kellene foglalkoznia.

Az egyik bennfentes tisztségviselő úgy vélekedett, hogy Jourová valószínűleg el fogja fogadni a portfóliót, amelyet von der Leyen egy közép- vagy kelet-európai tagállamnak szánt.

Amennyiben Jourováé lesz a poszt, akkor neki kell majd felügyelnie a tervezett éves jogállamisági felülvizsgálati mechanizmus létrehozását, ami várhatólag erős ellenállásba fog ütközni egyes tagországok részéről.

Bár Brüsszelben jórészt függetlennek tartják Vera Jourovát a prágai kormánytól, ha ő lesz a jelölt, akkor az európai parlamenti meghallgatásán kemény kérdésekre kell készülnie a hazai pártját vezető Andrej Babis cseh kormányfővel szembeni korrupciós vádak miatt - emelte ki a Politico.

Bennfentes források szerint Ursula von der Leyen jövő hét elején jelenti be hivatalosan a jelöltek névsorát, illetve a nekik szánt portfóliókat.

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018