INFORÁDIÓ 
2020. február 22. szombat
Gerzson

ursula von der leyen

európai bizottság

trócsányi lászló

Az Európai Bizottság élére jelölt Ursula von der Leyen német védelmi miniszter és Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője az EPP-képviselőcsoport ülésén az Európai Parlamentben (EP) Strasbourgban 2019. július 15-én.

Most minden kártyáját ki kell teregetnie Ursula von der Leyennek

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

Azok után, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke nyilvánosságra hozta európai bizottsági biztosjelöltjeinek névsorát, amin szerepel Trócsányi László, aki sajtóinformációk szerint a humanitárius segélyezésért felelős portfóliót kapná, Gyévai Zoltán, a Bruxinfo főszerkesztője adott helyzetértékelést az InfoRádiónak. Kedden közlik a pozíciókat.

Nyilvánosságra hozta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke a biztosjelöltek névsorát. Azt viszont csak most kedden közli, hogy kinek melyik portfóliót szánja. A jelöltek között szerepel Trócsányi László is, aki sajtóinformációk szerint a humanitárius segélyezésért felelős portfóliót kapná meg - ez a Bruxinfo főszerkesztője, Gyévai Zoltán szerint inkább a reaktív politikát képviseli.

"A listában legfeljebb annyi a meglepetés, hogy a román jelölt most vált véglegessé. Sokan azt hitték, hogy az eredeti két román esélyes jelölt között egy harmadik lesz végül a befutó. Ursula von der Leyen végül visszakanyarodott Rovana Plumbhoz, aki volt román miniszter. A női kvóta így teljesül, 13 női tagja lesz az Európai Bizottságnak" a 14 férfi mellett - fogalmazott az InfoRádióban Gyévai Zoltán.

Arról, hogy a humanitárius terület erősnek vagy gyengének számít-e a többi "tárca" között, elmondta,

"nem véletlenül a magyar kormány sem a humanitárius segélyezésért felelős területet kérte, hanem a bővítési és szomszédságpolitikai portfóliót,

nyilván azért is, mert befolyásosabb, Magyarország számára fontosabb tárcáról van szó", bár formailag a tárcák egyenlő súlyúak.

Mint hozzátette, a bővítés- és szomszédságpolitika sokkal jobban szem előtt van, ennek ellenére nem lebecsülendő a humanitárius terület sem, noha sokkal kevésbé van hatással az Európa-politikára, mindent egybevetve azonban "könnyebb, pehelysúlyú tárcának néz ki" az, ami Trócsányi Lászlóra vár.

Azzal kapcsolatban, hogy mi van, ha egy biztosjelöltre nemet mondanak, azt felelte, ez első körben az elnök asszonyon múlik, a parlament majd egyben szavaz a bizottságról, "parlamenti kifogások miatt egy bizottsági elnöknek nem kellene meghátrálnia", noha "egyetlen emberen is elcsúszhat egy bizottság".

Ha az alkalmasság kérdőjeleződik meg, az elnök asszony "megkeverve a kártyákat" adhat egy új területet az adott jelöltnek, ha viszont a személlyel van gond, megkérhetik a tagállamot, hogy jelöljön mást

a bizottságba. Ekkor viszont az adott tagállami miniszterelnök mondhat nemet a bizottsági elnöknek, mondván, nem jelöl mást.

A biztosjelöltek meghallgatásáig van még pár hét, a testület végleges összetételét tükröző listáról várhatóan októberben szavaznak. A végső igent az Európai Tanács (a tagországok állam- és kormányfőiből álló testület) mondja ki a bizottságra.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Uniós biztosok, latolgatás - Gyévai Zoltán
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018