eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Az Európai Bizottság élére jelölt Ursula von der Leyen német védelmi miniszter és Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője az EPP-képviselőcsoport ülésén az Európai Parlamentben (EP) Strasbourgban 2019. július 15-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Most minden kártyáját ki kell teregetnie Ursula von der Leyennek

Azok után, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke nyilvánosságra hozta európai bizottsági biztosjelöltjeinek névsorát, amin szerepel Trócsányi László, aki sajtóinformációk szerint a humanitárius segélyezésért felelős portfóliót kapná, Gyévai Zoltán, a Bruxinfo főszerkesztője adott helyzetértékelést az InfoRádiónak. Kedden közlik a pozíciókat.

Nyilvánosságra hozta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke a biztosjelöltek névsorát. Azt viszont csak most kedden közli, hogy kinek melyik portfóliót szánja. A jelöltek között szerepel Trócsányi László is, aki sajtóinformációk szerint a humanitárius segélyezésért felelős portfóliót kapná meg - ez a Bruxinfo főszerkesztője, Gyévai Zoltán szerint inkább a reaktív politikát képviseli.

"A listában legfeljebb annyi a meglepetés, hogy a román jelölt most vált véglegessé. Sokan azt hitték, hogy az eredeti két román esélyes jelölt között egy harmadik lesz végül a befutó. Ursula von der Leyen végül visszakanyarodott Rovana Plumbhoz, aki volt román miniszter. A női kvóta így teljesül, 13 női tagja lesz az Európai Bizottságnak" a 14 férfi mellett - fogalmazott az InfoRádióban Gyévai Zoltán.

Arról, hogy a humanitárius terület erősnek vagy gyengének számít-e a többi "tárca" között, elmondta,

"nem véletlenül a magyar kormány sem a humanitárius segélyezésért felelős területet kérte, hanem a bővítési és szomszédságpolitikai portfóliót,

nyilván azért is, mert befolyásosabb, Magyarország számára fontosabb tárcáról van szó", bár formailag a tárcák egyenlő súlyúak.

Mint hozzátette, a bővítés- és szomszédságpolitika sokkal jobban szem előtt van, ennek ellenére nem lebecsülendő a humanitárius terület sem, noha sokkal kevésbé van hatással az Európa-politikára, mindent egybevetve azonban "könnyebb, pehelysúlyú tárcának néz ki" az, ami Trócsányi Lászlóra vár.

Azzal kapcsolatban, hogy mi van, ha egy biztosjelöltre nemet mondanak, azt felelte, ez első körben az elnök asszonyon múlik, a parlament majd egyben szavaz a bizottságról, "parlamenti kifogások miatt egy bizottsági elnöknek nem kellene meghátrálnia", noha "egyetlen emberen is elcsúszhat egy bizottság".

Ha az alkalmasság kérdőjeleződik meg, az elnök asszony "megkeverve a kártyákat" adhat egy új területet az adott jelöltnek, ha viszont a személlyel van gond, megkérhetik a tagállamot, hogy jelöljön mást

a bizottságba. Ekkor viszont az adott tagállami miniszterelnök mondhat nemet a bizottsági elnöknek, mondván, nem jelöl mást.

A biztosjelöltek meghallgatásáig van még pár hét, a testület végleges összetételét tükröző listáról várhatóan októberben szavaznak. A végső igent az Európai Tanács (a tagországok állam- és kormányfőiből álló testület) mondja ki a bizottságra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×